Suiker werkt verslavend, het maakt ons onrustig, dik, ziek en moe. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. Een suikerverslaving is net zo gevaarlijk en serieus als andere vormen van verslaving, zoals alcohol, sigaretten en zelfs bepaalde drugs. Ons lichaam gaat eraan wennen en zal er iedere keer opnieuw naar vragen.
Waarschijnlijk herken je die signalen wel; je hebt iets zoets gegeten en na een tijdje voel je je onrustig, moe, chagrijnig, licht in je hoofd en je krijgt een sterk hongergevoel. Sommigen kunnen zelfs een beetje gaan trillen en zweten tijdens zo’n hongerklop. Op zo’n moment heb je hoogstwaarschijnlijk geen zin in een komkommer of wortels, maar wil je juist iets zoets als chocola, koekjes of snoepjes en wel zo snel mogelijk. Dus je pakt een zoete snack. Je voelt je weer helemaal boven Jan, maar al gauw voel je de bloedsuikerdip weer aankomen. Dus je pakt weer een ongezonde snack en zo kan het een hele dag wel doorgaan.
Je lichaam moet die schommelingen in je bloedsuikerspiegel keer op keer stabiliseren en dat kost je lichaam veel energie. Het is dan ook niet zo gek dat je je vaak moe en onrustig voelt. Mijn ervaring in de praktijk is dat zodra klanten minder suiker eten en drinken, zij zich veel beter gaan voelen. Zo ervaren ze onder andere veel meer energie, ze voelen zich rustiger, worden alerter en productiever en vallen er snel door af. Suiker is echt een boosdoener voor ons lichaam en onze geest. Inge van Haselen heeft hieronder in een afbeelding duidelijk weergegeven hoe een suikerverslaving werkt;
1. Suikerrijke voeding
Tegenwoordig zit er zoveel suiker in onze voeding en ons drinken. Wist je bijvoorbeeld dat ook pindakaas, ketchup, sauzen, muesli, fruit yoghurt, vleeswaren, brood, vele kant-en-klare producten suiker bevat? Check de ingrediëntenlijst maar eens als je van de week in de supermarkt staat.
“Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 110 gram aan suiker. In totaal zijn dit 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes (40 kilo) per jaar.”
100% suikervrij eten is haast niet haalbaar. Juist omdat het tegenwoordig zoveel verwerkt zit in onze voeding en drinken. Maar we kunnen hierin wel stapsgewijs bewuste stappen gaan zetten. ‘Minder suiker eten en drinken’ is dan ook een mooi en haalbaar doel om voor jezelf op te stellen. Radicaal je voedingspatroon omgooien werkt demotiverend. Pas je voedingspatroon stapje voor stapje aan. Zo blijft het haalbaar en leuk. Elke stap is er één.
2. suiker en Gezondheidsrisico's
Even voor je op een rij, suiker;
- Verstoort je energiebalans.
- Zorgt voor meer vetopslag.
- Halen je hormonen uit balans.
- Verstoort je mineralenbalans.
- Geeft een disbalans in je darmflora.
- Heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.
- Maakt je psychisch instabiel.
- Kunnen ontstekingen in de hand werken.
- Ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel.
- Kan voor verschillende ziekten zorgen, waaronder diabetes, uitgeputte bijnieren en hart-en vaatziekten.
3. Schuilnamen van suiker
Er zijn veel schuilnamen voor suiker. Wist je dat de voedingsindustrie meer dan 50 (!) verschillende benamingen heeft voor suiker? Het is dus niet zo gek dat je onbewust veel suiker binnen krijgt. Suzanne heeft de schuilnamen voor suiker heel duidelijk voor je in kaart gebracht, zie hieronder. Wil je afvallen door minder suiker te eten? Begin dan met het lezen van etiketten, zodat je weet wat je eet!
4. fruitsuiker, Fructose
In fruit zitten fruitsuikers, fructose. Je kunt gerust 2 stuks fruit per dag eten, maar let er wel op dat je er niet teveel van eet (maar dat geldt eigenlijk voor alles, overal waar ’te’ voor staat is niet goed. Zo is iedere dag broccoli eten ook weer niet gezond). Onbewerkt fruit is gezond want het bevat vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen. Maar fruit bevat dus ook fructose, welke je bloedsuikerspiegel sneller laat stijgen en dalen. Dus ook hiervoor geldt weer ‘kies bewust’.
‘Welke fruitsoorten kan ik dan het beste eten?’ In het ene fruitsoort zit meer fructose dan in het andere soort. Ik zeg altijd ‘eet alle kleuren groente en fruit’. Zo krijg je namelijk lekker verschillende voedingsstoffen binnen. Ieder fruitsoort bevat z’n eigen hoeveelheid calorieën, maar dus ook z’n eigen voedingsstoffen. Dus, varieer!
5. Kunstmatige zoetstoffen
Tegenwoordig bevat ons voedsel niet alleen veel suiker, maar ook kunstmatige zoetstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de lightproducten die sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat bevatten. Ben ik hier een voorstander van? Nee. Ze bevatten misschien dan wel geen suiker, maar ze blijven wel je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak, wat je verslaving in stand houdt. Vaak ga je er meer van eten of drinken ‘omdat het toch geen calorieën bevat’, maar hierdoor heb je er steeds meer van nodig om maar weer die suikerkick te krijgen. En daarbij krijg je dus steeds meer chemische, onnatuurlijke stoffen binnen. Daar maak je je lichaam niet blij mee! Mijd dus kunstmatige zoetmakers als je je suikerinname wilt verminderen of wilt afvallen.
Tips om van je suikerverslaving af te komen
Als je van je suikerverslaving af wilt komen, moet je geen suiker meer eten. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het haalbaar om het in ieder geval te minderen. Hoe? Lees verder;
- Haal geen ongezonde snacks meer in huis.
- Zorg voor voldoende gezonde maaltijden en gezonde tussendoortjes, zodat je niet misgrijpt.
- Leg gezond voedsel in het zicht.
- Zorg ervoor dat je voldoende gezond eet tijdens de hoofdmaaltijden, zodat je verzadigd bent. Kies dan ook vezelrijke en eiwitrijke voeding en voeding die gezonde vetten bevatten, zoals vette vis en ongebrande, ongezouten noten en maak bijvoorbeeld zelf de dressing voor een salade van olijfolie en azijn.
- Lees etiketten, zodat je weet wat je eet.
- Kook zo puur (onbewerkt) mogelijk. Maak zoveel mogelijk zelf, dus zonder pakjes en zakjes.
- Vervang frisdrank, vruchtensappen, energiedrankjes en alcohol zoveel mogelijk voor water. Voldoende water helpt bij afvallen. Lees hier meer over. Drink koffie en thee zonder suiker en zoetjes.
- Mijd kunstmatige zoetstoffen.
- Eet zo min mogelijk suiker, maar ook snelle koolhydraten als witte rijst, witte pasta, wit brood. Vervang deze bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren producten. Kies voeding met een lage Glycemische Index (de snelheid die je bloedsuiker laat stijgen en dalen).
- Stel realistische, haalbare doelen voor jezelf op. Zie ieder stapje als een overwinning. Zorg voor een positieve mindset.
Positieve mindset
Zorg voor een positieve mindset. Alle veranderingen beginnen bij je gedachten. Als je steeds tegen jezelf zegt ‘het lukt me niet, zie je wel dat ik het niet kan, vandaag is niet het moment, ik begin volgende week wel, ik ben te moe, zwak of misselijk…’ tja, dan gaat het niet lukken. Maar zeg je tegen jezelf ‘oke, het zal niet altijd even makkelijk gaan, maar ik ga vanaf nu beter voor mezelf zorgen, want ik weet dat ik mij daardoor veel beter ga voelen’, dan is je overtuiging heel anders!
If you think you can, you can.
Je hoort het mij wel vaker zeggen; leg de focus op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Zorg voor resultaten in plaats van een verhaal. Verzin dus geen excuses waarom het je niet lukt, maar kijk juist naar wat je kunt doen om het wél te bereiken. Houd altijd je doel voor ogen en sta stil bij waarom je zo graag van je suikerverslaving af wilt komen; ‘wat gaat het je brengen?’
En is het een keer anders gelopen dan je hoopte? Dan is er nog geen man overboord. Het gaat erom hoe je ermee omgaat of je de draad weer oppakt of niet. ‘Vallen is niet erg, blijven liggen wel’. Richt je op de oplossing in plaats van het probleem; “Hoe ga ik het een volgende keer anders doen?”
Een positieve mindset is belangrijk, maar word je ook bewust van de effecten van suiker op je fysieke en mentale gezondheid. Je hebt echt maar één lichaam, wees daar zuinig op! Vul je lichaam niet, maar voedt het. En kom in beweging. Sporten zorgt voor de extra aanmaak van endofine, waardoor je je lekker voelt. Voldoende bewegen en gezond eten is de basis voor vitaliteit. En zorg daarnaast dat je voldoende slaapt en ontspant. Een gezond lichaam kun je niet kopen, daar moet je iets voor DOEN. Kies bewust. LET’S DO IT. Hulp nodig? Bel of mail ons, wij helpen je graag verder.