Antioxidanten, de toppers (en semi-floppers)
Je kent het wel, tijdens een lekkere luie zapavond wordt je brein volgeduwd met reclames over producten bóórdevol antioxidanten. Als je dan eindelijk even een helder momentje hebt, denk je waarschijnlijk: ‘Wat een onzin’ of ga je jezelf juist eens afvragen wat antioxidanten zijn. Het is in ieder geval geen term die door één of ander reclamebureau is bedacht om je dure producten aan te smeren. Het wordt echter wel vaak onterecht gebruikt. Antioxidanten bestaan in ieder geval wél, en zijn ook écht goed voor je lichaam. Maar wat zijn nou antioxidanten, en welke producten zijn nou de toppers onder de antioxidanten?
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. We weten dat ze belangrijk zijn voor onze gezondheid, omdat ze voorkomen dat zogenaamde ‘vrije radicalen’ schade kunnen aanrichten. Dan bedoelen we natuurlijk niet complotdenkers, maar agressieve moleculen in ons lichaam. Die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Elk antioxidant heeft zijn eigen, specifieke werking en is te vinden in voeding en supplementen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines B, C en E, magnesium en selenium.
Oxideren kun je zien als het roestproces van ons lichaam. Maar wees gerust, het is heel normaal. Oxideren vindt plaats doordat het lichaam in contact komt met zuurstof. Stress, ongezond eten, intensief sporten of schadelijke stoffen versnellen dit roestproces. Rimpels, stijfheid en ouderdomsvlekken zijn de roestplekken van ons lichaam, en helpen antioxidanten het proces te vertragen. Antioxidanten genezen geen ziektes, laat dat even duidelijk zijn. Ze helpen wel om bepaalde ziektes, zoals kanker of hart- en vaatziekten, te voorkomen of uit te stellen.
Wat zijn de toppers?
Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten. Uiteraard houden we het hier zo gezond mogelijk en zijn er een aantal producten die beter met mate genuttigd kunnen worden. Maar desondanks zijn ze lekker en wellicht wat verrassend…
Thee
Natuurlijk, groene thee en zwarte thee zijn super gezond en bevatten veel antioxidanten. Met zo’n drie koppen thee per dag wordt de kans op een beroerte al kleiner en wordt je bloeddruk verlaagd.
Specerijen en gedroogde kruiden
Specerijen en gedroogde kruiden zijn wellicht wel de grootste uitblinkers als het gaat om antioxidanten. Buiten dat ze smaak aan je eten toevoegen zijn ze meer dan rijk aan antioxidanten. Denk dan aan kaneel, oregano, nootmuskaat en gember. Zowel gedroogd als vers.
Noten, pitten en zaden
En dan de onbewerkte en ongebrande varianten. Let op, want deze vergissing is snel gemaakt. De meeste supermarkten verkopen namelijk gebrande of bewerkte zaden, pitten en noten. Zodra er namelijk hitte aan te pas komt, nemen de antioxidanten af. Goed om te weten dus… Het fijne aan deze producten is dat je ze snel kunt graaien als tussendoortjes of kunt verwerken in je salades of ontbijtjes.
Groenten
Groenten, niet te missen natuurlijk. Iedere soort zit wel vol met antioxidanten, maar er zijn natuurlijk wat knapperds. Zo zijn tomaten, boerenkool. spinazie, broccoli, aubergine, rode uien, broccoli, prei, radijsjes en… Poeh, ga zo nog maar even door. De lijst van toppers onder de groenten is eindeloos. Ook bij groenten beïnvloedt het verwarmingsproces natuurlijk de hoeveelheid aan oxidanten. Raw is dus meer!
Fruit
Ook fruit is een antioxidanten buit. Zo zijn alle soorten bessen en bosvruchten de absolute nummer één. Denk aan frambozen, aardbeien of blauwe bessen. Het beste is natuurlijk om fruit met schil te eten, maar gedroogd kan ook heel goed. Er zit dan alleen iets meer suiker in, dus met mate genieten.
Pure chocolade
Jeej, ook chocolade bevat antioxidanten! Maar let op, we hebben het hier dan wel over de pure variant (meer dan 70% cacoa). Met mate natuurlijk, dat dan weer wel. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor rauwe cacaopoeder.
Kiemen
Tuinkers, broccolikiemen of alfalfa. Maar er zijn ook kiemen van radijs, rucola of prei. Doordat kiemen nog zo lekker jong zijn, zitten ze vol met bouwstoffen. De werking van de antioxidanten van kiemen zou nog een paar dagen doorgaan in ons lichaam.
Er is veel op het internet te vinden over de toppers onder de antioxidanten. Echter, let goed op. De meeste producten worden bewerkt verkocht waardoor het aantal antioxidanten afneemt. En zo gezond zijn ze dan niet meer. Ook kom je berichten tegen dat rode wijn en koffie ermee vol zouden zitten. Dat is ook zo, echter wegen de nadelen van deze producten niet op tegen het voordeel van antioxidanten. Blijf vooral gezond en gevarieerd eten met veel groenten, fruit, vezels en noten en dan kom je al heel erg ver…