Heb je last van stemmingswisselingen, gewichtstoename, pijnlijke bortsen, een laag libido, meer vetopslag op billen en benen of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Het kan maar zo zijn dat je last hebt van een hormonale disbalans, oftewel een oestrogeendominantie. Wat is een oestrogeendominantie?
Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.
De reguliere geneeskunde schrijft in dit geval vaak de anticonceptiepil voor als oplossing. Maar volgens vele hormoonexperts bestaat er een beter aanpak. Later meer daarover. Eerst gaan we wat dieper in op de functies van de hormonen oestrogeen en progesteron.
Wat zijn de functies van oestrogeen en progesteron?
Oestrogeen wordt voornamelijk aangemaakt in de eierstokken in de vruchtbare periode. Daarnaast wordt oestrogeen aangemaakt in de bijnieren, placenta en vetweefsel. Progesteron wordt alleen in de bijnieren en de placenta aangemaakt.
Functies oestrogeen
- Groei baarmoederslijmvlies
- Groeifactor
- Verbeteren collageen en vochtbalans in de huid
- Vrijgeven van serotonine
- Remming osteoclasten
- Geheugen, concentratie, verstand
- Libido, seksualiteit
- Vrouwelijke kenmerken
- Vasodilatatie, verlaagt bloeddruk.
Functies progesteron
- Rijpen baarmoederslijmvlies 2e helft cyclus
- Apoptose
- Innesteling eicel in baarmoederslijmvlies
- Onderdrukken immuunsysteem
- Aanmaak osteoblasten
- Stimuleert dejodinase (T4àT3)
- Kalmerend
- Ontspant spieren
- Verhoogt ochtendtemperatuur
Zoals je kunt zien, zijn sommige functies van oestrogeen en progesteron tegengesteld aan elkaar. Een goede balans tussen de twee hormonen kan dan ook cruciaal zijn.
Waarom is oestrogeendominantie nadeling?
Omdat oestrogeendominantie veel klachten kan veroorzaken;
- Pijnlijke borsten
- Endometriose
- PMS
- Cysten in borsten
- Hevige menstruaties en bloedverlies na menopauze
- Hormonale migraine
- Cysten in eierstokken
- Lipoedeem
- Vleesbomen
- Poliepen
- Vetverdeling meer op benen en billen
- Afwijkende uitstrijkjes
- Verminderd libido
- Stemmingswisselingen
- Slaapproblemen
- Nachtzweten
Oorzaken oestrogeendominantie
- Het lichaam produceert teveel oestrogeen
- Het lichaam produceert onvoldoende progesteron, waardoor het geen tegenwicht kan bieden aan het oestrogeengehalte
- Een verstoorde afbraak van oestrogenen. Wanneer de lever niet adequaat overbodige oestrogenen kan afbreken, blijven ze in het lichaam ronddwalen wat kan leiden tot oestrogeendominantie.
Hoe kun je oestrogeendominantie herstellen?
Oestrogeendominantie kan worden hersteld door aanpassingen in je leefstijl. Lees hieronder 6 tips hoe je een gezondere leefstijl kunt ontwikkelen wat leidt tot een gunstige hormoonbalans;
Tip 1. Gezond lichaamsgewicht
Een hoog vetpercentage kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van oestrogenen. Afvallen is dus het eerste grote aandachtspunt in de leefstijl. Tips voor een gezond voedingspatroon;
- Eet zoveel mogelijk (biologische) verse groenten, waarvan de helft groen. Waarom? Omdat in groene groenten chlorofyl zitten die jouw lever helpt bij de afvoer van xeno-oestrogenen.
- Eet regelmatig kruisbloemigen groenten, zoals broccoli en broccolikiemen. Deze bevatten namelijk een stofje (DIM) dat helpt om een overschot af te voeren.
- Eet lekker veel vezels, dus planten. Oestrogenen worden afgevoerd via je darmen. Lijnzaad, chiazaad en psyllium (vlozaad) zorgen voor een extra portie vezels.
- Start je dag door dagelijks een glas lauw water met citroen– of grapefruitsap te drinken. Om de omzetting van testosteron naar oestrogeen te belemmeren. Daarnaast helpt het je lichaam te ontzuren.
- Eet/drink geen of anders zo min mogelijk suiker, cafeïne, snelle koolhydraten en alcohol. Je lichaam moet hiervoor insuline aanmaken en dit activeert weer je oestrogeenreceptoren.
- Gebruik evt. een goed, biologisch vitaminen- en mineralencomplex als supplement. Vitamine B3, B6, B12 en foliumzuur zijn de vitamines die je lichaam nodig heeft bij ontgiften van xeno-oestrogenen. Er bestaat een voedingssupplement speciaal voor oestrogeenbalans en ontgiften, namelijk Linidol van Nutriphyt.
Tip 2. Vermijd stress
Stress is een boosdoener voor onze fysieke en mentale gezondheid. Teveel stress kan leiden tot een hormonale disbalans, zoals de oestrogeendominantie. Zorg dan ook voor voldoende Me-Time oftewel een goede balans tussen je in- en ontspanning.
Tip 3. Slaap voldoende
Slaap heb je nodig voor je herstel en het opladen van je lichaam. Door goede nachtrust kunnen ook je hormonen goed hun werk doen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht nodig.
Tip 4. Ondersteun je lever
Je lever speelt een belangrijke rol in je hormoonbalans. Zo worden bij een goede werking van je lever overbodige oestrogenen door je lever afgebroken en afgevoerd. Wanneer je leverfunctie niet optimaal werkt, kunnen overbodige oestrogenen blijven rondzwerven wat leidt tot een hormonale disbalans. Hoe kun je je lever ondersteunen?
- Eet zo onbewerkt mogelijk, liefst biologisch en hormoonproof
- Eet na 20:00u niet meer zodat je avondmaaltijd goed verteerd kan worden zodra je gaat slapen. Je lever kan dan goed voorbereid aan de ontgifting beginnen.
- Beweeg en sport voldoende.
- Plan wat vaker een saunabezoekje in. Door te transpireren help je je lever te ontgiften.
- Drink voldoende water.
- Vermijd alcohol en drugs. En drink max. 2 koppen koffie per dag.
Tip 5. Minimaliseer chemicaliën
Veel producten die we gebruiken in ons dagelijks leven, bevatten xeno-oestrogenen (stoffen die qua structuur te vergelijken zijn met met oestrogeen). Deze xeno-oestrogenen kunnen de activiteit van het hormoon in het lichaam nabootsen en oestrogeendominantie veroorzaken.
Deze chemicaliën vind je haast overal in terug. Zoals in voeding (geur-, smaak- en kleurstoffen) zeep, make-up, nagellak, tandpasta, maar ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, kleding, medicijnen en parfum. Probeer producten te vermijden waarin stoffen als BPA (Bisfenol A) en ftalaten (phthalates) zitten en stap over op 100% natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten.
Tip 6. Sport
Sporten draagt bij aan een betere hormoonbalans. Krachttraining heeft een stimulerend effect op geslachtshormonen waaronder oestrogeen en testosteron. Daarnaast neemt door krachttraining ook je botdichtheid toe, zal je energieniveau stijgen en ook je concentratievermogen wordt door training verbeterd.
Combineer krachttraining met intervaltraining en ontspanningsoefeningen (zoals yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen). Train in het tempo dat bij je past om blessures te voorkomen en kies een effectief trainingsschema dat aansluit op jouw doelen en fysieke mogelijkheden. Heb je hier hulp bij nodig of kun je wel een stok achter de deur gebruiken? Een Personal trainer aan huis kan jou hierbij helpen.
Bronvermelding: hormoonfactor, energiekevrouwenacademie, vitakruid