Spierpijn. We kennen het allemaal. Die pijnlijke, stroeve sensatie in je spieren na een zware training, of misschien zelfs na een middagje tuinieren omdat je jezelf even voor de Hulk aanzag. Stiekem genieten we er zelfs een beetje van; het is een teken dat we ons lichaam aan het werk hebben gezet. Maar hoewel spierpijn vaak wordt gezien als een badge of honor, kan het ons ook flink belemmeren in ons dagelijks leven. Om de waarheid boven tafel te krijgen, nemen we vijf hardnekkige fabels over spierpijn onder de loep.
Hoe ontstaat spierpijn?
Spierpijn, ook wel myalgie genoemd, kan acuut optreden tijdens of direct na het sporten, of vertraagd, wat we meestal één tot twee dagen later voelen. Dit laatste, de zogenaamde Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS), is voor velen van ons de bekende ‘day after’ spierpijn.
Er zijn twee hoofdtheorieën over hoe spierpijn ontstaat:
- Microscheurtjes in de spieren: Dit is de meest geaccepteerde theorie. Tijdens intensieve trainingen, vooral bij gewichten of excentrische bewegingen (zoals het gecontroleerd laten zakken van een gewicht), ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes in de spiervezels. Hoewel dit eng klinkt, is het eigenlijk een goed teken! Het lichaam herstelt deze scheurtjes en maakt de spieren sterker en beter voorbereid op toekomstige inspanningen. De pijn die je voelt, komt deels door de ontstekingsreactie van je lichaam op deze schade.
- Melkzuur en andere metabolieten: Een oudere theorie suggereerde dat de ophoping van melkzuur in de spieren de voornaamste oorzaak van spierpijn was. Melkzuur is een bijproduct van anaerobe glycolyse, een proces dat optreedt wanneer je spieren harder werken dan je hart en longen zuurstof kunnen leveren. Hoewel melkzuur inderdaad bijdraagt aan vermoeidheid en een brandend gevoel tijdens het sporten, verdwijnt het vrij snel uit je spieren na het sporten, meestal binnen enkele uren. Daarom wordt melkzuur tegenwoordig niet langer gezien als de oorzaak van de spierpijn die je dagen later voelt.
Wetenschappelijk onderzoek wijst vooral naar de microscheurtjes en de daaropvolgende ontstekingsreactie als de belangrijkste boosdoeners van spierpijn, met melkzuur dat slechts een beperkte rol speelt tijdens de training zelf.
Fabels over spierpijn
Hoe trots we de avond tevoren onszelf gepijnigd hebben, hoe kleinzerig we vaak de dagen erna zijn. We rollen kreunend uit bed, en iedereen mag horen hoe hard we wel niet getraind hebben. Maar naarmate de dag vordert, praten we onszelf steeds meer aan om ervan af te komen.
Met spierpijn kun je niet trainen
Dit is absoluut onjuist. Hoewel je lichaam aan het herstellen is, kun je wel degelijk trainen met spierpijn. Luister echter goed naar je lichaam en pas je training aan. Doe het rustig aan en forceer niets. Stijf op de bank liggen is niet nodig; lichte beweging kan zelfs helpen om de doorbloeding te verbeteren en het herstel te versnellen.
Hoe meer spierpijn, hoe beter je getraind hebt
Spierpijn is geen directe maatstaf voor de effectiviteit van je training. Het is veel verstandiger om je voortgang te meten op basis van volume en intensiteit, zoals het gewicht dat je tilt of het aantal herhalingen dat je maakt. Trainen tot je pijngrens heeft weinig zin en kan zelfs contraproductief zijn.
Spierpijn kun je eruit lopen
Een stevige wandeling na een zware leg-day kan tijdelijk wat verlichting geven, maar het idee dat je spierpijn kunt ‘uitlopen’ is een fabel. De pijn zal na de wandeling vaak gewoon terugkeren. Beweging kan de bloedcirculatie bevorderen, maar het zal de spierpijn niet volledig wegnemen.
Een warm bad
Hoewel een warm bad ontspannend kan werken en de pijn tijdelijk kan verlichten, biedt het geen blijvende oplossing voor spierpijn. Zodra je uit het bad komt, zul je merken dat de stijfheid en pijn er nog steeds zijn. Het is heerlijk voor ontspanning, maar verwacht geen wonderen voor je spieren.
Er is een wondermiddel tegen spierpijn
Helaas bestaat er geen magisch middel tegen spierpijn. Het is iets wat je lichaam moet doorleven, verwerken en herstellen. Het beste wat je kunt doen is goed voor jezelf zorgen: voldoende rust nemen, goed hydrateren, en je spieren voeden met de juiste voedingsstoffen, zoals eiwitten, die helpen bij het herstel van spierweefsel.
De waarheid over spierpijn
Spierpijn is een natuurlijke reactie van je lichaam op intensieve inspanning, voornamelijk veroorzaakt door microscheurtjes in je spieren en de daaropvolgende ontstekingsreactie. Hoewel er geen snelle oplossing is voor spierpijn, kun je door goed voor jezelf te zorgen, de pijn beheersen en je herstel optimaliseren. En misschien, heel misschien, kun je er zelfs een beetje van genieten, wetende dat je lichaam sterker wordt met elke herstelde spiervezel.