Inmiddels is Sinterklaas in Nederland aangekomen. Daar past wel een lekkere huisgemaakte appeltaart bij. Je ziet ze wel voorbij komen, die prachtige appeltaarten die als je ze aansnijdt gewoon heel blijven. Nou, ik zou je eerlijk zeggen, dat is mij nog nooit gelukt! Ik denk omdat ik altijd een gezondere variant wil maken met ander meel, minder suiker en ga zo maar door. Daarnaast is deze appeltaart glutenvrij, omdat steeds meer mensen een eetpatroon hebben met minder gluten. Daarom heb ik gebruik gemaakt van boekweitmeel, havermeel en amandelmeel. Echter, kan je natuurlijk ook gewoon tarwebloem ofzo gebruiken! 🙂 Geniet van deze huisgemaakte glutenvrije appeltaart die wellicht een beetje uit elkaar zal vallen bij het aansnijden. Lekker!
Ingrediënten:
- 200 gram boter
- 100 gram rietsuiker
- 200 gram boekweitmeel
- 200 gram havermeel
- 8 gram vanillesuiker
- snufje zout
- 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
- handje rozijnen
- 3 tl kaneel
- 3 tl koek- en speculaaskruiden
- 2 el amandelmeel
- 2 el custard
Benodigdheden:
- oven
- springvorm 24 cm
- weegschaal
- keukenmachine
Bereiding
- Verwarm de oven op op 170 graden.
- Meng boter, rietsuiker, boekweit- en havermeel, vanillesuiker, 2 el kaneel, 2 el koek- en speculaaskruiden en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen.
- Schil de appels en snij deze in plakjes. Meng deze met de rozijnen, 1 el kaneel, 1 el koek- en speculaaskruiden en het amandelmeel.
- Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
- Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen.
- Strooi de custard over de bodem heen. De custard neemt het vocht van de appels op.
- Doe het appelmengsel in de vorm.
- Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
- Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik eventueel een halve ei om de stroken in te smeren voor een mooie kleur.
- Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak de appeltaart in 60 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de glutenvrije appeltaart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.
Nog een klein beetje warm met slagroom is deze taart het lekkerst, maar de volgende dag is deze glutenvrije appeltaart eigenlijk nóg lekkerder. Alle smaken zijn dan lekker ingetrokken. Let op, de taart valt waarschijnlijk wel een beetje uit elkaar als je hem aansnijdt, maar dat laat echt zien dat de glutenvrije appeltaart huisgemaakt is toch? Geniet!
Bedankt Leanne, voor het delen van jouw recept!
LET’S DO IT Personal training
- Om het jou makkelijk te maken, komen we naar je toe. Wij bieden personal training aan huis, op je werk of buiten op een plek bij jou in de buurt.
- Ons team actief door bijna heel Nederland.
- GRATIS voedingsadvies van één van onze voedingsconsulenten.
- Samen trainen met je partner of een vriendin? Dat kan, zo kun je de kosten samen delen!
- Persoonlijk trainingsschema, persoonlijke aandacht
- Tijdbesparend
- Duurzame resultaten
- Wij zijn jouw stok achter de deur!
- Lees hier onze werkwijze.
- Train je liever met een mannelijke Personal trainer? Gene probleem, we zijn het zusje van YourHealth personal training (sinds 2007). We verwijzen dan ook graag door naar onze collega’s van YourHealth!
- Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een GRATIS intakegesprek? Neem gerust contact met ons met ons op voor meer informatie –> CONTACT