Wil je (weer) beginnen met sporten omdat je die overtollige kilo’s zat bent of omdat je je conditie wilt verbeteren? Vaak ligt de uitdaging niet in het starten met sporten, maar juist in het volhouden ervan.
Het overkomt ons allemaal op een bepaald moment: we raken uit onze fitnessroutine, of het nu komt door vakantie, een blessure of een andere reden. Zelfs de meest gedreven fitnessliefhebbers ervaren dit. Het echte struikelblok begint wanneer we onze routine opnieuw moeten oppakken. Het maakt niet uit waarom je bent gestopt; wat telt, is hoe je weer op het juiste spoor kunt komen. Hoe kun je een goed sportritme opbouwen en hoe houd je het sporten wél vol? Lees hier 10 tips!
Tip 1. Doelen stellen
Stel haalbare doelen op en maak ze concreet. Dus niet, ‘ik wil afvallen’, maar ik wil zoveel kilo afvallen binnen dit termijn. Leg hierbij de lat niet te hoog, zorg dat het doel haalbaar is. Anders is de kans groot dat je ongemotiveerd, onzeker en teleurgesteld raakt en uiteindelijk weer snel de handdoek in de ring gooit. Kijk ook naar welke acties bij jou passen. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan hardlopen, kies dan een andere vorm van training waarbij je je conditie kunt verbeteren. Zoals fietsen, skaten of zwemmen.
Tip 2. Rustig opbouwen
Bouw het sporten rustig op, stap voor stap. Zo blijf je het volhouden en blijft het positief. Wil je bijvoorbeeld afvallen of strakker worden? Begin dan met 3x in de week (verspreid over de week) aan krachttraining waarbij je je grote spiergroepen traint. Op die manier krijgt je lichaam voldoende tijd om te herstellen van de training. Train niet te zwaar, bouw de herhalingen en het gewicht langzaam op en neem voldoende rust om blessures te voorkomen. En let daarbij natuurlijk altijd op de juiste uitvoering van je oefeningen.
Vaak streven mensen naar snelheid in alles, wat kan leiden tot pijn en blessures, en uiteindelijk tot het opgeven van hun fitnessroutine. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen vooruitgang en het voorkomen van overbelasting.
Tip 3. Vergelijk jezelf niet met anderen
Traint jouw trainingsmaatje veel zwaarder dan jij of gaat dat sprintje hem of haar veel makkelijker af? BE IT! Focus je op jezelf en laat je niet onzeker maken door anderen. Het gaat hier om JOU. Ervaar plezier in het proces van het bereiken van je doelen en zet voortdurend kleine stappen voorwaarts. Iedere stap is er één! Focus je op wat wél goed gaat en wat je al wél bereikt hebt.
Tip 4. GA altijd!
Heb je even een mindere dag omdat je je moe voelt of nog zoveel dingen moet doen? Ga toch trainen! Ook al presteer je die dag iets minder dan normaal. Ook al ga je wandelen in plaats van hardlopen, dat is niet erg. Je bent gegaan en je zult zien dat je zoveel voldoening achteraf ervaart dat je tóch gegaan bent en jij nog steeds in je sportritme zit. Hier maak je het verschil. Zet altijd door, ga niet die strijd aan in je gedachten. Bedenk niet waarom je op zo’n moment niet wilt trainen, maar juist waarom je WEL wilt trainen.
Tip 5. Variatie
Breng variatie aan in jouw trainingsschema. Als je iedere keer dezelfde oefeningen moet doen, daalt je motivatie en behaal je minder resultaat omdat je lichaam gaat wennen aan de oefening. Juist door oefeningen, apparaten, gewicht, herhalingen en trainingsmaterialen af te wisselen, daag je jezelf uit. Fysiek en mentaal.
Tip 6. Ken je zwakheden
Natuurlijk heb je niet iedere keer evenveel zin om te gaan. Dan ga je waarschijnlijk liever Netflixen op de bank. Bedenk voor jezelf wat jouw zwakke momenten zijn en hoe je deze kunt tekkelen. Neem je bijvoorbeeld voor dat als je weinig energie en tijd hebt om te sporten, dat je gaat wandelen met de hond in het bos. Of dat je op zo’n dag een rondje gaat fietsen. Zodat je in de routine blijft van het bewegen.
Tip 7. Sport op een vast moment
Sporten op vaste dagen en tijden/dagdelen in de week, kan jou helpen bij de opbouw én het vasthouden van je sportroutine. Veel mensen vinden het fijn om trainingsmomenten zo vroeg mogelijk op de dag in te plannen. Op die manier verklein je de kans dat er andere (belangrijkere) zaken toch tussendoor komen en een morning workout geeft je meteen een lekkere boost voor de rest van je dag!
Tip 8. Beloon jezelf
Maak je vorderingen bij het oppakken van je oude routine? Ben je consistent geweest in het volgen van je geplande trainingsmomenten? Als dat zo is, beloon jezelf dan! Bedenk van tevoren een beloning en plan deze in je agenda. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een mooie blos bloemen of een goed boek. Op die manier heb je een extra stimulans om naar uit te kijken en blijf je gemotiveerd.
Tip 9. Gezonde voeding
Gezond eten helpt je lichaam en geest om vitaal te blijven, waardoor je zin en energie hebt om te gaan en blijven sporten. Eet dan ook voeding die jouw lichaam voedt in plaats van vult.
Tip 10. Zorg voor een stok achter de deur
Wat helpt jou bij jouw sportmotivatie? Is dat sporten met een vriend(in)? Of heb je liever dat wekelijks een personal trainer bij jou op de stoep staat omdat jou dat tijd en gedoe scheelt en jij wekelijks een afspraak in jouw agenda hebt staan die je niet makkelijk kunt verbreken? Ontdek wat jou motiveert om te sporten, zodat je een extra stok achter de deur hebt om écht te gaan. Het verhoogd je kans van slagen om wat hulp in te schakelen.
Conclusie
Het hervatten van een fitnessroutine brengt diverse uitdagingen met zich mee. Je wilt niet te hard van start gaan om overbelasting te voorkomen, maar tegelijkertijd is het behouden van motivatie van essentieel belang. Prioriteiten als een concreet doel, een opbouwend, afwisselend en uitdagend trainingsschema, een plan B, discipline, voldoende rust, een stok achter de deur, een toffe beloning, structuur en gezonde voeding mogen niet over het hoofd worden gezien. Met de adviezen uit dit artikel ben je goed op weg naar succes! LET’S DO IT.