SOS: alcoholinname verminderen
Een lekker glas wijn bij het eten, een zoete cocktail op het strand of een bittere gin-tonic in de bar na het werk. Alcohol, we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. De ene avond geeft je drankje je een boost van zelfvertrouwen en kan je dansen als nooit tevoren, terwijl je de andere keer er juist heel emotioneel van wordt en het plots een geniaal idee lijkt om je ex te bellen. Naast je mentale en emotionele toestand, tast alcohol je lichaam ook fysiek aan. Ondanks dat jouw dronken dansmoves of het brengen van je glas wijn naar jouw mond technisch gezien wel geldt als cardio, blijven de kilo’s vaak toch plakken na een avondje uit. Wij geven je 10 haalbare tips mee om je alcoholgebruik te verminderen op een realistische manier.
Alcohol: de dikmaker?
Je hoort het wel vaker zeggen: ‘alcohol maakt dik’. Wel, alcoholische dranken bevatten effectief veel calorieën, maar daarnaast is er ook nog een andere verklaring. Zo is het ook een algemeen feit dat alcoholische dranken eetlust opwekken. Je hebt het vast zelf al ervaren: een frituursnack of portie chips smaakte nooit beter dan na een avondje uit. Dit hongergevoel wordt opgewekt door de lege calorieën die alcoholische dranken bevatten. Lege calorieën leveren energie, maar zorgen niet voor een vol of verzadigd gevoel waardoor je dus meer zal gaan eten.
Bovendien hebben alcoholische dranken ook een negatieve invloed op de kwaliteit van jouw slaap. Je denkt misschien wel lekker te slapen na een nachtje uit, maar niets is minder waar. We vallen sneller in slaap na enkele drankjes, maar de slaap is onrustig en minder diep. Hierdoor zal je de dag nadien vermoeid zijn en wanneer het lichaam moe is, is de neiging tot snacken groter. Dit komt omdat je lichaam dan snakt naar suikers.
Alcohol is dus niet perse een rechtstreekse dikmaker, maar het komt het afvalproces niet ten goede. Denk dus bewust na over je alcoholinname, want als je geen alcohol drinkt val je sneller af en heb je meer energie.
Beperk alcoholinname met deze 10 tips
- Kies geen alcoholische drankjes die veel room en suiker bevatten. Zo kun je gemixte drankjes of koffielikeur beter overslaan.
- Maak eens een mocktail. Er bestaan tal van recepten voor lekkere mocktails en tegenwoordig vind je ook lekkere 0,0% bieren en wijnen in de supermarkt.
- Pak een kleiner glas.
- Beperk je voorraad. Alles begint bij de boodschappen. Wanneer je geen wijn, bier of andere alcoholische dranken in huis haalt, kan je ze ook niet drinken. Zelf koop ik i.p.v. een grote fles wijn een klein flesje wijn voor in het weekend (180 ml).
- Als je dan toch voor een drankje gaat, zet het dan neer tussendoor. Je bent sneller geneigd om van je glas te drinken als je het nog vasthoudt.
- Drink water als je dorst hebt en geen alcohol. Door eerst water te drinken wordt je dorst reeds gelest en zal je minder snel je glas wijn binnen gooien.
- Over water gesproken: voorzie voor elk glas alcohol een glas water. Zo blijf je gehydrateerd en zal je jezelf de dag nadien dankbaar zijn.
- Val niet voor peer pressure. Het is niet omdat iedereen aan het drinken is, dat jij dat ook moet doen.
- Toch moeite met peer pressure? Offer jezelf op als BOB. Je vrienden zijn je eeuwig dankbaar en je hebt een geldige reden om niet te drinken.
- Begin niet te vroeg met drinken. Het is verleidelijk om tijdens het koken al eens te proeven van een glaasje wijn, maar wacht zo lang mogelijk met drinken.
- Laat de vette hapjes staan en maak i.p.v. een bittergarnituur bijvoorbeeld zelf een borrelplank. Leg er hapjes tussen als ongebrande ongezouten noten (niet teveel), stukjes fruit en beleg toastjes niet met kant-en-klare smeersels maar bijvoorbeeld met een plakje zalm of paling.