Wij Nederlander, zijn al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met water. We strijden ertegen, proberen het te controleren maar hebben het ook nodig. Nodig om in leven te blijven, maar ook om de overgang door te komen. Wat is het belang van goede hydratatie tijdens de overgang, en hoe houden we ons eigen water op peil?
Belang van hydratatie in de overgang
Hoewel water net zo veranderlijk is als de overgang, zorgt water ook voor leven. En in het geval van de overgang, voor een aangenamer leven. Want een goede hydratatie helpt je overgangsklachten tegen te gaan, en draagt bij aan je fysieke en mentale welzijn. Maar hoe zit dat precies?
Fysiek welzijn
Tijdens de overgang kun je allerlei fysieke klachten ervaren die ervoor zorgen dat je minder op je gemak bent. Sommige klachten komen hoe dan ook, en kun je niet altijd alles voorkomen. Wat je wel kunt doen, is zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. En dat begint bij een goede hydratatie. Het drinken van voldoende water voorkomt namelijk heel wat overgangskwaaltjes.
- Ontstekingen in spieren, gewrichten en blaas; dehydratatie kan bijdragen aan ontstekingen in je lichaam. Door voldoende te drinken verklein je de kans op ontstekingen, en beweeg je je makkelijker door de overgang heen.
- Droge huid; door de vermindering van oestrogeenproductie krijg je sneller last van een droge huid. Een droge huid zorgt ook weer voor meer rimpels. En die willen we al helemaal niet. Door voldoende water te drinken help je dit te verminderen.
- Hoofdpijn; tijdens de overgang kun je vaker hoofdpijn ervaren. Door de afname van oestrogeen en progesteron in je lichaam kun je zelfs last van migraine krijgen. Maar onbewust ervaren we ook hoofdpijn door simpelweg te weinig te drinken. Zorg dus dat je waterpeil altijd op orde is, zodat de kans op hoofdpijn kleiner wordt.
- Slechte stoelgang; tijdens de overgang kunnen sommige vrouwen last krijgen van constipatie. Onze darmen zijn zeer gevoelig, en door de veranderingen in ons lichaam zijn ze nóg gevoeliger. Door voldoende te drinken ga je een opgeblazen gevoel tegen, en wordt je bezoekje aan het toilet een stuk comfortabeler.
- Opvliegers; te weinig water drinken heeft een negatief effect op je zenuwstelsel. Tijdens de overgang kun je daardoor nóg meer last krijgen van opvliegers. Door voldoende te drinken worden de opvliegers minimaal. Daarnaast is het belangrijk om te blijven hydrateren omdat je meer vocht verliest door opvliegers. Dus voorkom een vicieuze cirkel en drink water!
- Hartkloppingen; ze kunnen echt heel vervelend zijn, en houden je ’s nachts uit je slaap. Dehydratatie verergert deze hartkloppingen. Door voldoende water te drinken klop je de hartkloppingen zelf, en verklein je de kans op deze nachtelijke kwelling.
Mentaal welzijn
Fysiek is één ding, maar te weinig water drinken heeft zeer zeker ook effect op je mentale welzijn. De lichamelijke ongemakken die ontstaan door dehydratatie hebben een indirect effect op je mentale welzijn. Niemand voelt zich tenslotte prettig in een droge huls. Maar direct zijn er zeer zeker ook effecten merkbaar als je voldoende water drinkt.
- Geheugen; voldoende water drinken zorgt ervoor dat je geheugen scherp blijft en de mist in je hoofd optrekt. Water geeft een verkwikkend effect wat doorwerkt op je geheugen.
- Vermoeidheid; water geeft energie en zorgt ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Te weinig water drinken geeft je een vermoeid gevoel, iets wat in de overgang nog meer op de voorgrond staat. Zorg dat je vermoeidheid zo lang mogelijk buiten de deur houdt, en drink water.
- Stemming; voldoende water drinken zorgt voor een algehele betere conditie van je lichaam. Hierdoor voel je je beter in je vel en dit werkt door op je stemming. Te weinig water drinken zet je lichaam in een overlevingspositie en wekt stress op. Iets wat je in de overgang zeker moet vermijden.
Tips
Of je nou in de overgang zit of niet, 1,5 tot 2 liter is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zie jij als een berg hier tegenop? Ook dan hebben we natuurlijk wat tips voor je om het iets draaglijker te maken:
- Verdeel je inname. 2 liter water komt overeen met 8 glazen à 250 ml, dat klinkt al een stuk vriendelijker. Zet je glas op het aanrecht zodat je sneller eraan herinnerd wordt.
- Drink regelmatig kleine hoeveelheden. Een halve liter-fles verleent zich hier perfect voor. Neem ‘m mee naar je werk, neem kleine slokjes tussendoor en spreek met jezelf af dat je deze 2 keer leegdrinkt tijdens je werk. Thuis komt de rest vanzelf.
- Begin iedere ochtend je dag met een glas water. Niet te koud! Een lauwwarm glas water brengt je spijsvertering op gang en je hebt al een kwart litertje erin.
- Laat de gewoonte inslijten. Spreek met jezelf af gedurende een week of 2 dat je steevast je dag begint en eindigt met een glas water. Voordat je het weet wordt het een gewoonte en heb je zo al een halve liter erin zitten.
- Gewoon geen liefhebber van water? Voeg wat schijfjes komkommer, citroen toe. Of nog lekkerder, munt, aardbeitjes of frambozen. Fruitwater geeft je water net dat beetje smaak en ziet er iets feestelijker uit.
De overgang is geen pretje, maar water maakt de overgang wel iets behaaglijker. Maak water een vast onderdeel van je leven, een gewoonte en het verlengde van je hand. Wordt het meisje met de waterfles, en je houdt je hoofd boven water tijdens de overgang. Dat staat als een paal boven water!