Meditatie en mindfulness; waarom het nooit te laat is om te beginnen?
Jong geleerd is oud gedaan, maar als het om mediteren of mindfulness gaat ben je nooit te oud om te leren. Integendeel, uit een recente studie is gebleken dat naarmate je ouder wordt je stress dagen afnemen. Zet daarnaast een paar extra vergrijzingsuren in, en je creëert de perfecte conditie om een meditatiegoeroe te worden. Minder stress, minder piekeren en meer vrije tijd. Al 3 van de 10 redenen waarom het nooit te laat is om te beginnen met mediteren en mindfulness.
Mediteren & mindfulness
Mindfulness en meditatie worden vaak in dezelfde context gebruikt, echter zijn het twee verschillende dingen. Mindfulness is een filosofie en een staat van ‘zijn’. Deze staat wordt bereikt door te mediteren. Mediteren is dus een middel om de levensfilosofie van mindfulness na te streven.
Mediteren wordt meestal zittend uitgevoerd. Maar met tijd komt rugpijn, dus liggend kan ook. Vervolgens worden de ogen gesloten, maar kan het uiteraard ook met de open ogen. Het doel van mediteren is om je lichaam en geest tot rust te brengen, zodat je een betere focus, nachtrust en mentaal welzijn gaat ervaren. Tijdens het mediteren komen er allerlei gedachten op. Dit kunnen gedachten zijn over wat je na het mediteren in hemelsnaam toch gaat koken, tot een algehele reflectie op je hele leven. Het is dan de kunst om je focus op je lichaam of ademhaling te houden, zodat je gedachtes wegvloeien. Verzetten of vechten tegen die opkomende gedachten is niet de bedoeling, en heeft geen enkele zin. Want dan komt juist de stress op.
Voordelen
Naarmate we ouder worden, kunnen we ons gelukkig al heel wat minder druk maken. Dat is in ieder geval al een flinke voorsprong op de gemiddelde mediterende twintiger. Die zijn vooral nog in hun hoofd bezig met Insta-stories en wat anderen ervan denken. Ook krijgen we wat meer vrije tijd, maar daar is nog niet alles mee gezegd. We kunnen er zo nog 7 uit onze mouw schudden.
1. Algehele mentale fitheid
Op middelbare leeftijd zetten we vaak onze beste prestaties neer, en naarmate we ouder worden krijgen we steeds meer rust en plezier om iets nieuws aan te leren. Hierdoor blijven we ons ook op oudere leeftijd ontwikkelen. Door te mediteren trainen we ons brein en maken we deze weer fit. We trainen onze concentratie, krijgen een beter geheugen, kunnen beter met stress omgaan en hebben minder last van angsten.
2. Verbeterde nachtrust
Door te mediteren neemt stress af waardoor we ook minder piekeren. Voor de keiharde piekeraar heeft het dan ook een positief effect op de nachtrust. Eveneens kan mediteren helpen om slaap te vatten, er zijn tal van geleide meditaties die helpen om in slaap te vallen.
3. Minder eenzaam en meer liefde
Meditatie leidt tot een afname in een gevoel van eenzaamheid. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek door de Universiteit van Californië. Tevens is gebleken dat meditatie positieve effecten heeft op sociale interacties. Het is niet helemaal duidelijk waardoor dit komt, maar misschien ligt het aan de innerlijke rust, meer tolerantie en minder chagrijn.
4. Pijnverzachtend
Meditatie kan ervoor zorgen dat chronische pijn beter te verdragen wordt. Het neemt natuurlijk de kwaal niet weg, maar helpt om er beter en mindful mee om te gaan. Eindelijk een einde aan je gesteun en gekreun.
5. Verbetering van fysieke gezondheid
Meditatie verlaagt de bloeddruk en leidt tot een sterker immuunsysteem. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de bloeddruk, na een meditatie, met gemiddeld 5 punten was verlaagd. Een verbetering in het immuunsysteem was ook waar te nemen in een ander onderzoek. Door te mediteren, en daardoor de afname van eenzame gevoelens, worden eveneens minder ontstekingsgerelateerde genen aangemaakt die bijvoorbeeld Alzheimer en hart- en vaatziekten veroorzaken.
6. Inzichten
Soms kun je voor je gevoel verdrinken in allerlei negatieve gedachten en gevoelens. Tijdens zo’n wervelstorm is het extra belangrijk om even die pauzeknop in te drukken. Door meditatie en mindfulness kan je geest weer tot rust komen. Door die innerlijke rust stel je jezelf de juiste vragen. Je gaat relativeren en krijgt meer inzichten waardoor je sneller tot oplossingen en acceptatie kunt komen.
7. Stressverminderend
Als het al minder kan op latere leeftijd, werkt meditatie stressverminderend. Uit vele onderzoeken is gebleken dat meditatie en mindfulness leiden tot minder stress. De malende gedachten met betrekking tot het verleden raken op de achtergrond, er wordt meer in het hier en nu geleefd en het hoofd wordt leeggemaakt.
Klaar om die twintigers iets te laten ruiken, en los te gaan met mindfulness en meditatie? Je bent nog altijd op tijd. Begin klein, met een paar minuten en bouw steeds verder uit. En verwacht niet dat je over één nacht ijs een pro bent. Zorg voor een fijn plekkie, een comfortabel kloffie, heb geduld en blijf oefenen.