Vroeger aten we omdat we moesten overleven. Maar tegenwoordig is dat wel veranderd. We hebben eten in overvloed en eten wordt vaak gezien als een beloning, een vervulling of een troost. Bij spanning, stress, leegte of baalmomenten grijpen we al snel naar eten waarmee we ons beter voelen. ´Voedsel wordt troosteten´, wordt al wel gezegd door onderzoekers. Wil je graag het emotie eten doorbreken? Er zijn manieren om deze gewoonte te doorbreken. Het is niet altijd even makkelijk, maar wellicht helpt het je een beetje. Hierbij 5 tips om emotie eten te doorbreken.
Tip 1 : Waarom wil je het emotie eten doorbreken?
Bedenk goed waarom je niet meer wilt gaan snaaien. Pluis dit goed uit voor jezelf. Hierbij zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen; “Waarom wil ik het emotie eten graag doorbreken? Hoe belangrijk is het voor me? Waarom is het slecht voor me? Wat voor beperkingen ervaar ik erdoor? Buig ‘m dan om naar het positieve; “Wat is voor mij de belangrijkste reden om niet meer te gaan snoepen als ik me rot voel? Wat wil ik ermee bereiken, wat zal het mij opleveren, wat zijn de voordelen als ik stop met dit gedrag? Hoe zal ik me dan gaan voelen?” Wil je misschien graag afvallen? Wil je een gezonder lichaam? Of wil je een beter voorbeeld zijn voor je kinderen? Of wellicht wil je van je lichamelijke klachten of beperkingen af en weer meer energie ervaren?
Visualiseer het, voel het! Maak desnoods een moodboard en plak hier plaatjes op die passen bij jouw visualisatie. Misschien is dat een schoen met veters, omdat je graag zonder problemen je veters weer wilt strikken. Of is het een foto van een voetbal, omdat je graag met je (klein)kind weer wilt voetballen zonder conditieproblemen. Plak een bikini op die je komende zomer wilt gaan dragen. Of plak een foto van jezelf op waarop je de jurk aan hebt waar je weer in wilt passen. Hang het moodboard op een plek waar je dagelijks langs loopt, zodat je er dagelijks aan herinnert wordt. Pluis het goed uit, visualiseer het, het zal je helpen. Alles wat je energie geeft, groeit. Focus je op de mogelijkheden en op de oplossing, niet op de beperkingen. En houd altijd je doel voor ogen.
Tip 2 : Wat is mijn trigger?
Ontdek wanneer jouw zwakke moment is. Is dat vlak voor het koken, of zijn het juist de avonden omdat je dan vaak alleen op de bank zit? Door te onderzoeken wanneer en waardoor jouw gewoonte wordt getriggerd, kun je er ook iets aan doen om je bad habit te doorbreken. Maak een plan; ‘wat ga ik de volgende keer anders doen als ik een eetbui voel opkomen?’ Zo komen we bij de volgende tips.
Tip 3 : Koppel een andere activiteit aan je trigger
Je weet nu als het goed is precies wanneer je zin krijgt om te snaaien (‘als ik me verdrietig voel, boos, teleurgesteld of gespannen. Of als ik me verveel of als ik vind dat ik het verdient heb…’). Nu is het de kunst om op dat moment een andere activiteit te gaan doen. En dan niet zomaar een activiteit, maar eentje die stukken beter past bij de emotie die je op dat moment voelt. Schrijf dit voor jezelf op.
Ben je bijvoorbeeld zenuwachtig? Doe een ademhalingsoefening. Heb je app van Michael Pilarczyk al eens beluisterd? Echt een aanrader! Of maak een wandeling of trek je hardloopschoenen aan. Je hoeft echt niet een dik uur onderweg te zijn, al is het maar een half uur. Zorg ervoor dat je andere energieën op gaat doen, kom uit die (on)comfortabele zone. Het zal je misschien moeite kosten, zeker de eerste paar keren. Maar echt, je zult je er beter door gaan voelen. Door die positieve ervaring, werk je aan een nieuwe overtuiging.
Word je gewoonte getriggerd door verveling? Zorg dan dat je iets doet wat je écht graag wilt. Is er bijvoorbeeld iets wat je al langere tijd van plan bent, zoals leren websites bouwen, een blog starten of Frans leren? Werk daar dan aan op het moment dat je voor jouw gevoel niets te doen hebt. Richt je altijd op de mogelijkheden.
Maak een plan, werk het uit. Als je zo’n -ik-moet-nu-eten- moment op voelt komen en het emotie eten wilt doorbreken, pak je je lijstje erbij en ga je hiermee aan de slag. Zo geef je juist het positieve energie i.p.v. het vertrouwde negatieve. Visualiseer hoe je je erna zult voelen, waarschijnlijk veel meer voldaan dan dat je die zak chips leeg zou eten. En je komt ook nog eens dichterbij je dromen en doelen, hoe fijn!
Tip 4 : Ontzeg jezelf niets
Focus je niet op wat je niet wilt, maar juist op wat je wel wilt. Stel jezelf de juiste vragen. Verbied jezelf niets (“Als ik me ellendig voel, zal ik me niet aan chocola vergrijpen”), maar bedenk alternatieven (‘Als ik me ellendig voel, ga ik een appel eten’).
Tip 5 : Geef jezelf de tijd om het emotie eten te doorbreken
Je kunt het emotie eten niet in een paar dagen doorbreken. Het kan enige tijd duren voordat je er gunstigere gewoontes voor in de plaats hebt aangeleerd. En loopt het een keer anders dan dat je had voorgenomen? “Vallen is niet erg, blijven liggen wel”. Raak niet in paniek, accepteer het, laat het los en bedenk hoe je het de volgende keer anders gaat doen. Niemand is prefect en je kunt niet iedere dag perfect gezond eten. Verwacht dat dan ook niet van jezelf, leg die lat niet te hoog. Haal je motivatie er weer bij, de reden waarom je niet meer wilt snaaien en focus je op de oplossing i.p.v. op het probleem. Alles stapje voor stapje en onthoud waarvoor je het doet.
Let’s do it Personal training | Vrouwelijke Personal trainer aan huis
- Personal training aan huis voor vrouwen, door vrouwen
- Trainen op jouw gewenste locatie; thuis, op je werk of lekker in de buitenlucht
- GRATIS voedingsadviezen van een voedingsconsulent waar je meteen mee aan de slag kunt
- Persoonlijke coaching en begeleiding
- Samen met een sportmaatje trainen? Dat kan voor hetzelfde tarief
- Wij zijn actief in Utrecht, Gelderland, Noord- en Zuid Holland, Noord-Brabant
- GRATIS intake
- Meer weten? Bel ons gerust voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. De manier om te kijken of onze visie en trainer bij je past. Want we vinden het belangrijk dat jij je op je gemak voelt tijdens de trainingen
- CONTACT
LET’S DO IT Personal training is het zusje van YourHealth Personal training. LET’S DO IT richt zich op Personal training aan huis, voor vrouwen, door vrouwen. Ben je een man of train je liever met een mannelijke Personal trainer? Dan verwijzen we je graag door naar onze enthousiaste collega’s van YourHealth Personal training (since 2007).
L E T ‘ S D O I T
I T ‘ S Y O U R H E A L T H !