Lekker en gezond: recepten voor een gezonde BBQ
Het barbecue seizoen is weer daar. Er gaat niets boven gezellig samen zijn met vrienden en familie. Ondanks dat een barbecue hartstikke gezellig en lekker is, staat zo’n eetfestijn vaak gelijk aan veel vlees, vet, saus en alcohol. Niet handig wanneer je op je lijn wil letten. Gelukkig bestaan er ook gezonde varianten op de klassieke barbecue. In dit artikel delen we 5 tips, telkens met een bijpassend recept, om je vrienden en familie mee te verrassen op de eerstvolgende barbecue.
1. Kies voor mager vlees en vis
Laat de gemarineerde steak of lapjes spek met vetrandje maar in het winkelschap liggen. Ome Piet is er dan misschien niet zo blij mee, maar je kunt je gasten vast wel verrassen met een mager stukje vlees of vis. Kies bijvoorbeeld voor een malse en sappige kipfilet. Koop de scharrel kipfilet en marineer deze zelf om zo controle te behouden over de hoeveelheid olie in de marinade.
Of misschien geef je wel de voorkeur aan een stukje vis op de grill. Dacht je al aan een brochette van reuzegarnalen of een heerlijke papillot van zalm?
Onze favoriet is bij uitstek zijn zomerse mosselen op Thaise wijze. Ter voorbereiding fruit je ui, look, chilipeper, galanga en citroengras in rijstolie. Verdeel de gewassen mosselen over aluminium bakjes en voeg het kruidenmengsel, een beetje limoensap, sojasaus en vissaus toe. Sluit het bakje af met deksel en plaats enkele minuten op de hete barbecue. Schud het bakje voor opening. Wanneer de mosselen openstaan, zijn ze klaar. Werk af met enkele blaadjes koriander en serveer meteen.
2. Lekker veggie
Vegetarische opties zijn niet enkel voor de niet-vleeseters onder ons en ze zijn al helemaal niet saai. We hebben het niet over smakeloze groenteburgers of nep-worsten. Kies voor een heerlijke groentespies met paprika, ui en courgette of een gevulde champignon met kruidenkaas. Of wat te denken van een gegrilde aubergine met een topping van feta en pijnboompitten? Gegrilde groenten werken altijd.
Ook kun je creatief aan de slag met andere producten. Dacht je al aan halloumi? Deze heerlijke kaas valt in de smaak bij (bijna) iedereen. Snijd de halloumi in plakjes en bestrijk met honing. Grill de stukjes kaas uit de vlam en werk af met crushed walnoten. Serveer met couscous of een orzosalade. Jammie!
3. Gezonde bijgerechten
Laat je bijgerechten en groenten de ster zijn van de show. Maak van je barbecue een complete en voedzame maaltijd door een lekker assortiment aan gezonde bijgerechten en salades te voorzien.
Nog een recept nodig? Geen enkele salade schreeuwt zomer als deze topper: orzosalade met tomaat, komkommer en feta. Het is supersimpel en klaar in slechts enkele minuten. Kook de orzo en snijd ondertussen de tomaat, komkommer en feta in blokjes. Gebruik de olie van de feta in combinatie met tomatentapenade als saus. Even mengen en klaar!
4. Beperk sauzen en dressings
Geen maaltijd is hetzelfde zonder een saus. Jammer genoeg bevatten sauzen en dressings die je in de supermarkt koopt grote hoeveelheden toegevoegde suikers, vetten en onnodige calorieën. Beperk daarom liever het gebruik ervan en geef de voorkeur aan gezondere alternatieven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je eigen saus of dressing te maken met enkele simpele ingrediënten zoals: yoghurt, citroensap en kruiden.
Deze zelfgemaakte dipsaus is onze favoriet: Griekse yoghurt, enkele teentjes geperste look, vleugje tomatenketchup, peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper en een scheutje whisky. Dit laatste kun je overigens ook weglaten. Et voilà, een zelfgemaakte cocktailsaus om in te dippen met worteltjes, bloemkoolroosjes, komkommer of paprika.
5. Het juiste drankje
Bij een gezonde barbecue hoort geen kratje pils, enkele flessen wijn of zoete frisdrank. Water, zelfgemaakt fruitwater, verse fruitsappen, of ongezoete ijsthee lessen namelijk ook de dorst en hydrateren je lichaam bovendien ook.
Vul een karaf met bruiswater, ijsblokjes, muntblaadjes, limoen- en komkommerschijfjes. Deze verfrissende mocktail zal je het ‘echte’ spul zeker en vast doen vergeten!
Zo zie je maar, een barbecue hoeft niet altijd zwaar, vettig en slecht voor de lijn te zijn. Met deze gezonde alternatieven kun je genieten van een heerlijke barbecue die zowel lekker als voedzaam is. Bovendien zul je je gasten aangenaam verrassen met deze vernieuwende recepten. Tijd om de barbecue aan te steken dus. Eet smakelijk!