Mogelijke oorzaken van een laag energieniveau in de winter
1. Melatonine-niveau
Melatonine is een slaaphormoon dat wordt aangemaakt zodra het buiten donker is. In de winter stijgt het melatonine-niveau door de vroege duisternis. Niet zo gek dus dat je soms(?) je bed niet uit te krijgen bent! Gelukkig worden de dagen geleidelijk langer vanaf eind januari, dus dat is goed nieuws!
2. Minder lichaamsbeweging
Kou en regen weerhouden ons vaak van voldoende beweging. Veel zitten kan leiden tot een vermoeid, futloos gevoel. Door meer te bewegen krijg je meer energie en wordt ons metabolisme verhoogd . Dit zorgt ervoor dat je efficiënter gebruik gaat maken van je energie. In de benen dus!
3. Lage temperaturen
Kou dwingt je lichaam harder te werken om warmte te behouden, wat extra energie kost en dus meer vermoeidheidsklachten kan veroorzaken.
4. Weinig zonlicht
Vitamine D wordt in onze huid aangemaakt door zonlicht. Omdat in de winter de zon veel minder schijnt en er is sowieso minder daglicht in deze periode, maak je dus minder vitamine D aan wat juist van belang is om je energiek te voelen.
Vitamine D heb je nodig voor de energieproductie van cellen, een gezond immuunsysteem en het heeft een ontstekingsremmende werking. Een tekort aan vitamine D kan er dus voor zorgen dat je je sneller moe en lusteloos voelt.
Tips om meer energie te krijgen
We helpen je graag op weg…
1. Beweeg (het liefst buiten)
Ook al voel je je moe, kom in beweging! Door meer te bewegen maak je meer gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine aan, waardoor je energieniveau omhoog gaat. LET’S DO IT!
2.Plan je momenten van rust
Plan deze wintermaanden voldoende me-time momenten in. Dus voel jij je ontspannen door een boswandeling, een dagje sauna naar te gaan, een goed boek te lezen of door een ontspannen yogales? Vindt een manier van ontspanning die bij jou past en plan deze momenten in. Zet dus die kruis in je agenda (niemand doet het voor je, dus doen!)
Naast ontspanning is ook voldoende slaap belangrijk als je meer energie wilt krijgen. Zorg er dan ook voor dat je ’s avonds op tijd (en het liefst op vaste tijden) naar bed gaat en dat je in de avond niet te lang op je telefoon blijft scrollen. Vooral het bekijken van Social media kanalen kan een overprikkeld gevoel geven aan je brein. Daarnaast vliegt de tijd vaak onbewust voorbij als je aan het scrollen bent, zonde toch?!
3. Eet gezond
Voeding speelt een grote rol op je energieniveau. Zorg er dan ook voor dat je voldoende, gevarieerd en gezond eet. Kies voeding met voldoende eiwitten, vitamines (vooral vitamine D, B6, B12 spelen hierbij een belangrijke rol), mineralen (zo helpt magnesium je fysiek en mentaal te ontspannen waardoor je beter slaapt), vezels en onverzadigde vetten.