Na waarschijnlijk één van je mooiste ervaringen (en waarschijnlijk pijnlijkste) is het ook weer belangrijk om fit en gezond te zijn. Je hebt een tijd niet tot beperkt kunnen bewegen, en daarnaast zijn sommige spieren, zoals de bekkenbodem en buikspieren, flink getest de afgelopen maanden. Hoe ga je deze spieren weer aansterken en word jij je fitste zelf? Dat gaan we je uitleggen aan de hand van een paar praktische tips in dit artikel.
In de meeste gevallen adviseert de verloskundige om ongeveer 6 tot 8 weken na een natuurlijke bevalling weer te beginnen met sporten, afhankelijk van hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen. Het herstelproces kan langer duren als de bevalling zwaarder is geweest of als je een keizersnede gehad hebt. Het is altijd verstandig om voor de zekerheid toestemming te vragen aan je verloskundige of gynaecoloog, voordat je weer actief aan de slag gaat met sporten of een (bekken)fysiotherapeut te bezoeken ter controle.
Langzaam opbouwen
Begin rustig met trainen, ga niet meteen heel veel springen (high impact oefeningen), maak niet teveel draaibewegingen en til ook niet te zwaar. Begin low impact en bouw het geleidelijk op. Luister daarbij altijd goed naar je lichaam.
Rode vlaggen
Signalen dat je moet stoppen met een oefening of deze aan moet passen, zijn; pijnklachten (zoals bij steken bij je schaambot, rugpijn, buikpijn), tuutvorming van je buik, urineverlies of een zwaar en drukkend gevoel bij de bekkenbodem.
Let daarnaast op je ademhaling tijdens het sporten. Blaas goed uit wanneer je kracht zet en pers nooit naar beneden. Sommige vrouwen zijn geneigd om tijdens het sporten de bekkenbodem aan te spannen, de adem vast te zetten of naar beneden te persen. Op die manier ontstaat er teveel druk op de bekkenbodem en kunnen er klachten ontstaan.
Hardlopen
Heb jij altijd hardgelopen? Waarschijnlijk kijk je er naar uit om weer aan de slag te gaan. Er bestaat geen vastgestelde termijn voor wanneer het veilig is om te hardlopen na de bevalling. Voordat je de hardloopschoenen weer aantrekt, is het verstandig om eerst een bekkenfysiotherapeut te raadplegen om er zeker van te zijn dat je lichaam er klaar voor is. Bij bekkenklachten is het belangrijk te beseffen dat je mogelijk niet binnen drie maanden al kunt hardlopen; soms kan het wel zes maanden of langer duren voordat het veilig is.
Deze punten zijn van vitaal belang, omdat voorkomen beter is dan genezen. Overmatige en te snelle belasting van je lichaam kan leiden tot blijvende klachten. Als je bekkenbodemspieren niet voldoende zijn versterkt, kunnen problemen zoals urineverlies en orgaanverzakking ontstaan. Het is dus cruciaal om rekening te houden met de genoemde aspecten als je na de bevalling weer wilt beginnen met sporten.
Online programma's
Tegenwoordig vind je online allerlei programma’s en workout video’s waar je meteen mee aan de slag kunt na je bevalling. Wees hier wel voorzichtig mee. Het zijn standaard workouts, er wordt dus geen rekening gehouden met jouw fysieke mogelijkheden en eventuele beperkingen. Niemand kijkt met je mee hoe het met je gaat en of je de oefeningen wel of niet goed uitvoert. Wil je graag weer sporten na je bevalling? Wij geven je graag wat tips waar je rekening mee moet houden als je weer wilt sporten na de bevalling.
Welke spieren moet jij op focussen?
Na een bevalling is het essentieel om specifieke spiergroepen te targeten tijdens het herstelproces. Het lichaam heeft aanzienlijke veranderingen ondergaan, en het richten op bepaalde spieren kan bijdragen aan een effectief en gezond herstel. Hier zijn enkele belangrijke spiergroepen die extra aandacht verdienen:
1. Bekkenbodemspieren
Na een zwangerschap is je bekkenbodem niet zo sterk meer als vóór jouw zwangerschap; onderzoek suggereert dat het een jaar kan duren voordat de bekkenbodem hersteld is na een zwangerschap en bevalling. Het is daarom essentieel om direct na de bevalling rustig te beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren. Als je nog steeds last hebt van bekkenklachten, ga dan langs een bekkenfysiotherapeut. Bij bekkenklachten dien je asymmetrische oefeningen zoals lunges te vermijden en moet je voorzichtig zijn met onverwachte bewegingen.
Oefening versterken bekkenbodemspieren
Kegel Oefeningen
- Zit comfortabel of lig op je rug.
- Span de spieren rond het bekken aan alsof je de urinestroom wilt stoppen.
- Houd de spanning en tel tot vijf voordat je ontspant.
- Herhaal dit gedurende 10-15 keer.
2. Buikspieren (Rectus Abdominis)
De buikspieren worden vaak beïnvloed door diastase recti, een scheiding van de buikspieren. Ondanks dat er weinig bewijs is dat buikspieroefeningen je diastase verminderen, is er wel een lichte trend naar een positief effect. Daarnaast is er geen negatief effect gevonden en kunnen deze oefeningen dus ‘veilig’ worden uitgevoerd. Dit wil je echter niet te snel en te zwaar doen. Begin dus bijvoorbeeld licht met de volgende oefening:
Oefening versterken buikspieren
Heel Slides
- Lig op je rug met gebogen knieën.
- Schuif langzaam één voet naar voren terwijl je de buikspieren aanspant.
- Keer terug naar de startpositie en herhaal met het andere been.
- Voer deze slides langzaam uit om de buikspieren te activeren.
3. Dwarse buikspieren (Transversus Abdominis)
Deze dieper gelegen buikspieren spelen een sleutelrol bij het stabiliseren van de romp. Het versterken van de dwarse buikspieren draagt bij aan een sterke kern en een betere lichaamshouding.
Oefening versterken dwarse buikspieren
Pelvic Tilts
- Lig op je rug met gebogen knieën.
- Til het bekken omhoog, span de buikspieren aan en houd de positie even vast.
- Laat het bekken geleidelijk weer zakken.
- Deze tilts richten zich op de dieper gelegen dwarse buikspieren.
4. Rugspieren (Lage Rug en Trapezius)
Het dragen van het extra gewicht tijdens de zwangerschap kan spanning op de rugspieren veroorzaken. Versterking van de rugspieren bevordert niet alleen een goede houding, maar vermindert ook rugpijn.
Oefening versterken rugspieren
Cat-Cow Stretch
- Ga op handen en knieën zitten.
- Beweeg afwisselend tussen het laten zakken van de buik naar de grond (cow) en het bollen van de rug omhoog (cat).
- Deze stretch helpt bij het versterken en soepel houden van de rugspieren.
5. Bilspieren (Gluteus Maximus)
Sterke bilspieren ondersteunen de onderrug en dragen bij aan een stabiele heupregio. Deze spieren spelen een rol bij activiteiten zoals wandelen en tillen.
Oefening versterken bilspieren
Glute Bridge
- Lig op je rug met gebogen knieën.
- Til je heupen omhoog, span de bilspieren aan en houd de positie even vast.
- Laat de heupen geleidelijk weer zakken.
- Dit is een lichte oefening om de bilspieren te activeren.
6. Dijbeenspieren (Quadriceps en Hamstrings)
Tijdens de bevalling kunnen de dijbeenspieren onder druk komen te staan. Het versterken van de quadriceps en hamstrings bevordert stabiliteit en mobiliteit.
Oefening versterken dijbeenspieren
Wall Sit
- Ga met je rug tegen een muur staan en buig je knieën alsof je gaat zitten.
- Houd de positie vast alsof je op een denkbeeldige stoel zit.
- Begin met korte intervallen en verleng deze naarmate de kracht toeneemt.
7. Cardiovasculaire Systeem
Na de bevalling is het herstellen van het cardiovasculaire systeem belangrijk. Cardio-activiteiten zoals wandelen, zwemmen en fietsen dragen bij aan het verbeteren van de algehele conditie en het herstel van de energie.
Oefening verbeteren cardiovasculaire systeem
Wandelen
- Begin met rustige wandelingen en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit.
- Wandelen is een effectieve cardio-oefening die het lichaam helpt terug te keren naar een gezonde conditie zonder te veel druk uit te oefenen.
Wanneer je deze oefeningen goed onder de knie hebt en je er comfortabel bij voelt, is het tijd voor de volgende stap. Vanaf hier kan je de stap zetten naar wat ‘traditionelere krachttraining’ zoals je dat gewend bent met een hoop diverse oefeningen als de squat, lunges, etc. Weet je niet zo goed hoe dit moet, of vind je het fijn als iemand je hierin begeleidt? Neem dan gerust contact met ons op en wie weet kunnen wij wat voor jou betekenen!
Next step
Wanneer je deze oefeningen goed onder de knie hebt en je er comfortabel bij voelt, is het tijd voor de volgende stap. Vanaf hier kan je de stap zetten naar wat ‘traditionelere krachttraining’ zoals je dat gewend bent met een hoop diverse oefeningen als de squat, lunges, etc. Weet je niet zo goed hoe dit moet, of vind je het fijn als een vrouwelijke personal trainer aan huis jou hierin begeleidt? Neem dan gerust contact met ons op en wie weet kunnen wij wat voor jou betekenen!