Start de dag goed met deze heerlijke en voedende ontbijtcake gemaakt met o.a. banaan, havermout, noten en zaden. En bovendien geheel plantaardig.
Nodig
1 cake
Bereiding
15 minuten bereidingstijd + 55 minuten oventijd + 10 minuten rusttijd
- Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Doe drie bananen en de Medjoul dadels in een kom en pureer het tot een dik en romig mengsel met een staafmixer. Snijd de Medjoul dadels eventueel al iets kleiner om het mixen makkelijker te maken.
- Meng het boekweitmeel, amandelmeel, havermout, gebroken lijnzaad, bakpoeder, de baksoda, koek- en speculaaskruiden en zout in een andere kom.
- Hak de noten fijn.
- Voeg 2/3 van de noten toe aan het beslag. Schep het er goed doorheem en giet het beslag daarna in de cakevorm.
- Verdeel de rest van de fijngehakte noten over de bovenkant van de cake.
- Bak de cake 55-60 minuten in de oven of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
- Laat de cake nog 10 minuten afkoelen voor je hem in stukken snijdt.
- Doe de amandelmelk en citroensap bij het bananenmengsel en roer het er goed doorheen. Voeg het daarna toe aan de droge ingrediënten en roer het goed door elkaar.
- Tips: Kun je geen Medjoul dadels vinden? Het kan ook met andere dadels, maar deze zijn wel wat steviger. Laat deze dadels dan 30-40 in lauw water weken totdat ze wat zachter zijn.
- Zorg ervoor dat je zeker weet dat je een krachtige staafmixer of keukenmachine hebt en gebruik bij twijfel de tip hierboven om de dadels zachter te maken. Dit om te voorkomen dat je staafmixer of keukenmachine kapot is na het maken van dit recept.
- Je kunt de cake tot 5 dagen in de koelkast en tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Geniet ervan!