Bewegingsspelletjes voor thuis: plezier & fitness combineren
Als ouder is het soms een hele klus om je kroost van de bank af te krijgen, laat staan achter het scherm vandaan te krijgen. Kinderen bewegen steeds minder, daarom is iedere vorm van beweging mooi meegenomen. Maar hoe kun je nou je kids op een plezierige manier fit houden? Een snelcursus personal training voor ouders…
Bewegingsnorm
Om te beginnen een stukje theorie. Het Nederlands Jeugdinstituut is niet gelukkig. Vanaf 2021 zouden kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, 12 tot 16 jaar en 16 tot 20 jaar steeds minder in beweging zijn gekomen. De norm is elke dag minimaal een uur aan matig intensieve inspanning, denk dan aan fietsen, wandelen of lekker uitgelaten spelen. Voor wat betreft spier- en bot versterkende oefeningen is de norm minimaal 3 keer per week. En natuurlijk zo min mogelijk stil zitten, en is meer bewegen altijd beter. Tijd om de gymdocent in je naar boven te halen!
Fitness & Spel
Om je kind in beweging te krijgen is het belangrijk om je eigen fantasie te gebruiken. Je hoeft bij je kind niet aan te komen met een rondje joggen of met een stel saaie oefeningen op een matje. Daar wordt je zelf ook niet altijd even vrolijk van, laat staan je kind. Dat kan natuurlijk veel sensationeler! Je puber staat er misschien niet echt op te wachten, maar onze blije kuikentjes van 4 tot 12 jaar schamen zich gelukkig nog niet voor ons.
Freerunnen
Freerunnen is de laatste jaren enorm populair geworden, het geeft een waar superhelden gevoel en kan het behoorlijk intensief zijn. Bij freerunnen wordt er creatief gebruik gemaakt van de omgeving, je springt van obstakel naar obstakel zonder de grond te raken. Kinderen kunnen lessen volgen, maar kom op, dat kun je ook wel als aspirant trainer. Houd natuurlijk wel het oog op de veiligheid en maak het niet te moeilijk. Blijf met de kleintjes vooral binnen en leg overal wat kussens neer, voor het geval er toch een misstapje gemaakt wordt.
Circuit
Maak een circuit in huis en in de tuin. Haal alles uit de kast en laat je eigen creativiteit gaan. Laat je kind over tuingereedschap springen, de trappen op rennen of de volle flessen als dumbells gebruiken. Maak zelf een rondje door het huis, kijk wat je kunt gebruiken en verplaats je in je kind. Gegarandeerd dat je het zelf ook ontzettend leuk gaat vinden, en vergeet achteraf geen reflectieverslag te schrijven.
Survivallen of hutten bouwen
Met een wandeling hoef je bij je mini-me echt niet aan te komen. Maar wel met een survival- of huttentocht. Trek je kind het soldatenjasje aan dat alleen met de carnaval uitgehaald wordt. Of trek een zwarte vuilniszak aan met gaten voor het hoofd en armen eruit geknipt. Smeer wat zwarte strepen in het gezicht en jullie zijn klaar voor de survivaltocht. Met een beetje fantasie en actieve deelname krijg je zeker die extra studiepunten.
Dansen
Uiteraard een lekker potje dansen, makkelijker kan niet. Het kan op iedere leeftijd en YouTube staat er vol mee. Goed voor het zelfvertrouwen van je kleine, en goed voor jouw heupjes. Het brengt meteen wat vreugde en plezier in huis.
Dobbelsteenspel
Neem een doos en schrijf op iedere zijde een bewegingsactiviteit zoals bijvoorbeeld schaduwboksen, een rondje door de tuin rennen, 10 keer de trap op en af rennen tot zelfs yoga poses. Je kunt hier niet creatief genoeg mee bezig zijn. Om de beurt mag gegooid worden met ‘de dobbelsteen’. Laat ze een minuut bezig zijn of een x aantal keer een oefening doen. Je kunt lekker onderuit leunen, maar blijf natuurlijk wel als een echte trainer het spel leiden.
Ouderwetse spelletjes
Ga je liever voor oldschool, dan zijn er gelukkig tal van spelletjes die je zelf waarschijnlijk nog gespeeld hebt. En zoals de oudere generatie zegt: vroeger was alles beter, zo ook de spelletjes. Anna Maria Koekoek, Schipper-mag-ik-overvaren of Boter-Kaas-Eieren zijn golden oldies die het nog altijd erg goed doen.
Challenges
Challenges zijn ook hartstikke leuk. Competitie maakt kinderen razend enthousiast en jezelf waarschijnlijk ook. Denk aan de onzichtbare stoel, voor de volwassenen onder ons is dit de brandende wall-sit. Of misschien wel een jumping jack of kruiwagen challenge. Eindelijk mag je je fluitje en stopwatch erbij pakken.
Spiegelspel
Het spiegelspel kan ook erg hilarisch zijn. In koppels van twee moet de één de ander zijn lichaamsbewegingen gaan imiteren. Er mag niks uitgelegd worden en dus niet gesproken worden. Heerlijk rustig dus.
Jouw rol als ouder
Verwacht niet dat je een activiteit maar hoeft op te starten, en je zelf weer verder kunt met de was. Wil je echt dat je kind even intensief gaat bewegen, dan werkt het het beste om zelf ook mee te doen. Je pikt zelf ook wat beweging mee, en samen bewegen is altijd leuker. Je bent een rolmodel voor je kind. Wees je er dus van bewust dat zodra jij onderuit gezakt gaat zitten toekijken wat je kind doet, je spruit binnen no-time bij je op de bank hangt. Laat een activiteit dus leven met jouw eigen energie.
Al enthousiast? Super, maar maak het niet te moeilijk. Je kind hoeft geen triatleet te worden. Plezier is het allerbelangrijkst, anders zijn ze er weer snel klaar mee. Bedenk haalbare spelletjes, aangepast aan de mogelijkheden en talenten van je boefje. Alleen zo kan het een succes worden en zal je kind makkelijker van de bank afkomen. Goed, en nu aan de slag met die scriptie!