Waarom je af en toe eens op de pauzeknop moet drukken
Alsmaar harder, beter, sneller en krachtiger: dat is wat de samenleving de dag van vandaag van ons verwacht. We racen vaak tegen de klok en leggen onszelf en anderen enorm veel druk op. Om je doelen te kunnen bereiken, moet het vaak wel op deze manier. Toch is het belangrijk om van je mentale gezondheid ook een doel te maken. Druk daarom eens wat vaker op de pauzeknop en maak tijd voor selfcare. In deze blog geven we je 5 tips die je kunnen helpen om je batterij weer op te laden.
Hé, het is oké om pauze te nemen
Een pauze nemen wordt in onze huidige maatschappij vaak gezien als een teken van zwakte. Toch is het voor je mentale gezondheid enorm belangrijk om af en toe eens op de pauzeknop te drukken en het leven op een langzamer tempo te beleven. Net zoals bij je smartphone of laptop, zal je lichaam je een melding geven wanneer je batterij bijna leeg is. Je kan een leeglopende batterij bij jezelf herkennen aan de hand van allerlei signalen, zoals: vermoeidheid, lusteloosheid, sombere gedachten, concentratieproblemen of sneller overprikkeld en humeurig zijn. Dit zijn slechts enkele van de vele signalen die je lichaam je zal geven. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en op tijd aan de alarmbel te trekken. Dit doe je bij voorkeur preventief, want eens je batterij het volledig begeeft, duurt het langer om hem weer op te laden. Voel je je toch slecht bij het nemen van een pauze? Vergeet dan niet dat topsporters ook regelmatig verplicht rusten. Dit is essentieel voor hun herstel en toekomstige prestaties. In jouw leven ben jij de topsporter, dus ook jij verdient zo nu en dan rust.
6 manieren om je batterij op te laden
Er bestaan veel verschillende manieren om je batterij op te laden. Het is belangrijk om te onthouden dat je vooral moet doen waar jij gelukkig van wordt en waar jouw batterij van oplaadt. Het heeft geen zin om dingen te doen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, want dan heeft de pauze geen gunstig effect. Met onderstaande 6 tips helpen we je op weg richting een welverdiende pauze.
Tip 1. Me time
Enorm onderschat, maar o-zo belangrijk. Neem op regelmatige basis eens wat tijd voor jezelf. Stel jezelf de vraag: ‘wat vind ik leuk en waar krijg ik energie van?’. Veel mensen met een lege batterij weten vaak niet meer waar ze energie van krijgen. Is het heerlijk naar een restaurant gaan met vrienden, je familie bezoeken, knuffelen met je huisdier, gaan shoppen of een deugddoende wandeling in de natuur? Me-time hoeft zelfs niet actief te zijn, als jij gelukkig wordt van een hele dag series bingen op Netflix, dan moet je dat vast en zeker doen.
Tip 2. Rustgevend bad
Laat een warm bad vol lopen, voeg een paar druppels essentiële olie toe en geniet van de rust. Het warme water heeft een kalmerend effect op je lichaam, waardoor je straks al jouw stress samen met het badwater wegspoelt. Probeer het eens, je zal versteld staan van de kracht van een rustgevend bad.
Tip 3. Meditatie
Mediteren kan je helpen om je geest en lichaam te kalmeren en je energiepeil een boost te geven. Bovendien leer je dankzij meditatie-oefeningen ook om minder relevante en stressgevende zaken in je leven een plaats te geven.
Tip 4. Rek- en strekoefeningen
Strekoefeningen hebben een ontspannend effect op je lichaam. Door het rekken van je spieren, kan je stress die vast zit in je lichaam los krijgen. Daarnaast helpen strekoefeningen je ook om je spieren te versterken, je flexibiliteit te verbeteren en je kracht te verhogen.
Tip 5. Schrijf het van je af
Blijf niet met stress, to-do’s en sombere gedachten zitten, maar schrijf het van je af. Neem de tijd om in een dagboek, op een to-do-lijstje of op een blog alles neer te pennen wat in je hoofd rondspookt. Voor veel artiesten leverde deze techniek trouwens al enkele hits op. Probeer dit dagelijks te doen, bij voorkeur voor het slapengaan. Tijdens dit moment kan je de tijd nemen om even alleen te zijn met je gedachten en ze een plekje te geven. Je hoofd zal je dankbaar zijn.
Tip 6. Steek de stekker maar in, of net niet
Tijd dus om de stekker in te steken en je innerlijk batterij op te laden. Of net niet, want soms helpt het ook om even te ont-pluggen van de wereld. Neem op regelmatige basis even tijd voor jezelf en neem zo lang als je nodig hebt. Jij kent je lichaam het beste, dus luister ernaar. Het zal je alleen maar helpen om je batterij opgeladen te houden.