Hartaandoeningen tijdens de overgang; hoe dit risico verminderen door leefstijl
Hoewel het vrouwenhart één brok liefde en warmte is, loopt het tijdens de overgang helaas wat risico’s op. Hartaandoeningen krijgen namelijk een vele grotere kans tijdens de overgang, iets waar niet iedere vrouw zich misschien van bewust is. Hartaandoeningen bij vrouwen zijn overigens ook minder goed op te sporen dan bij mannen. Wat is het effect van de overgang op hartaandoeningen, waar moeten wij dames op letten en wat kunnen we zelf doen om dit risico te verkleinen?
Oestrogeen is een beschermende factor als het gaat om ons hart en onze vaten. Sterker nog, gedurende onze bloeiende jaren zijn we veel beter beschermd dan de mannen. Echter, tijdens de overgang begint het oestrogeenlevel af te nemen waardoor waardoor de bescherming van onze vaten ook minder goed wordt. Als dit het geval is kunnen hart- en vaataandoeningen zich op verschillende wijzen manifesteren.
Hartkloppingen
Hartkloppingen is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Ze kunnen ontstaan als gevolg van de hormonale veranderingen die in ons lichaam aan de gang zijn. Maar ze kunnen ook een gevolg zijn van stress, medicatie of een verhoogde bloeddruk. Het gevoel dat ons hart uit ons lichaam bonst is vaak geen explosie van liefde, en kan behoorlijk beangstigend aanvoelen. Vaak is het een gevolg van de overgang, en is het niet te koppelen aan hartaandoeningen. Maar wanneer het regelmatig gebeurt en het gepaard gaat met duizeligheid, pijn op de borst en benauwdheid, dan is het goed een arts te raadplegen.
Cholesterol
Tijdens de overgang gaan we steeds meer vet opslaan rondom onze buik, en hebben we na de overgang vaker een verhoogd cholesterolgehalte. Mannen krijgen deze ‘lovehandles’ overigens al op veel jongere leeftijd. De rolletjes zijn alleen niet zo lieftallig, en kunnen ze ervoor zorgen dat ons cholesterol stijgt. En dan met name het slechte LDL-cholesterol. Er hoeft trouwens lang niet altijd sprake te zijn van overgewicht en doe je er goed aan, ook bij een gezond gewicht, toch je cholesterol regelmatig te laten checken.
Bloedvaten
Oestrogeen beschermt onze vaatwanden aan de binnenkant, hierdoor zijn onze vaten minder vatbaar zijn voor een verhoogd cholesterol of hoge bloeddruk. Hierdoor krijgt aderverkalking ook minder snel een kans. Hoe dit precies werkt? Daarover zijn de professoren nog niet helemaal uit. Wat we wel weten is dat aderverkalking bij het verouderingsproces van het lichaam hoort, en dat het gelukkig kan worden vertraagd door een gezonde leefstijl. Let wel op als je pijn op de borst gaat ervaren, dit kan een teken van een dichtslibbend kransslagader zijn.
Bloeddruk
Wij vrouwen zijn fijn, maar onze bloedvaten ook! Nog fijner als die van onze mannelijke aardgenoot. Naarmate we in de overgang vorderen worden onze vaten nog nauwer en minder soepel. Hierdoor kan ons bloed minder vloeiend stromen, waardoor de bloeddruk kan gaan stijgen. Meestal hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden, hier ook last van tijdens de overgang. Klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn kunnen symptomen zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij zijn we tijdens de overgang gevoelig voor stress, wat onze bloeddruk niet ten goede komt.
Wat kan ik doen?
Hartaandoeningen zijn niet altijd te voorkomen. Vaak heeft het ook met genetische aanleg te maken. Echter, zijn er genoeg manieren om hart- en vaatziekten tijdens, en na, de overgang zoveel mogelijk te voorkomen.
Voeding
Een gezond voedingspatroon, zoals bijvoorbeeld het mediterrane dieet, kan je cholesterolwaardes laten zakken. Met een gebalanceerd en gezond eetpatroon, met minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag, ben je al aardig op weg om het vetpeil te laten zakken. Probeer daarnaast ook peulvruchten, noten, vette vis en volkoren graanproducten toe te voegen. Antioxidanten en omega-3 zijn onmisbaar tijdens de overgang, je vindt ze onder andere in donkergroene bladgroente, chiazaad, lijnzaad, avocado, broccoli, verse vis en… Pure chocolade. Wat een straf!
Beweging
Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten, of 2,5 uur per week. Door te bewegen verbeter je de gezondheid van je hart en maak je het oersterk. Dat geldt ook voor je botten en hersenen. Een ijsbad of een koude douche na een uurtje stevig sporten, doet ook wonderen voor je bloedvaten.
Vermijd roken en alcohol
Dit vraagt natuurlijk geen nadere toelichting en is zo klaar als een klontje. Stop met roken en wees matig met alcohol.
Ontspan
Doe dingen die je leuk vindt en die je helpen ontspannen. En vermijd stress. Ga lekker wandelen, neem een uitgebreid bad of lees een boek. Zorg dat je aan je 8 uurtjes slaap komt, en vermijd je telefoon in de avonduren. Wees lief voor jezelf en je rikketik.
Tenslotte, meten is weten en luisteren naar je lichaam is een must. Ga minimaal 1 keer per jaar naar de huisarts om je bloeddruk, cholesterol en glucosewaardes te laten meten. Bagatelliseer niet alles weg, en niet alles valt weg te zetten onder de overgang. Zorg dus goed voor jezelf zodat jij met heel je hart, en alle liefde, kunt genieten van je leven!