Jeej, eindelijk kunnen we weer Koningsdag met elkaar vieren! En daar hoort toch wel een stukje taart bij. Speciaal voor jou delen we het recept van deze prachtige oranje tompoucetaart.
Of hij gezond is? Nee. Maar wel super lekker. En af en toe iets minder gezonds moet kunnen. Perfectie bestaat namelijk niet. Zo kunnen we niet dag in dag uit, jaar in jaar uit 100% gezond eten. Dus af en toe een taartje eten moet kunnen. Alleen niet te vaak en niet teveel. Dus wil je afvallen? Kies dan vooral een klein puntje, want het is wel een caloriebommetje ;-).
Een leuke uitdaging om te maken. Maar zoals je van Sandra gewend bent, gebruikt zij makkelijke ingrediënten en probeert zij het zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden zodat je niet veel bakervaring hoeft te hebben om deze taart te maken. Aan de slag!
Ingrediënten
- 150 gr roomboter+ extra om in te vetten
- 175 gr fijne suiker
- 3 eieren
- 140 gr bloem
- 10 gr maïzena
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
Vulling
- 1/2 portie banketbakkersroom (ook te vervangen door een 1/2 portie kant en klare variant uit een zakje)
- 250 ml slagroom
- 250 ml mascarpone
- 5 eetlepels poedersuiker
Topping
- 4 velletjes bladerdeeg of een halve rol vers bladerdeeg
- Gele en rode kleurstof of sinaasappelsiroop
- 50 gr poedersuiker
- 1 à 2 eetlepels water
- Optioneel: rood, wit, blauwe sprinkles en vlaggetjes
Benodigdheden
- Springvorm van 22 tot 24 cm
- Bakpapier
- Mixer
- Spuitzak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160° graden. Vet de springvorm in met roomboter. Leg een stuk bakpapier op de bodem. Maak de banketbakkersroom volgens het recept of verpakking. Laat hem goed opstijven in de koelkast.
- Meng de bloem, bakpoeder, maïzena en een snufje zout in een kom door elkaar. Mix de roomboter romig in een kom met een mixer. Voeg de suiker toe en mix kort mee. Voeg de eieren een voor een samen met een lepel van het bloemmengsel toe aan het beslag en mix tot ze zijn opgenomen. Voeg dan op het laatst de rest van het bloemmengsel toe en mix nogmaals kort door. Doe het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Bak 35 minuten in de oven. Haal de cake daarna uit de oven en laat in zijn geheel afkoelen.
- Verwarm dan de oven naar 200 graden. Plak 4 velletjes bladerdeeg aan elkaar of gebruik het deeg op rol en leg op bakpapier. Snijd een cirkel uit het deeg dat ongeveer 1 cm kleiner is dan de diameter van de springvorm. Snijd de cirkel in 8 gelijke punten en schuif ze iets uit elkaar. Leg een ander stuk bakpapier erop en dek af met een andere bakplaat of iets anders zwaars zoals een ronde ovenschotel of ovenbestendig bord. Door er iets op te leggen kan het deeg niet rijzen maar wordt het wel knapperig. Bak het bladerdeeg 20 minuten in de oven en laat daarna goed afkoelen.
- Klop de slagroom net niet helemaal stijf samen met 5 eetlepels poedersuiker en mix dan de mascarpone erdoor tot 1 romig mengsel. Meng ongeveer 50 gr poedersuiker met een eetlepel water en de kleurstof in een kommetje en smeer dit glazuur over de punten bladerdeeg en laat hard worden, eventueel in de koelkast om het proces te versnellen.
- Begin dan met het maken van de taart. Leg de cake op een bord of plateau. Schep hier de banketbakkersroom op en smeer uit. Zet eventueel weer even in de koelkast als je merkt dat hij iets uitloopt. Doe de mascarpone-slagroom in de spuitzak en spuit de dit op het banketbakkersroom en houd een klein beetje apart. Leg de punten bladerdeeg met glazuur erop en spuit een toef slagroom in het midden van de taart en op de punten. Garneer de tompoucetaart eventueel met sprinkles en vlaggetjes.