Een kieskeurige eter kan als ouder behoorlijk op je zenuwen gaan werken. Soms spant het erom wie de langste adem heeft. De aanhouder wint uiteindelijk, en dat is meestal niet de geliefde mama of papa. Geen fijne manier om je kids op te voeden, bovendien kost het veel te veel energie. Om je dat leed dan ook te besparen, en voordat je meteen op zoek gaat naar een au pair of nanny als Fran Drescher: 12 tips hoe om te gaan met kieskeurige eters.
Oorzaak & oplossing
Soms is er een duidelijke oorzaak voor het feit dat je kind een kieskeurige eter is. Observeer en kijk goed wat die oorzaak zou kunnen zijn. Eet je boefje misschien te veel door de dag? Lust hij het gewoon niet? Is hij niet lekker of komt er toevallig een tandje door? Of misschien eten jullie wel te laat en is je kind moe? Allemaal mogelijke oorzaken die mee kunnen spelen in het eetgedrag van je kind. Probeer het te onderscheppen en te elimineren als een bevlogen Sherlock Holmes.
Blijf kalm & dwing niet
Wat je ook doet, forceer niks, wordt niet boos en ga geen strijd aan. Belangrijk is om kalm te blijven en te voorkomen dat het eetmoment een negatieve lading krijgt. We snappen dat dit wat van je vraagt, maar probeer je innerlijke zenspot te vinden. Dus mediteer en let op je ademhaling. Het verrassingseffect van rust heeft vaak een grotere invloed op je kind dan boos worden.
Structuur & samen eten
Eet samen en eet op vaste momenten. Door samen te eten creëer je gezelligheid, maar je geeft ook meteen het goede voorbeeld. Zorg voor een vaste structuur zodat je kind weet wat er van hem verwacht wordt. Ook een perfect moment om samen de dag door te nemen.
Groente & fruit binnen handbereik
Zorg altijd dat er groenten of fruit op tafel staan, binnen handbereik en door de dag heen. Kijk goed wat je kind wel lekker vindt, en zorg dat het zichtbaar is en je kind eventueel iets kan nemen op zijn of haar voorwaarden. Uiteraard wordt dit wel aan de tafel gegeten. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes, snoeptomaatjes, aardbeitjes of frisse stukjes komkommer.
Fun & creatief
Maak er iets van op het bord. Je hoeft geen Picasso te zijn. Maar een kuiltje met jus of een lachend gezicht op het bord, laat je kind net zo peuzelen als de aardappeleters van Vincent Van Gogh.
Zelf kiezen & opscheppen
Geef je kind het gevoel een vorm van controle te hebben. Een gevoel, want jij hebt nog steeds de regie. Laat je kind kiezen uit gezonde opties of geef ‘m het plezier van zelf op te scheppen. Jij beslist de keuzes, en jij hebt het potje gemaakt.
Koken & leren
Kook samen, het is hartstikke gezellig en je kind leert ervan. Nog beter, laat het inslijten als een ritueel. Rituelen zijn zeer belangrijk voor kinderen. Het biedt duidelijkheid en bereid je kind voor op het eetmoment. Zo weet je kind wat er verwacht wordt, leert het over voeding en als dat ook nog gezellig verloopt sla je 3 vliegen in één klap.
Varieer & kleine porties
Bereid je aardappelen, broccoli of bloemkool eens op een andere manier. Bak je aardappeltjes eens op, voeg eens wat worteltjes bij je broccoli, of maak er een lekker sausje bij. Ovenschotels of eenpansgerechten zijn ideaal om wat extra groenten in te verstoppen. Werk ook met kleine porties, je kind heeft namelijk niet in de mijnen gewerkt en heeft nog maar een klein maagje.
Aandacht & belonen
Als je kind weer eens zijn of haar nukken heeft, schenk er dan niet te veel aandacht aan. Je maakt de situatie dan te groot, wat alleen maar averechts gaat werken. Vind je het moeilijk je kalmte te behouden? Vraag of je partner het even overneemt, of neem gewoon heel even een stapje terug. Uiteraard mag je je kind belonen voor positief gedrag. Maar doe dit niet met toetjes, snoepjes of eten. Zo werk je namelijk aanhoudende eetproblemen in de hand. Beloon liever met individuele aandacht, daar genieten kinderen ook van.
Als we dan één gouden tip eruit mogen halen, dan is het vooral kalm blijven. Twijfel niet aan jezelf en heb geduld. Voor de meeste kinderen is het een fase die uiteindelijk vanzelf weer voorbij gaat. Ben je dan toch één van de pechvogels en lijkt er maar geen verandering op te treden? Roep dan professionele hulp in. Voor de goede lieve vrede, de rust en de professionaliteit adviseren we dan wel eerder een Jo Frost dan een Fran Drescher.