Het belang van een gezond ontbijt: tips voor een voedzame start van de dag
Een gezond ontbijt is essentieel voor een goede start en verder verloop van de dag. De meeste mensen zijn zich bewust van het belang van een gezond ontbijt, maar komen omwille van verschillende redenen er toch niet aan toe. Vaak wordt er door tijdsgebrek snel een koffie gedronken en wordt er voor de rest van de dag niet meer over ontbijten gesproken. Anderen hebben er wel de tijd voor, maar hebben weinig eetlust zo vroeg in de ochtend, met als gevolg dat er voor de rest van de voormiddag volop gesnackt wordt. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om de dag door te komen. Er bestaan enkele trucjes om het ontbijt snel, makkelijk en toch gezond te laten verlopen. Lees snel verder om meer te weten te komen!
Het belang van een gezond ontbijt
Een gezond ontbijt is essentieel voor een goede start van de dag. Met een gevarieerd en voedzaam ontbijt voorzie jij je lichaam van voldoende brandstof om je energie te geven voor de hele dag. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezond ontbijt je prestaties verbetert, het concentratievermogen verhoogt en je humeur een boost geeft. Bovendien helpt een gezond ontbijt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en je stofwisseling te verhogen.
Een gezond ontbijt bestaat uit voldoende vezels, die je vindt in fruit, groenten, granen en noten en eiwitten die je vindt in kipfilet, yoghurt of in een gekookt eitje. Vul aan met voldoende thee of water en je hebt de perfecte basis om je dag mee te beginnen.
Het klinkt allemaal vaak makkelijker dan het is in de praktijk, maar het bereiden en eten van een gezond ontbijt is tijdsintensief voor personen met weinig tijd in de ochtend. Met onderstaande 5 tips helpen we jou op weg naar een snel, makkelijk en gezond ontbijt!
5 Tips voor een snel, makkelijk en gezond ontbijt
Tip 1. Prep je ontbijt
Veel mensen preppen tegenwoordig hun maaltijden en dus ook het ontbijt. Preppen wil zeggen vooraf klaarmaken zodat je op het moment van de maaltijd zelf zo minimaal mogelijk werk hebt. Een lekker en gezond ontbijt dat je vooraf kan bereiden zijn overnight oats. Overnight oats is een havermout mengsel dat je vooraf kan klaarmaken, zodat je ‘s morgens zonder moeite de dag kan beginnen met een voedzaam ontbijt. Dit ontbijt bestaat typisch uit havermout, yoghurt, melk, fruit.
Zo maak je zelf overnight oats: vul een glaasje voor ⅓ met natuur-, kokos-, soja- of elke andere yoghurt die jij lekker vindt. Bovenop de yoghurt, strooi je een handvol havervlokken. Voeg nu plantaardige- of koemelk toe tot het geheel onder staat. Werk af met blauwe bessen en chia-zaadjes. Roer goed door, dek af en laat het mengsel één nacht in de koelkast staan. In de ochtend roer je nog eens lekker door, voeg eventueel enkele schijfjes banaan toe en klaar!
Tip 2. Geen snacks voor het slapengaan
Probeer om vlak voor het slapengaan en ‘s nachts geen maaltijden of snacks meer te eten. Dit zal je een vol gevoel geven tot in de ochtend. Indien je ‘s ochtends vroeg opstaat, zal je bijgevolg geen honger hebben en het ontbijt overslaan. Hierdoor heb je meer risico om in de voormiddag meer koffie te gaan drinken en koekjes of andere snacks te eten.
Tip 3. Sta vroeger op
Vaak is het ontbijt overslaan een kwestie van onvoldoende tijd te hebben. Als oplossing voor dit probleem, nemen sommige mensen dan koekjes of andere snacks mee voor onderweg of op het werk. Deze snacks vullen de maag wel, maar zijn niet voedzaam en vaak ongezond. Sta dus een uurtje vroeger op en geef je lichaam de tijd om wakker te worden. Maak jezelf eerst klaar en neem daarna de tijd om te ontbijten.
Tip 4. Houd het licht
Een gezond en evenwichtig ontbijt bestaat niet uit spek en eieren. Een dergelijk ontbijt ligt zwaar op de maag en niet veel mensen hebben daar ‘s ochtends al zin in. Houd je ontbijt daarom licht en luchtig. Kies voor een bruine boterham of meergranen cracker met mager beleg, een stuk fruit en voldoende water of thee. Met een licht en voedzaam ontbijt ben je klaar om de dag te tackelen!
Tip 5. Ontbijt voor onderweg
Lukt het toch niet om vroeger op te staan of krijg je echt niets binnen ‘s ochtends? Neem je ontbijt dan mee voor onderweg of op het werk. Kies voor overnight oats, yoghurt met fruit of een lekkere smoothie om te drinken. Een smoothie heb je vlot gemaakt met slechts 1 banaan, een handjevol rood fruit en amandelmelk. Even blenden en klaar!
Nooit meer overslaan
Nu je weet waaruit een gezond ontbijt bestaat en hoe belangrijk het voor je is, kan je het ontbijt integreren in je ochtendroutine. Er zijn voldoende tips & tricks om in korte tijd toch een lekker, makkelijk en gezond ontbijt binnen te krijgen. Vanaf nu heb je geen excuus meer om het ontbijt over te slaan.
Intermitterend vasten
Ieder mens is uniek. Wat voor de één goed werkt en gezond is, kan voor de ander helemaal anders uitpakken. Zo zijn er ook mensen die hun ontbijt bewust overslaan omdat ze doen aan intermitterend vasten. Lees hieronder meer over wat intermitterend vasten is, wat de voordelen zijn en waar je zoal op moet letten.
Intermitterend vasten, wat is het?
Intermittent fasting (IF) wordt ook wel ‘periodiek vasten’ of ‘interval vasten’ genoemd. Het gaat hier vooral om wanneer je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten. Zo kan er gekozen worden voor een 16/8 schema, waarbij je gedurende 8 opeenvolgende uren eet, en vervolgens 16 uur opeenvolgend niet. Maar je kunt ook 1 of 2 keer week een dag vasten. Zo bestaan er verschillende vastschema’s die je kunt volgen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en leefstijl.
Voordelen Intermitterend vasten;
- Toename energie;
- Afvallen;
- Verhogen metabolisme;
- Vermindering ontstekingen;
- Herstel insulinegevoeligheid;
- Kleinere kans op Diabetes typ2;
- Minder kans op hart- en vaatziekten;
- Beter herstel van je lichaamscellen;
- Goed voor je hersenen;
- Vertraging van vroegtijdige veroudering.
Intermitterend vasten, iets voor jou?
Het is van belang dat je intermitterend op de juiste manier toepast door o.a. de juiste voeding te eten en daarnaast voldoende daarvan te eten. Daarnaast is intermitterend vasten niet voor iedereen even goed. Zo is het bijvoorbeeld niet geschikt voor;
- Mensen die ondergewicht hebben
- Mensen die in het verleden een eetstoornis gehad hebben;
- Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft;
- Ouderen;
- Kinderen;
- Mensen die net een operatie gehad hebben;
- Als je een ziekte hebt.
Twijfel je of intermitterend vasten iets voor jou is? Overleg dan altijd eerst met je huisarts, zodat hij of zij jou een persoonlijk advies kan geven.