Is dit het moment om jouw leefstijl te verbeteren en wil je graag eerder opstaan om een ochtendmens te worden? Laat jezelf inspireren door deze blog! We hebben al een blog geschreven over Miracle moring, nu delen we hier 10 handige tips om je te helpen een ochtendmens te worden.
Heb je behoefte aan begeleiding bij het veranderen van je levensstijl? Onze personal trainers/coaches staan voor je klaar jou hierin te helpen op gebied van sport, maar ook van voeding en balans.
Tip 1: intrinsieke motivatie
Het aanleren van een nieuwe gewoonte lukt vaak alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent. Sta daarom stil bij de voordelen van het vroege opstaan. Waarom is het belangrijk voor je, wat zal het jou gaan opleveren? Misschien wil je de dag zonder stress beginnen en wat extra tijd voor jezelf creëren? Of misschien wil je dagelijks rustig beginnen met de zonnegroet of je hond wat langer uitlaten omdat je daar zo van geniet?
Tip 2: ga op tijd naar bed als je een ochtendmens wilt worden
Wanneer je vroeger op wilt staan dan je gewend bent, is het van belang om ’s avonds stapsgewijs steeds iets eerder naar bed te gaan. Start bijvoorbeeld met een kwartiertje eerder naar bed te gaan en een kwartiertje eerder op te staan. Bouw dit in je eigen tempo op. Doe dit net zo lang totdat je op het tijdstip opstaat dat je had voorgenomen. Op die manier verschuif je langzaam jouw slaappatroon en verander je van avondmens naar ochtendmens!
Zorg ervoor dat je gemiddeld zo’n 7 á 8 uur slaap krijgt. Je moet immers een gezond slaapritme hebben, om in de ochtend energiek op te kunnen staan. Slaaptips nodig? Lees hier hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren.
Tip 3. routine
Avondroutine
Bouw de dag rustig af. Zorg ervoor dat je je niet teveel inspant voor het slapengaan. Het zou mooi zijn als je een uur voordat je gaat slapen niks meer onderneemt. Met andere woorden, je komt fysiek en mentaal tot rust. Dat kan door middel van ademhalingsoefeningen, het lezen van een (ontspannen) boek, yoga, meditatie, maar net waar jij rustig van wordt. Op deze manier ga je rustig de nacht in en slaap je beter waardoor je de volgende ochtend opgewekter en met meer energie op kunt staan.
Ochtendroutine
Het ontwikkelen van een avondroutine is belangrijk als je een ochtendmens wilt worden, maar ook een ochtendroutine kan jou hierbij helpen. Bedenk de avond voordat je gaat slapen wat je de volgende ochtend wil gaan doen, zodat je doelgericht en gemotiveerd wakker kunt worden. Maak een planning en houd je hieraan. Dus wil je gaan hardlopen, dat ene hoofdstuk lezen over zelfontwikkeling of juist met de honden naar het bos? Voer die discussie ’s ochtends niet met jezelf in je hoofd, maar GA GEWOON.
Tip 4. Slaap niet overdag
Voel je je moe waardoor je maar al te graag overdag een dutje doet op de bank? Probeer dit te voorkomen. Probeer te achterhalen waarom je je zo moe voelt. Is dat misschien omdat je te weinig beweegt, amper buiten komt, slecht eet en drinkt? Of misschien ervaar je veel stress? Neem de situatie onder de loep en bedenk wat hiervoor een oplossing kan zijn.
Vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan door o.a. bijwerkingen van bepaalde medicijnen, ziekten of vitamine tekorten. Heb je van alles al geprobeerd of houdt de vermoeidheid lang aan? Raadpleeg dan je arts.
Tip 5. Zorg voor gemak in de ochtend
Spreek je met jezelf ’s avonds af dat je de volgende ochtend gaat sporten? Leg dan alvast die avond je sportkleding klaar. Zodat je het jezelf lekker makkelijk maakt. Je hoeft jezelf niet te drillen ’s ochtends, maar vaak is het vroege opstaan zelf het probleem, en door je hierop voor te bereiden maak je het voor jezelf een stukje makkelijker. Ben je eenmaal uit bed en omgekleed, dan zul je trots op jezelf zijn en jezelf al snel dankbaar zijn.
Tip 6. Leg schermpjes niet naast je bed
Scroll je nu ’s avonds voordat je naar bed gaat vaak nog op je mobiele telefoon, volg je maar al te graag spannende Netflix series op TV voor het slapengaan of klap je vaak laat in de avond je computer dicht omdat je nog wat mailtjes beantwoordt voor het slapen gaan? Het is beter dit niet meer te doen. Je brein raakt erdoor overprikkeld waardoor je minder goed én minder snel in slaap valt, waardoor de kans groot is dat je moe opstaat. Juist niet wat je wilt als ochtendmens! Dus leg de schermpjes op tijd weg. In ieder geval een uur voordat je gaat slapen en leg de schermpjes zeker niet naast je bed.
Tip 7. Donkere, geventileerde kamer
Zorg voor een donkere, koele, opgeruimde en stille slaapkamer om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Tip 8. Snooze niet
Gaat de wekker? Snooze ‘m dan niet en stap meteen uit bed. Dan maak je het voor jezelf (fysiek en mentaal) een stuk gemakkelijker! Je zou de wekker aan de andere kant van je kamer kunnen leggen, zodat je meteen uit bed moet om de wekker uit te zetten.
Tip 9. Beweeg in de ochtend
Begin je dag met lichte arbeid, zoals yoga of een korte wandeling in de buitenlucht, om je energie te stimuleren. Daarnaast krijg je door een ochtendwandeling of stretch- en ontspanningsoefeningen meer rust in je hoofd.
Tip 10. Gezonde voeding
Als laatste tip: eet gezond en drink voldoende water. Voed je lichaam in plaats van dat je het vult. Voeding is voor ons lichaam wat brandstof is voor een auto. Slechte voeding heeft een negatieve invloed op onze fysieke en mentale gezondheid, dus ook op ons energieniveau.
Eet overigens niet vlak voor het slapengaan en mijd het drinken van alcohol en cafeïne dranken (denk aan koffie, thee, energiedranken en frisdrank) in de avond voor een rustige nachtrust.