Op elke voedselverpakking staat in het roodgloeiend en met de nodige toeters en bellen het calorieënaantal vermeld. Je kent het vast wel: je hebt zin in een snelle snack en dan valt je oog op het kadertje waar de calorieën, vetten, koolhydraten en het zoutgehalte vermeld staan. We horen je dan denken: “laat maar, ik verhonger wel even want dit aantal calorieën is niet goed voor mij”. Wel, het klopt dat een teveel aan calorieën niet bepaald goed is voor je lichaam, maar jezelf uithongeren ook niet. In deze blog gaan we even dieper in op wat calorieën juist zijn, hoeveel de aanbevolen hoeveelheid calorieën dagelijks is en of calorieën tellen eigenlijk nog wel zinvol is.
Wat zijn calorieën?
We spreken in de volksmond allemaal wel eens over calorieën, maar in de praktijk bedoelen we eigenlijk kilocalorieën (kcal). De hoeveelheid energie die je uit een bepaald voedingsmiddel haalt wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Eén kcal staat gelijk aan 1000 calorieën. Als er bijvoorbeeld op een pakje aardappelchips vermeld staat dat er 536 kcal in zitten, dan zijn dit eigenlijk 536.000 calorieën. Er is dus wel een groot verschil tussen calorieën en kilocalorieën.
Mensen die willen afvallen, gezonder willen leven of op hun lijn willen letten houden vaak hun calorie inname in de gaten. Het is goed om te weten hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft om te functioneren. De hoeveelheid energie dat een lichaam nodig heeft is bij iedereen verschillend en o.a. afhankelijk van het geslacht, de lengte, de leeftijd, de mate van inspanning en de spiermassa. Volgens algemene richtlijnen wordt er voor een volwassen man een dagelijkse inname van gemiddeld 2.500 kilocalorieën aanbevolen. Voor een volwassen vrouw zijn dit ongeveer 2.000 kilocalorieën per dag. Wanneer je meer energie opneemt dan je effectief verbruikt, bewaart jouw lichaam de overbodige energie als reserve. Dit resulteert in de praktijk in extra kilo’s. Het dagelijkse aantal kilocalorieën is dus afhankelijk van jouw levensstijl.
Tellen of logisch nadenken?
Als je weet hoeveel kilocalorieën jouw lichaam dagelijks nodig heeft, kan je gaan beginnen met tellen. Of niet. Het tellen van calorieën is een fenomeen van de laatste decennia. Onze (over)grootouders deden hier niet aan mee en nu hoor je ons al komen met “vroeger was alles beter”, dat is zeker niet altijd het geval, maar misschien is het tijd om eens een kritische blik te werpen op het tellen van calorieën.
Uit ervaring weten we dat het tellen en bijhouden van calorieën veel stress veroorzaakt. Het is niet bepaald gezellig als je op een avondje uit met vrienden aan de ober moet vragen hoeveel kilocalorieën er in de cocktail of borrelhapjes zitten. Bovendien houden veel mensen hun calorie inname bij via een app en laat de aanwezigheid van een smartphone op een avondje uit nu net een grote stoorzender zijn voor je gezelschap. Ook thuis kan het tellen van calorieën een heel gedoe zijn. Daar sta je dan in de supermarkt elke verpakking te inspecteren op het aantal calorieën. Het haalt ook de fun van het koken weg want bij elk gerecht dat je wil maken ben je continu aan het uittellen hoeveel calorieën het bevat. Soms is het voldoende om logisch na te denken over jouw voedingspatroon en levensstijl om je doelen te bereiken.
5 tips om te stoppen met tellen
Als je graag wil afvallen, op je lijn wilt letten of net graag wil bijkomen is calorieën tellen niet altijd het antwoord. We geven je graag enkele tips mee waar je een effectiever resultaat mee kan bereiken dan met enkel het tellen van calorieën.
Tip 1. Kwaliteit van je voeding
Kijk naar de kwaliteit van de voeding die je consumeert. Voed je lichaam in plaats van louter je maag te vullen met niet-voedzame snacks. Kies voor voldoende groenten en fruit, volkorenproducten, vis, noten, zaden en peulvruchten. Kook liever een voedzame maaltijd dan naar een snelle diepvriespizza te grijpen. De diepvriespizza zal je maag tijdelijk een vol gevoel geven, maar toch je lichaam onvoldoende voeden.
Tip 2. Variatie
Kies voor een zo puur mogelijke en gevarieerde maaltijd. Hiermee bedoelen we niet een kipburger in plaats van een beefburger. Probeer uit elke grote voedingscategorie uit de voedingsdriehoek dingen te halen, zodat je allerlei verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en tekorten kunt voorkomen. Wissel af met groente en fruit door bijvoorbeeld voor seizoensgebonden producten te kiezen. Dit is bovendien ook interessanter voor jouw portemonnee. Kies eens voor een vegetarische maaltijd die je aanvult met voedingsrijke vlees- en visvervangers of probeer eens een ander soort vis uit dan je al kent.
Tip 3. Energie consumeren en verbranden
Naast een gezonde en gevarieerde voeding is sport en beweging even belangrijk om je doel te behalen. Wanneer je meer energie consumeert dan je verbruikt, wordt de overbodige energie opgeslagen in je lichaam als reserve. Deze reserves resulteren in vet en dus extra’s kilo’s. Probeer dus voldoende te bewegen zodat je de opgenomen calorieën ook verbruikt.
Tip 4. Balans
Een goede nachtrust en voldoende tijd voor me-time en ontspanning zijn ook van onschatbare waarde. Wanneer je onvoldoende slaap hebt gehad, grijp je sneller naar koffie, energiedranken en snelle suikers. We moeten je waarschijnlijk niet vertellen dat dat een behoorlijk aantal kilocalorieën zal opleveren. Wanneer je gestrest bent of slecht in je vel zit omwille van onvoldoende rust, ontspanning of me-time, kan het zijn dat je sneller grijpt naar comfortfood. Comfortfood is vaak ongezond en onvoldoende gevarieerd.
Tip 5. Bewustwording
Probeer bewust te worden van jouw voedingskeuzes en energie inname. Dit kan je doen door 3 dagen een dagboek bij te houden met alles wat je eet en drinkt. Op deze manier word je bewust van jouw keuzes en gedrag op vlak van eten, maar krijg je ook een zicht op jouw energie inname en hoe de verhouding is tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Een personal trainer kan je helpen om aan de hand van dit voedingsdagboek aan de slag te gaan met een gezond voedingspatroon.