De dagen worden steeds korter worden en de temperatuur gaat dalen. Voor je het weet staan de feestdagen alweer voor de deur. Tijdens deze donkere en koude dagen kan ik intens genieten van een moment op de bank met een warme kop thee met daarbij iets lekkers. Daarnaast is de Sint met zijn Pieten alweer in het land en staat Pakjesavond voor de deur. Deze gevulde speculaastaart is een heerlijke lekkernij ter gelegenheid van dit festijn. Er is dus volgens mij geen beter moment om deze taart te bakken!
Ingrediënten
Deeg
- 125 gram Speltbloem
- 125 gram Amandelmeel
- 100 gram Rietsuiker
- 150 gram Boter (in blokjes)
- 4 eetlepels Speculaaskruiden
- 2 eetlepels Kaneel
- Snufje zout
Amandelspijs
- 200 gram Amandelmeel
- 100 gram Rietsuiker
- 1 Ei
- Sap van 1/8 citroen
Decoratie
- Hele amandelen / amandelschaafsel
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal of springvorm van ongeveer 25 cm doorsnee
- Bakpapier
- Keukenmachine
Bereiding gevulde speculaastaart
- Verwarm de oven op 160 graden Celsius.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Laat de machine net zo lang draaien tot er een bal ontstaat en al het deeg van de kanten af is.
- Maak van het deeg een platte schrijf en leg dit op een bord in de koelkast.
- Maak de kom van de keukenmachine schoon.
- Meng nu alle ingrediënten voor het amandelspijs in de machine. Laat de machine net zo lang draaien tot er een bal ontstaat en al het spijs van de kanten af is. Leg het spijs tot gebruik in de koelkast. Je kunt alles natuurlijk ook met de hand kneden.
- Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Tip: kreuk het bakpapier, op deze manier vormt het zich makkelijker in de schaal.
- Snijd 2/3 van het deeg af en rol dit uit tot een ronde dunne plak. Leg dit in de ovenschaal en druk goed aan.
- Verdeel het amandelspijs over het deeg.
- Rol het overige deeg uit tot een ronde plak en leg dit over het geheel heen. Druk de randjes goed aan.
- Verdeel de amandelen of het amandelschaafsel over de taart en druk een beetje aan.
- Zet de taart gedurende een uur in de oven.
- Laat afkoelen & geniet van de heerlijke gevulde speculaastaart!
Is deze gevulde speculaastaart gezond?
Nee, deze gevulde speculaastaart is niet gezond, maar wel super lekker. Af en toe iets lekkers moet kunnen. Als je jezelf van alles ontzegt, werkt het averechts. Zeker op lange termijn. Perfectie bestaat niet. Je kunt niet, jaar in jaar uit, dagelijks 100% gezond eten. Het gaat erom dat je bewust leert kiezen rondom je voeding. Ken je de 80/20 regel? Het is een balans van 80% gezonde voeding en 20% minder gezonde voeding. Je kunt dus af en toe prima iets lekkers eten, zoals deze gevulde speculaastaart. ‘Ieder pondje gaat door het mondje’ dus eet een klein stukje en eet het niet te vaak. Zo geniet je toch van de gezelligheid en van de heerlijke smaak. Enjoy!
Bedankt Leanne, voor het delen van jouw recept!
LET’S DO IT Personal training
- Wij bieden personal training aan huis, voor vrouwen door vrouwen.
- Om het jou makkelijk te maken, komen we bij je aan huis of trainen we buiten op een plek bij jou in de buurt. We nemen alle sportmaterialen mee naar jou toe die nodig zijn voor jouw training.
- Ons team is actief door bijna heel Nederland.
- Het trainingsschema wordt afgestemd op jouw wensen, doelen en mogelijkheden.
- Naast de trainingen bieden we je een GRATIS voedingsadvies. Je krijgt een voedingsschema waarin staat wat je het beste kunt eten als ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Hiernaast ontvang je veel praktische tips zoals tips voor als je uit eten gaat, een praktische boodschappenlijst en hulpmiddelen voor het inplannen en voorbereiden van je maaltijden.
- Wil je graag meer informatie of wil je een afspraak maken voor een GRATIS INTAKE? Neem dan gerust CONTACT met ons op.