Timemanagement: balanceren tussen werk, gezin en gezondheid
Einstein, Newton en Aristoteles hebben er al menig hoofd over gebroken, maar begrijpen zullen we het nooit en we komen het nog steeds te kort. Tijd. We werken hard, hebben een prachtig gezin, en willen daarbij ook nog gezond blijven én tijd aan onszelf besteden. Timemanagement weet raad. Het heeft de laatste jaren in ieder geval het kantoor verlaten en zijn weg naar ons privéleven gevonden. Hoe vinden we weer de balans in ons werk, gezin en onze gezondheid? En hoe kan timemanagement hier bij helpen?
Timemanagement
Timemanagement komt uit het professionele leven en is een vaardigheid die we vaak tijdens onze studie of werk pas echt goed onder de knie krijgen. Het is eigenlijk de vergaarbak voor alle vaardigheden, werkwijzen en technieken om tijd effectief in te vullen, zodat je productiviteit omhoog gaat. En in onze carrière en studies lijkt het goed te werken, dus waarom niet thuis?
In een tijd waarin veel van ons gevraagd wordt, we veel willen en we ons realiseren dat het leven te kort is willen we het allemaal zo goed mogelijk doen. Er is geen relativiteitstheorie nodig om te begrijpen dat tijd relatief is en we zelf een weg moeten vinden om overeind te blijven. Met onderstaande tips kunnen we ons werk doen, er voor ons gezin zijn, ons sociaal leven gezond houden én ook nog genoeg actief zijn.
Me-time
Om alles goed onder controle te houden, begin je bij jezelf met geregeld me-time. Je kunt niet voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt, dat is geen moeilijke materie. Maak van sporten, mediteren en ontspanning dus een prioriteit! Maak regelmatig je hoofd leeg en zorg dat je fysiek uitgerust bent.
Stel prioriteiten
Prioriteren moet je ook thuis, je kunt je niet opsplitsen en alles tegelijk doen. Onmogelijk in deze dimensie, en bovendien lever je maar half werk. Doe eerst wat je echt belangrijk vindt en de rest komt daarna wel. Maak desnoods een lijstje voor jezelf van belangrijk naar minder belangrijk.
Plannen
Maak een planning wanneer je wat doet. Door het al op papier te zetten creëer je overzicht en loop je minder als een verwarde wetenschapper rond. Plan ook lege momenten waarin je even niks hoeft. Zo creëer je tijd voor onvoorziene gebeurtenissen, en als er zich niks voor doet dan heb je weer even wat rust. Houd je aan je planning en wijk alleen af als je het zelf belangrijk genoeg vindt.
Zeg ook eens ‘'nee’
Nee zeggen is vaak het moeilijkste voor iedereen, uiteindelijk willen we altijd goed doen voor een ander. Helaas gaat dit meestal ten koste van onszelf. Zeg soms dus ook eens nee als het niet direct een ‘moetje’ is. Het universum vergaat dan écht niet. Natuurlijk zijn er soms dingen die we moeten doen waar we eigenlijk geen zin in hebben, maar dan is dit meestal een prioriteit.
Gebruik hulpmiddelen
Door de drukte van de dag kunnen we ook weleens iets vergeten. Hoe vaak zeggen we wel niet tegen iemand ‘herinner me eraan dat….’ Dit werkt vaak niet en zorgt voor chaos. Gebruik je smartphone zinvol of gebruik een papieren agenda. Het voordeel van je digitale agenda is dat deze je helpt te herinneren wat je moet doen. Kijk wat voor jou werkt en gebruik dit als leidraad van je dag. En vraag hulp als je het nodig hebt. Het is echt geen schande hoor, de geniale meneer Einstein was op zijn tijd ook behoorlijk verstrooid.
Doe het samen
Een gezin ben je niet alleen, dus doe het samen. Soms kan een dagplanning op een centrale plek in huis ervoor zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Je bent misschien wel een spil in het gezin, maar dat betekent niet dat jij als enige hoeft te rennen.
Maak alles af en vul lege momenten zinvol in
Begin je aan iets, maak het dan eerst af voordat je naar het volgende gaat. Als dit kan natuurlijk. Als je onverwacht een uurtje niks hebt, pak dan weer je prioriteitenlijstje erbij en handel iets af wat snel tussendoor kan. In theorie win je hierdoor weer tijd, mooi meegenomen.
Het vraagt natuurlijk even wat handigheid en tijd om meester in timemanagement te worden. Heb geduld, wees er een paar maanden heel bewust mee bezig en houd je even strak aan je planning. Je gaat zien dat je op den duur nog sneller als het licht wordt, en een gigantische inwendige oerknal vermijdt. Succes!