Stress is de misschien wel de grootste bandiet als het gaat om je gezondheid. Vanuit het niets wordt je overvallen en pleegt het genadeloos roofbouw op je lichaam. Het kwaad is geschied, en voordat je het weet val je onder de groep uitgebrande Nederlanders. Tijd om wat spierballen te kweken met krachttraining en de gevreesde bandiet een koekje van eigen deeg te geven. Hoe krachttraining helpt tegen stress.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat zo’n 11% van de zelfstandige ondernemers stress- en burn-out klachten ervaren. Echter, mogen de mensen in loondienst zich koploper noemen met zo’n 20%. Hoewel we denken dat stress- en burn-out klachten de laatste jaren zijn toegenomen, of zelfs een hype zijn geworden, werd er al in de 18e en 19e eeuw al gesproken over neurasthenie. Een stress-gebonden aandoening dat zicht uitte in prikkelbaarheid, angsten en vermoeidheid.
Overspannen, opgebrand of gewoon gestrest. Hoe je het ook wilt noemen, het gaat allemaal gepaard met symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid, niet tegen drukte kunnen, piekeren, een gejaagd gevoel hebben en cognitieve problemen. Naast het nemen van rust en het terug in je lichaam komen, kan krachttraining er eveneens bij helpen om weer terug bij je oude en vertrouwde zelf te komen.
Hoe helpt krachttraining?
Het staat als een paal boven water dat krachttraining vooral bijdraagt aan lichamelijke voordelen, maar de mentale voordelen zijn misschien nog belangrijker in de rebellie tegen stress.
Zelfvertrouwen
Goed in je vel zitten, en minder stressvol door het leven gaan, begint met een gezonde portie zelfvertrouwen. Met krachttraining pomp je jezelf fysiek op, maar nog meer op mentaal gebied. Het effect van krachttraining is misschien wel het grootst op je mentale zelfrespect. Je leert nieuwe vaardigheden aan en gaat ervaren waartoe je lichaam allemaal in staat is. Hierdoor krijg je weer meer grip op je eigen lichaam, wat een flinke dosis zelfvertrouwen geeft.
Emotioneel
Tijdens je work-out gebeurt er vanalles in je lichaam. Buiten het kweken van je spieren komen er allerlei neurotransmitters, zoals endorfine, vrij die ervoor zorgen dat je je bijna onaantastbaar gaat voelen. Daarbij wordt je algehele hormoonbalans gestabiliseerd. Mensen die regelmatig aan krachttraining doen hebben hierdoor minder last van angsten of neerslachtige gevoelens.
Sociaal
Krachttraining is een sociale aangelegenheid en geeft plezier. De sociale meerwaarde van krachttraining ligt hiermee voor de hand, en we hebben elkaar nou eenmaal nodig om ons goed te voelen. Je kunt samen met een vriend(in) gaan trainen of trainen in een gym of meedoen met een groepsles zoals een small group training of bootcamp. Op die manier bouw je sociale contacten op, contacten die je weer fysieke en mentale kracht geven om door te knokken.
Rust
Door regelmatig krachtsport te beoefenen ervaar je algeheel een hoger energielevel en ben je minder vaak moe. Daarnaast slaap je ’s avonds beter in, om de nacht ook beter door te trekken. Een goede nachtrust is essentieel voor je mentale gezondheid, dus ook in de regulering van je stresslevel.
Stressregulatie
We hebben tot nu toe vooral de focus gelegd op indirecte invloeden. Als we naar het hol van de leeuw gaan, de stresshormonen zelf, zien we dat krachttraining helpt om deze hormonen en gevoelens af te voeren. Hierdoor is krachttraining uitermate geschikt om te herstellen van stressvolle situaties en je weer sterker te maken voor de volgende aanval. Stress zorgt er namelijk voor dat je een resistentie opbouwt tegen endorfine en BDNF. Endorfine en BDNF zijn nodig om je hersenen te laten herstellen van stress, en om nieuwe zenuwcellen aan te maken om de processen iedere keer weer goed te laten verlopen. Krachttraining straft deze resistentie meedogenloos af.
Met krachttraining maak je je klaar om stress aan te vallen en buiten de deur te houden. Aanvallen is altijd al de beste verdediging geweest, ook in de strijd tegen stressklachten. Bewaak natuurlijk wel je grenzen. Want als jij voor iets gaat dan ga je er helemaal voor, dat heeft je waarschijnlijk ook genekt. Dus begin rustig aan met zo’n 2 keer per week, en wees vooral lief voor jezelf.