We ontkomen er niet aan, de menopauze. Stilletjes aan komen de symptomen als horrorclowns om het hoekje kijken. Ieder symptoom gooien we op dezelfde hoop, en is ‘het zal wel de menopauze zijn’ de meest gemaakte opmerking. Lekker chargeren, daar zijn we meester in. Maar wat gebeurt er nou voor, tijdens en na de menopauze? En wat zijn de do’s en don’ts?
Premenopauze
De premenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze. De aanmaak van hormonen begint dan langzaamaan te veranderen. De leeftijd varieert van tussen de 30 en 40 jaar tot ver na de leeftijd van 40 jaar. Ook ervaart de ene vrouw meer klachten dan de ander. Klachten in de premenopauze op lichamelijk gebied kunnen zijn, een droge of geïrriteerde huid rond en in de vagina, en pijn tijdens het vrijen. Op mentaal vlak krijgen we moeite met helder nadenken, concentratieproblemen en wisselt onze stemming regelmatig van een zorgzame vrouw naar een psychotische killer. Valt reuze mee…
Do’s
Het dragen van katoenen ondergoed kan voor wat verlichting zorgen, als je last hebt van een gevoelige huid rondom je vagina. Glijmiddel gebruiken tijdens het vrijen zorgt dat je plezier blijft hebben en de pijn wegblijft. Verder is het goed om te blijven bewegen, voldoende te slapen en gezond te eten. Om de psychotische killer te verjagen, helpt mediteren en het nemen van vitamine C, B en magnesium. Met de veranderingen in je hormoonhuishouding, verandert ook je huid. Laat je dus vooral opnieuw adviseren rondom je gezichtsverzorging en gebruik voedende producten voor je lichaam.
Don’ts
Er is geen reden om vrijen of soloseks te vermijden. Er zijn genoeg natuurlijke hulpmiddelen om er toch een feestje van te maken. Seks, en daarmee een orgasme, is juist goed voor het vrouwelijk lichaam in de menopauze. Het beïnvloedt je stemming en balanceert tijdelijk weer je hormonen. Ga je ook niet schuldig voelen als je uit je slof schiet. Drama hoort er nu eenmaal soms bij, er zijn wel ergere dingen in het leven…
Menopauze
De menopauze begint waar de menstruatie is geëindigd. Meestal is dit rond de leeftijd van 50 jaar, en wordt er uitgegaan van een jaar na de laatste menstruatie. Na iedere menstruatie is het namelijk moeilijk te voorspellen of ie nou eindelijk uitblijft of niet. Een glazen bol zou nu heel fijn zijn, maar helaas. Klachten die je tijdens de menopauze kunt ervaren zijn opvliegers, transpireren in de nacht, een droge huid en vagina, verlaagd libido, spier- en gewrichtsklachten tot misschien wel urineverlies. Wegrennen heeft geen zin meer, de horrorclown staat nu achter je!
Do’s
Wees vooral lief voor jezelf, het is al vervelend genoeg allemaal. Verder, draag luchtige kleding en werk met laagjes zodat je altijd iets uit kunt doen. En waag het niet te zeuren over je te dikke bovenarmen. Slaap in een goed geventileerde slaapkamer, en train iedere ochtend fanatiek je bekkenbodemspieren. Blijven bewegen is natuurlijk belangrijk, maar het hoeft niet altijd tot het uiterste. Yoga is wat kalmer, en helpt lichaam én geest in de overgang. Enerzijds helpt het je hormonen te balanceren, anderzijds brengt het mentale rust.
Blijf ook veel water drinken en overweeg om vaker te kiezen voor sojaproducten. Sojaproducten hebben natuurlijke bestanddelen die de overgangsklachten helpen te verminderen. Blijf je veel last hebben van overgangsklachten en wordt je dagelijks leven belemmerd? Ga dan naar de huisarts en ga in gesprek over eventuele hulpmiddelen.
Don’ts
Eet niet zomaar alles wat los en vast zit. Zo is pittig eten per definitie niet bevorderlijk voor een klachtenvrije menopauze. Drink ook niet te veel alcohol en rook niet. Snacken en snoepen is uiteraard geen goed idee. Tijdens de menopauze struggelen we al met ons gewicht, dus laten we er niet nog een schepje bovenop doen. Één geluk, de chocolade cravings tijdens de menstruatie zijn verleden tijd.
Bewegen is natuurlijk goed en niet weg te denken, maar blaas jezelf niet op. Fyto-hormoontherapie, zoals bijvoorbeeld zilverkaars, is overigens ook geen goed idee. Het mysterie is nog te groot rondom deze therapie, er wordt vooral gewaarschuwd voor de gevaarlijke bijwerkingen van zilverkaars. Laat je liever adviseren door een arts als je iets nodig hebt.
Postmenopauze
De postmenopauze volgt de menopauze op. Je lichaam heeft de overgang naar onvruchtbaarheid gemaakt, en haalt zijn oestrogeen nu uit je bijnieren en vetweefsel. De horrorclown heeft het podium verlaten. Je lichaam krijgt nu weer de kans zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Het kan overigens 2 tot 5 jaar duren voordat je lichaam weer in balans komt. Klachten tijdens postmenopauze zijn vaak doorbraakbloedingen, een droge huid en vagina, gewichtstoename, spier- en gewrichtsklachten, haaruitval en botontkalking.
Do’s
Blijf gezond eten en blijf vooral doen wat je leuk vindt. Blijf bewegen om soepel te blijven en wees alert op je lichaam. Neem eventueel extra vitamine D ter versterking van je botten en voeding voor je haar. En als je iets niet vertrouwt, luister niet naar je kritische zelf maar ga gewoon naar de huisarts.
Don’ts
Put jezelf niet uit zoals je op je 30e deed, en laat je vooral niet gek maken. Negeer ook geen signalen dat je lichaam je probeert af te geven. We blijven natuurlijk druk bezig, en dat is ook goed, maar negeer geen aanhoudende klachten en denk niet: ‘Het zal wel niks zijn.’
We ontkomen er helaas niet aan, maar gelukkig zijn er genoeg do’s die het leven tijdens de menopauze iets aangenamer maken. En gelukkig heeft moeder natuur alles zo gemaakt dat niks ondraaglijk is, en we op de één of andere manier altijd de kracht vinden om iets te doorlopen. Dus ga niet zitten wachten in de kast tot de horrorclown vertrokken is, en blijf vooral genieten van je leven als onbezorgde middle-ager.