Vier een gezonde kerst met ons! Ontdek deze smaakvolle voor-, hoofd- en nagerechten die speciaal voor jullie samengesteld zijn door Sandra, van Leuke Recepten!
Gezond voorgerecht
Rode bietensoep
Deze rode bietensoep is niet alleen visueel aantrekkelijk door zijn prachtige kleur, maar betovert ook de smaakpapillen met zijn heerlijke smaak.
Nodig
4 personen
Bereiding
35 minuten
Schil de pastinaak appel en snijd deze in stukjes. Snijd ook de rode biet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit een pan op het vuur met wat olie en fruit hierin de knoflook en ui aan. Voeg vervolgens de pastinaak, appel en rode biet toe. Bak dit nog even mee. Doe de snuf komijn erbij en laat dit circa 1 minuut meebakken. Voeg nu de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat circa 20 minuten zachtjes koken totdat de groenten zacht zijn. Voeg de room toe aan de soep en pureer deze glad. Serveer de soep met wat gehakte walnoten en verse dille.
Gezond hoofdgerecht
Zalm met amandelkorst
Genieten van smakelijke zalm met een knapperige en smaakvolle korst, bereid in de oven en geserveerd met knapperige boontjes en zijdezachte puree. Dit heerlijke en eenvoudige recept is perfect voor de kerst!
Nodig
4 personen
Bereiding
20 minuten + 10 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200° graden.
- Hak de amandelen, beschuit en peterselie grof in een keukenmachine.
- Meng de olie, mosterd en honing door de beschuitbrokjes.
- Besprenkel de zalmfilets met citroensap en bestrooi ze met peper en zout.
- Verdeel het mengsel van beschuit en amandelen erover en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet ze ca. 10 min. in de oven totdat ze goudbruin zijn van boven en de zalm licht roze is geworden.
- Kook ondertussen de haricots verts gaar in een pan met water.
- Giet de boontjes af en verdeel ze over het midden van borden. Leg hier een zalmfilet op en maak toefjes of schep hoopjes aardappelpuree op het bord.
- Tip: vervang de boontjes ook eens door geroerbakte spinazie.
Dessert
Gezonde(re) chocolade mousse
Ben je zoek naar een dessert voor kerst, maar wil je het niet al te ongezond maken? Probeer dan deze eenvoudig te bereiden, gezondere chocolademousse met rood fruit en granola. En natuurlijk gezoet, voor een heerlijke, verantwoorde zoete lekkernij.
Nodig
4 personen
Bereiding
5 minuten + 5 minuten
- Smelt de pure chocolade op 60° graden in de oven of au bain-marie.
- Klop de eiwitten op tot je luchtig opgeklopt eiwit hebt.
- Meng met een spatel de gesmolten chocolade, cacao poeder en maple syrup door elkaar.
- Vervolgens meng je dit door de opgeklopte eiwitten heen totdat je een egale mousse hebt. Proef even of je de chocolade mousse zoet genoeg vindt anders kun je eventueel nog extra maple syrup toevoegen. Houd er wel rekening mee dat je er nog fruit aan toe gaat voegen en dat maakt het ook zoeter.
- Verdeel over twee glaasjes en top af met de granola en rood fruit.
- Tips: Rood fruit is het lekkerst als je het in de zomer koopt. Aangezien het nu winter is, kun je rood fruit uit de diepvries nemen.
- In veel granola uit de supermarkt zit stiekem best veel suiker. Je kunt gemakkelijk zelf granola maken. Het recept vind je hier.
Tot slot...
Hebben jullie onze blog al gelezen over hoe je gezond de kerst door kunt komen? We delen 6 tips met je (hier vind je de blog). Geniet van gezellige feestdagen met de mensen die je liefhebt en waarvan je energie krijgt. En maak er een gezond, sportief, liefdevol en tevreden 2024 van!