Herken je dat, dat je zo nu en dan echt zin hebt in een stuk vers gebakken appeltaart? Nou, ik wel. Je mag mij wakker maken voor een verse punt! Af en toe iets lekker moet kunnen. Zeker als je daarnaast redelijk gezond eet. Alleen niet te vaak, en niet teveel. En ben je net zo lekker bezig met afvallen, dan zou je deze gezondere versie kunnen maken. Zodat je tóch kunt genieten van de heerlijke smaak, zonder schuldgevoel 😉 Deze gezondere appeltaart wordt gemaakt met o.a. volkorenmeel en zonder geraffineerde suiker. Op naar het recept van Sandra!
Nodig
10 Personen
- 340 gr volkoren meel (spelt)
- 50 gr amandelmeel
- 1 ei
- 150 gr appelmoes (0% suiker toegevoegd)
- 40 gr halvarine uit een kuipje (+ extra om in te vetten)
- 2 el agavesiroop
- 1 el bakpoeder
- 1 tl vanille aroma
- Snuf zout
Vulling
- 5 middelgrote appels (ca. 1,5 kilo)
- 75 gr rozijnen
- 40 gr appelmoes
- 2 eetlepels agavesiroop
- 1 el citroensap
- 2 tl kaneel
- 2 el paneermeel (volkoren)
Benodigdheden
- Deegroller
- Bakvorm 24 cm
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten in lauwwarm water en giet deze daarna af. Voor de bodem, meng het volkoren meel, amandelmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Kluts een ei en zet de helft hiervan apart. Maak een kuiltje en voeg hier de appelmoes aan toe, de halvarine, vanille aroma, agavesiroop en de helft van het ei. Meng het tot een egaal deeg. Wanneer het te nat is, voeg nog wat meel toe, wanneer het te droog is, voeg wat halvarine of koud water toe. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.
- Schil voor de vulling de appels en snijd deze in stukjes. Meng in een kom de stukjes appel met de rozijnen, appelmoes, agavesiroop, citroensap en kaneel. Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet deze in met wat halvarine.
- Haal het deeg uit de koelkast en neem ongeveer 2/3e van het deeg. Rol deze uit met een deegroller. Gebruik eventueel wat extra bloem wanneer het plakkerig is. Leg het deeg in de vorm en druk deze mooi aan. Strooi 2 el paneermeel over de bodem heen en verdeel daarna het appelmengsel over de bodem.
- Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van. Leg deze kruislings over de appeltaart heen en druk de uiteinden vast aan de rand. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei en bak de appeltaart voor 60 minuten in de oven. Laat hem goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Geniet ervan!