10 stilzwijgende dikmakers die je beter vermijdt
Afvallen, het kan soms een hels traject zijn. Zelfs met alle moeite van de wereld lukt het je maar niet om die lastige kilo’s kwijt te spelen. De reden hiervan schuilt echter vaak in een klein hoekje. Ken je deze 10 stilzwijgende dikmakers al?
1. Light, zero en suikervrij
Omdat je graag enkele kilo’s wilt kwijtraken, kies je steevast voor light-, zero of suikervrije producten. Toch zijn deze varianten niet altijd beter voor je, in tegendeel zelfs. Suiker wordt hier vervangen door kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam. Dit goedje is maar liefst 200 keer zoeter dan normale suiker, maar telt minder calorieën. Omdat light-producten gepromoot worden als een gezond alternatief, betrappen we onszelf er wel eens op om er net meer van te consumeren dan is aanbevolen. Want ja, het is toch gezonder?
2. Medicijnen
Je leest het goed, soms ligt het gewoon een keer niet aan jezelf. Sommige medicijnen kunnen het afvalproces bemoeilijken als één van de bijwerkingen gewichtstoename is. Tijd om de medische bijsluiter vanonder het stof te halen en je conclusies te trekken. Heb je deze medicatie echt nodig om te kunnen functioneren of zijn er alternatieven? Denk maar aan de anticonceptie pil, deze staat bekend om zijn dikmakend effect. Wees bewust van wat je slikt en bespreek de mogelijke alternatieven met je huisarts.
3. Hormonen
Hormonen, we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Ze stellen ons in staat om gelukkig te zijn en ons voort te planten, maar ze kunnen ook gewichtstoename in de hand werken. Hormonen beïnvloeden namelijk veel processen in ons lichaam, waaronder de stofwisseling en eetlust, die beide een belangrijke rol spelen bij het bepalen van ons gewicht.
Zo bevordert het hormoon insuline de opslag van vet in het lichaam als we te veel koolhydraten eten en speelt het hormoon leptine een rol bij het reguleren van onze eetlust en het signaleren van verzadiging. Als ons lichaam niet goed reageert op deze hormonen, kan dit leiden tot overeten en gewichtstoename. Via bepaalde voeding en medicijnen kun je overbodige hormonen binnen krijgen. Bespreek dit best even met je huisarts.
4. Sociale leven
Een bruisend sociaal leven is erg belangrijk voor je mentale gezondheid. Toch kan je sociale leven je fysieke gezondheid de das omdoen. Lekker stappen op vrijdagavond met enkele zoete cocktails of heerlijk borrelen op zaterdag met de nodige snacks en drankjes: fantastisch toch? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook van gezelligheid kom je aan.
Daarnaast adapteren we ons als mens ook aan onze omgeving. Zijn je vrienden sportief en gaan jullie samen naar de gym? Dat werkt lekker motiverend. Maar als je vrienden niet actief zijn en zelfs zwaarlijvig, dan is de kans groot dat jij dat ook bent.
5. Werkleven
Heb je een zittende job, beweeg je gedurende je 8-uren shift weinig of ervaar je veel stress op het werk? Dan is de kans groot dat je baan bijdraagt aan je gewichtstoename. Het is geen goed idee om nu ineens aan te kloppen bij je baas en je ontslagbrief op tafel te leggen, maar wees bewust van de invloed van je baan op je gezondheid. Stilzitten, stress, ongezonde snacks, koffie, weinig tijd om gezond te lunchen of after-work drankjes: dit draagt allemaal bij tot ongewenste gewichtstoename. Plan daarom voor of na je werk voldoende tijd in om te kunnen bewegen en prep je lunches de avond vooraf zodat je bewust omgaat met eten op het werk.
6. Je partner
Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die gelukkig zijn in hun relatie sneller de neiging hebben om gewicht aan te komen. Dit wilt niet zeggen dat jullie je moeten laten gaan, maar zie het als een kans om elkaar te motiveren om wél fit te blijven. Hebben jullie al eens gedacht om gymbuddies te worden? Liefde is… uitkijken voor elkaars gezondheid.
7. Schermtijd
Even een appje sturen, snel een filmpje kijken of even scrollen op sociale media worden al snel enkele uren. Loopt jouw schermtijd ook hoog op? Dan is de kans groot dat dit een stilzwijgende dikmaker is. Wanneer je naar een scherm kijkt, beweeg je niet en tikken de minuten waarin je zou kunnen bewegen genadeloos weg. Vermijd bovendien ook om maaltijden of snacks te eten terwijl je TV kijkt. Omdat je gefocust bent op wat er zich afspeelt op het scherm, let je minder op wat je binnen krijgt en dat kan grote gevolgen hebben voor je gewicht.
8. Intoleranties
Voedselintoleranties zoals gluten of lactose kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel of prikkelbare darmen. Wanneer je iets eet waar je lichaam niet zo goed tegen kan, stijgt het hormoon cortisol, met gewichtstoename als gevolg. Luister goed naar je lichaam en bespreek mogelijke intoleranties met je huisarts.
9. Insuline
De aanmaak van insuline in het bloed wordt getriggerd door zoetigheid. Als je regelmatig zoetigheden eet, blijft insuline in je bloed circuleren en kunnen je cellen zelfs doof worden voor insuline, waardoor het onmogelijk wordt om af te vallen. Kappen met die zoete handel dus.
10. Gebrek aan zelfbeheersing
Het klinkt hard, maar soms is de stilzwijgende dikmaker… jijzelf. Door een gebrek aan zelfbeheersing of consistentie wordt het onmogelijk om af te vallen. Laat die zoetigheden en vette of zoute snacks voor wat het is en richt je op een gezonde levensstijl. Houd dit vol en je zal resultaat zien.
Keuzes maken
Welke stilzwijgende dikmakers zijn voor jou van invloed? Wees je bewust van de keuzes die je maakt en kies ervoor deze aan de deur te zetten. Dit is het moment om van jouw afvalproces een écht succesverhaal te maken. Veel succes!