Osteoporose en de overgang; hoe zoveel mogelijk te voorkomen
Wie nog denkt dat alleen bejaarden osteoporose krijgen, moet dringend onder zijn steen vandaan komen. Tijdens de overgang kunnen vrouwen namelijk al last krijgen van osteoporose. Vrouwen die nog midden in hun leven staan, en nog lang niet nabij het hiernamaals zijn. Wist je zelfs dat vrouwen gemiddeld meer last van osteoporose krijgen dan de mannen onder ons? Tijd om het heft weer in eigen handen te nemen, en er iets tegen te doen.
Wat is osteoporose?
Gedurende ons gehele leven zijn onze botten zich aan het ontwikkelen. Er wordt continu nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgevoerd. In een periode van zo’n 10 jaar zijn onze botten geheel vernieuwd. Een knap staaltje werk van ons lichaam!
Naarmate we ouder worden wordt dit proces verstoord, en neemt onze botdichtheid met 1% per jaar af. Dit is een natuurlijk proces. Echter, in het geval van osteoporose gaat dit proces aanzienlijk sneller, en neemt de botdichtheid en sterkte in een rap tempo af.
Bij osteoporose treedt er botontkalking op in het bot. Ook verandert de botstructuur. Hierdoor worden de botten minder sterk en kunnen ze makkelijk breken. Ook wordt ons algeheel geraamte steeds zwakker. Als klapperende skeletten moeten we dus niet alleen oppassen met botbreuken, maar ook met wervelverzakkingen.
Osteoporose en de overgang
Oestrogeen en progesteron spelen een cruciale rol in de opbouw en afbraak van botweefsel. Vooral oestrogeen zorgt gedurende onze jongere jaren ervoor dat de botafbraak niet te snel gaat. Wanneer we in de overgang komen wordt er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Hierdoor gaat de botafbraak in een versneld proces en is de kans op osteoporose groter. Tijdens de overgang is het dus ontzettend belangrijk om deze afbraak niet volledig de ruimte te geven.
Tips om osteoporose tegen te gaan
Wij vrouwen hebben niets liever dan de controle over alles. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Er zijn natuurlijk hulpmiddelen om osteoporose zoveel mogelijk te voorkomen, maar helaas zijn er altijd uitzonderingen waarbij osteoporose toch de kans krijgt. Blijf daarom altijd alert op je lichaam, en wuif fysieke problemen niet te snel weg.
Calciumrijk
In de actie tegen het krakend skelet is calciumrijke voeding een belangrijke speler. Calcium is eigenlijk kalk en het houdt je botten sterk. Zorg dus dat je voldoende zuivelproducten neemt, noten en zaden. Ook zijn boerenkool en peulvruchten rijk aan calcium.
Zout, alcohol, suiker en cafeïne
Vermijd zout, alcohol, suiker en cafeïne zoveel als mogelijk is. Buiten dat we ons er sowieso al belabberd door voelen, belemmeren deze producten ook onze opname van calcium. Je kunt dan wel extra calcium tot je nemen, maar zolang je al je gerechten nog als een zout–fee besprenkelt, je geen enkel alcoholisch drankje afslaat, gejaagd wordt door cafeïne en stijf staat van de suiker, heeft je calcium pilletje totaal geen effect. Matigen dus!
Vitamine D
Vitamine D is goed voor je stemming maar ook goed om botontkalking tegen te gaan. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium goed in je lichaam wordt opgenomen. Geniet dus regelmatig van het zonnetje, een stukje vis of een eitje. En als je over het algemeen een tekort aan vitamine D hebt, kun je dit aanvullen met supplementen. Kijk wel goed naar de dosering.
Bewegen
En natuurlijk… Het wondermiddel tegen vrijwel ieder probleem. Bewegen! Sporten en bewegen gaan botontkalking tegen en stimuleren botvernieuwing, waardoor de kans op osteoporose ook kleiner wordt. Door te bewegen houd je je botten sterk en gezond. Daarnaast blijf je flexibel en soepel waardoor de kans op valincidenten kleiner wordt. Dus klim op je fiets, ga lekker dansen of begin met krachttraining. Het houdt je hormonen ook weer in balans en ga je fluitend de overgang door.
En tenslotte… Wees een beetje voorzichtig. Hoewel 50 het nieuwe 40 is en 60 het nieuwe 50, is het toch aan te raden om niet meer te veel capriolen uit te halen. Voorkom valincidenten zoveel mogelijk. En als je onverhoopt toch iets zou breken laat je dan door de DEXA-scan gooien, dan weet je meteen of je osteoporose hebt.