Ben je buiten adem als je een trap op loopt, vind je het op de één of andere manier vermoeiend om met je kind(eren) te spelen of merk je dat minder actief wordt door je werk en baal je daarvan? Dan is het goed om iets aan de conditie te doen. Maar wat is ‘een conditie’ eigenlijk?
De lichamelijke conditie bepaalt hoe fit iemand is. Men bedoelt hiermee vaak het fysieke uithoudingsvermogen van iemand, met name de mogelijkheid om intensieve inspanningen lang vol te houden.
Een goede conditie heeft dus te maken met je fysieke uithoudingsvermogen. Oftewel, de mogelijkheid om intensieve spanning vol te houden. Maar een goede conditie heeft ook te maken met (bron);
- Kracht
- Uithoudingsvermogen
- Snelheid
- Lenigheid
- Coördinatie van de spieren
Al deze punten bepalen dus hoe het met je conditie gesteld is. Maar hoe krijg je een betere conditie? Door je lichaamsspieren regelmatig te trainen, door middel van sport of andere fysieke inspanningen. Wat voor gezondheidsvoordelen heeft een betere conditie?
Het verbeteren van je conditie, de voordelen;
Wat zijn de voordelen van een goede conditie;
- Sneller herstel na inspanningen
- Afname kans op blessures bij sporten
- Betere weerstand tegen ziektes
- Verlaagde kans op hart- en vaatziekten
- Verhoging stressbestendigheid
Hoe krijg je een betere conditie?
Om een matige conditie te verbeteren, hoef je echt niet vanaf nu iedere dag intensief te gaan sporten. Maak het jezelf niet te moeilijk en hou het bij een simpele, planmatige aanpak. Lees hier 8 tips om een betere conditie te krijgen;
Tip 1 : Plan het sporten in
Een voornemen is niet genoeg, neem het besluit meer te bewegen. Plan het in je agenda en houd je hier dan ook aan! Zorg ervoor dat je met regelmaat sport. Die continuïteit is belangrijk voor je sportmotivatie.
Tip 2 : doe iets wat je leuk vindt
Wat vind je leuk om te doen? Een sport doen die je niet leuk vindt, werkt demotiverend. Dus kies een activiteit waarbij je plezier ervaart of anders, waar je niet tegenop kijkt. Denk bijvoorbeeld aan tennissen, roeien, wandelen, fietsen, zwemmen of dansen, HIIT training of sporten in een sportschool.
Tip 3 : Hoe krijg ik een betere conditie met een lage sportmotivatie?
Heb je een stok achter de deur nodig? Sport dan samen met een sportmaatje of deel mee aan een hardloopgroepje. Is dat niks voor jou en heb je behoefte aan professionele één op één begeleiding van een vrouwelijke personal trainer? Wellicht is Personal training iets voor jou.
Om jou tijd en gedoe te besparen, komt de trainer naar je toe. Je kunt thuis getraind worden of lekker in de buitenlucht op een plek bij jou in de buurt. Je hoeft niet na te denken over de invulling van je training en je traint in je eigen tempo a.d.h.v. een persoonlijk trainingsschema. Je wordt getraind op jouw gewenste locatie en tijdstip, de trainer is jouw stok achter de deur! Iets voor jou? Lees hier meer over onze werkwijze of neem contact met ons op.
Tip 4 : Zorg voor goede materialen
Zorg voor de juiste sportkleding en schoeisel. Schaf daarnaast wat sportspullen, zodat je afwisselend kunt trainen. Afwisseling in je training is belangrijk voor je sportmotivatie, maar ook om resultaten te kunnen behalen en behouden. Je lichaam heeft namelijk iedere keer weer een nieuwe prikkel nodig.
Tip 5 : bouw de training langzaam op
Als je te hard van stapel loopt, is de kans groot dat je blessures krijgt. Bouw de trainingsintensiteit dan ook langzaam op en zorg voor voldoende rust. Ga bijvoorbeeld niet 3 dagen achter elkaar hardlopen, maar verspreid het over de week.
Tip 6 : Train conditie én kracht
Wil je je conditie verbeteren? Doe dan ook aan krachttraining. Met een intervaltraining verhoog je echt je hartslag, dus ook je conditie. Met HIIT training bouw je ook zeker je conditie op.
Tip 7 : Pas je voedingspatroon aan
De beste manier om echt fit te worden is door voldoende te bewegen, maar ook door verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet voldoende, gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk. Wil je hier meer weten? Lees dan onze blog Afvallen door gezond te eten.
Veel vrouwen zijn moe doordat ze bewust of onbewust (te)veel suiker eten. Al die bloedsuikerschommelingen moeten door je lichaam gestabiliseerd worden en dat kost je lichaam een hoop energie. Door het eten van suiker word je moe en het stimuleert eetbuien. Het is dus goed om eens te kijken naar je voedingspatroon. Voeding heeft een groot aandeel in je (sport)prestaties en algehele gezondheid. Voldoende bewegen en gezond eten is de basis voor een vitaal lichaam. Dat is dan ook de reden dat klanten van LET’S DO IT een GRATIS voedingsadvies krijgen naast de Personal training.
Tip 8 : Slaap voldoende
Je nachtrust en de mate van stress hebben invloed op je conditie. Heb je een nacht niet goed geslapen of heb je veel last van stress? Dan kan dit een negatieve invloed hebben op je conditie en sportprestaties. Neem overdag voldoende pauzes, ga op tijd naar bed, zet een kruis in je agenda zodat je iets leuks kunt gaan doen waar je energie van krijgt. Of doe aan yoga, Pilates of mediteer. Of hiervoor geldt, doe iets wat bij je past en wat haalbaar is in jouw leefstijl.
hoe krijg ik een betere conditie? Kom in actie!
Alles is mindset. Als je tegen jezelf blijft zeggen dat het je toch niet gaat lukken, dan gaat het je ook niet lukken. Geloof je in jezelf dat je het kunt, blijf je doel voor ogen houden en kijk altijd naar de mogelijkheden die je hebt. En ook al zal het de ene keer makkelijker gaan dan de andere keer, dat is niet erg, als je maar gaat. Dan ren je maar een keer iets korter of dan train je een keer iets minder hard. Blijf in het ritme. Ga niet sporten wanneer je zin heb, maar sport op vaste momenten. Echt, dat helpt. De aanhouder wint! Alle begin is lastig. Je ziet niet direct resultaat. Maar als het jou lukt om jouw nieuwe schema vol te houden, weten we zeker dat jouw conditie in no time verbetert.
Succes, LET’S DO IT!