Opvliegers, stress en slaaptekort: handleiding voor leuk ouder worden
Ouder mogen worden is iets heel moois. Een fase in ons leven die gepaard gaat met verworven wijsheid, hernieuwde zelfontdekking én – ook op deze leeftijd – nieuwe kansen. Maar laten we eerlijk zijn, het kan soms ook een uitdaging zijn. Vooral voor vrouwen tussen de 40 en 60 jaar, de leeftijd waarop de menopauze en de overgang vaak hun intrede doen, kunnen opvliegers, stress en slaaptekort zich aandienen als ongewenste bijverschijnselen die met het ouder worden gepaard gaan. Maar geen paniek, je kunt deze uitdagingen omarmen en de last die je ervan ondervindt met wat slimmigheidjes fors verminderen. Dit is jouw gids voor een beetje leuk ouder worden.
De overgang, een nieuwe fase
Laten we beginnen met wat meestal de oorzaak is van opvliegers, stress en slaaptekort bij het ouder worden: de overgang. De overgang en menopauze worden vaak in één adem genoemd en ook niet zelden in combinatie met allerlei vervelende klachten. Toch is het belangrijk om te realiseren dat het een volstrekt natuurlijk proces is. De menopauze is geen ziekte, maar juist een natuurlijk lichamelijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt. Daarmee komt een einde aan de vruchtbare periode. De periode rondom de menopauze noemen we de overgang.
De overgang markeert dus het einde van de vruchtbare jaren, maar ook het begin van een nieuwe fase. Het brengt veranderingen in het lichaam met zich mee, zoals hormonale schommelingen, die op hun beurt kunnen leiden tot klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.
Het kan een uitdaging zijn om met deze veranderingen om te gaan, maar ze zijn ook een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. De veranderingen die je doormaakt zijn niet het einde van je vitaliteit, maar juist het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven.
Dit is hoe je met enkele veel voorkomende klachten om kan gaan om zo het ouder worden een positieve draai te geven.
Opvliegers? Hou je hoofd koel!
Opvliegers behoren zonder twijfel tot één van de meest herkenbare en ongemakkelijke symptomen van de overgang. Plotseling heb je het ontzettend heet, vaak gevolgd door zweten en rood worden. Het kan onverwachts opkomen en zo je je humeur flink verstoren. Zit het je hoog? Hou je hoofd koel en hou deze tips aan om het weer te laten zakken:
- Denk na over je kledingkeuze: Draag lichte, ademende stoffen zoals katoen om jezelf koel te houden. Lagen kleding kunnen ook handig zijn, zodat je gemakkelijk iets kunt uittrekken als je een opvlieger voelt aankomen. Vermijd synthetische kleding en dikke truien.
- Vermijd triggers die opvliegers uitlokken: Bepaalde voedingsmiddelen, dranken en omgevingsfactoren kunnen opvliegers verergeren. Probeer in ieder geval om cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee, alcohol, suiker en pittig voedsel te verminderen Rook je? Dan is dit een mooi moment om te stoppen. Roken lokt namelijk ook opvliegers uit. Rook je niet? Vermijd dan ook rokerige ruimtes.
- Doe ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen en ontspanningstechnieken kunnen helpen om opvliegers te verminderen. Probeer bijvoorbeeld eens yoga, meditatie of enkele eenvoudige ademhalingsoefeningen om je stressniveau onder controle te houden. Veel oefeningen die de hartslag omlaag brengen, werken ook stressverlichtend.
- Slaap onder laagjes: Opvliegers hebben ook de neiging om ‘s nachts toe te slaan. En dat is extra vervelend als je met een pyama onder een dikke deken ligt. Kies er daarom liever voor om wat dunnere dekens te gebruiken, desnoods in laagjes. Dan kan je er altijd één deken af halen als je het warm krijgt.
Word stress in alle rust de baas
Ooit dacht je misschien dat naarmate je ouder zou worden, de stress steeds minder zou worden? Uiteindelijk komen we er allemaal achter dat het nooit echt minder wordt. Een bepaalde vorm van stress hoort bij het leven. We hebben verantwoordelijkheden, problemen die opgelost moeten worden, zorgen om onszelf en onze naasten, werk, een huishouden. Al die verplichtingen kunnen hun tol eisen. Daarom is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen en stress te verminderen. Dat is altijd belangrijk, maar in de overgang is dat even extra belangrijk. Allereerst lokt stress opvliegers uit. Maar het heeft daarnaast in zijn algemeen een negatieve impact op je gezondheid. Zo kan jij de stress verminderen:
- Zorg voor jezelf: maak tijd voor jezelf en stel jezelf op de eerste plaats. Me-time betekent niet egoïstisch zijn, maar het komt erop neer dat je erop let dat je fysieke en mentale gezondheid in balans zijn. Door fysiek gezond te blijven kan je lichaam de stress beter aan. Door je gedachten regelmatig op een rijtje te zetten houd je een ‘schoon hoofd’ en krijgt stress minder snel een kans.
- Beweging: sporten is een regelrechte stresskiller. Je maakt tijdens sporten namelijk gelukshormonen aan. Daar voel je je energieker en sterker door en het kan je stresshormonen juist verminderen.
- Werk aan je mentale gezondheid: wees je bewust van hoe je je voelt. En kom je er zelf niet uit? Overweeg dan om met een vriend, vriendin of therapeut te praten, bijvoorbeeld als je worstelt met stress en angst.
- Ontspanning: vind manieren om te ontspannen die bij jou passen, of het nu gaat om het lezen van een goed boek, het luisteren naar je favoriete muziek of mediteren.
Slapend gezond worden
Slaap je slecht? Dan is dat eigenlijk prioriteit nummer één. Opvliegers en stress word je lastiger de baas als je niet goed uitgerust bent. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je algehele gezondheid, maar slaapproblemen komen vaak voor bij vrouwen in de overgang. Als slapen voor jou een probleem is, is het extra belangrijk om dit als een prioriteit te beschouwen en stappen te ondernemen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Zo zou je dat kunnen doen:
- Zorg voor een slaaproutine: creëer een regelmatige slaaproutine door elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een gezond slaapritme te ontwikkelen.
- Kijk goed naar je slaapkamer: zorg voor een comfortabele slaapkamer. Natuurlijk horen een comfortabel matras en kussens daarbij, maar zorg ook voor voldoende ventilatie en verduisterende gordijnen om licht buiten te houden.
- Beperk je schermtijd: van ‘s ochtends vroeg tot vlak voor bedtijd op je smartphone? Daar kan je beter mee stoppen. Schermen van tv’s, computers en smartphones sturen blauw licht op je ogen af. Daardoor vermindert de aanmaak van slaaphormoon melatonine en slaap je dus slechter. Kan je het echt niet laten? Denk dan eens na over de aanschaf van een bril met blauwlichtfilter.
- Eet licht en niet vlak voor je gaat slapen: Misschien heb je het al eens gemerkt. Als je veel eet, slaap je onrustiger. Hetzelfde geldt als je vlak voor het slapen gaan nog eet. Door licht te eten en liefst een paar uur voor het slapen gaan helemaal niet meer te eten zul je beter gaan slapen. Houd ook rekening met een wijntje of biertje vlak voor het slapen. Ook alcohol heeft een verstorend effect op je slaap namelijk.
Omarm de verandering
De bovenstaande tips zouden je moeten helpen om enkele van de meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met het ouder worden te verminderen. Het ouder worden en de overgang markeren een tijd van verandering, maar die verandering is niet per se negatief. Deze nieuwe levensfase biedt immers ook nieuwe kansen, zoals meer vrije tijd, persoonlijke groei en hernieuwde zelfontdekking.
Het ouder worden brengt onvermijdelijke veranderingen met zich mee, maar het is aan jou hoe je ermee omgaat. Door opvliegers, stress en slaaptekort proactief aan te pakken en veranderingen te omarmen, kun je deze levensfase als een kans zien om te groeien, te bloeien en te genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Laat het ouder worden een avontuur zijn waar je volmondig “ja” tegen zegt en waar je met trots op terugkijkt.