De overgang is een periode van transitie en vele emotionele veranderingen. De draaikolk aan emoties lijkt je langzaam naar beneden te trekken, en je zelfbeeld gaat bijna kopje onder. Hoewel het niet altijd even makkelijk is, komt uiteindelijk alles wat zuurstof bevat toch weer boven drijven. Alleen ditmaal ijzersterk, en als een oogverblindende sirene aan de wateroppervlakte. Maar voordat het zo ver is, zijn er nog wat golfslagen te gaan. Wat gebeurt er met je zelfbeeld tijdens de overgang, en hoe kun je de innerlijke zeeheks bestrijden?
Oestrogeen
De afname in oestrogeen is misschien wel de grootste boosdoener in bijna alles wat met de overgang te maken heeft, ook in je zelfbeeld en stemming. Je lichaam produceert minder oestrogeen waardoor je hormoonhuishouding in de war raakt. Je krijgt last van stemmingswisselingen en sombere gevoelens. Maar naast de afname in oestrogeen, komen er nog andere kompanen om de hoek kijken.
Zo wordt er ook minder oxytocine geproduceerd. Oxytocine is het zogenaamde knuffelhormoon. Je hebt minder zin in verbinding met anderen, en kun je sociale interacties als irritant ervaren. Hierdoor kun je je onbewust gaan isoleren. En aangezien we wel sociale dieren zijn, kan dit een effect hebben op je gemoedstoestand.
Een andere kornuit is slaap. In de overgang gaat slapen een stuk moeilijker door nachtelijk transpireren en hoofdpijn. Als je op regelmatige basis dan ook slecht slaapt, gaat dit natuurlijk ook doorwerken op je piekergedrag en stemming.
En dan hebben we nog het lege-nest-syndroom. De kinderen zijn groot en niet meer afhankelijk van hun ouders. Ze gaan het huis uit, waardoor je je behoorlijk eenzaam en afgewezen kunt voelen. En als dat al niet erg genoeg is, kom je tot het besef dat je je volwassen kroost niet meer kunt vervangen door een nieuwe kleine. Je vruchtbare periode is voorbij, dat besef is heel moeilijk en staat als een paal boven water.
Hoe ga ik ermee om?
Alles bij elkaar genomen zorgt het ervoor dat je zelfvertrouwen behoorlijk achteruit kan gaan. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je zelfvertrouwen weer boven de zeespiegel te krijgen.
Bewegen
Blijf bewegen en je voelt je weer als een vis in het water. Meer bewegen helpt je hormoonhuishouding weer in balans te krijgen. Het geeft je eveneens een energieboost, en wordt er endorfine aangemaakt waardoor je gelukshormoon weer vrijkomt. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat je beter met stress kunt omgaan.
Voeding en slapen
Eet gezond en je slaapt ook beter. Gezonde voeding is essentieel in alles. Het geeft energie en zorgt voor een betere nachtrust. Wat weer doorwerkt op je zelfvertrouwen. Wanneer je veel bloed verliest tijdens de overgang, kan het helpen om extra ijzer te slikken. Dit om je energielevel ook op peil te houden.
Praat erover
Praat erover met anderen, dat maakt al een even groot verschil als eb en vloed. Het kan vaak enorm opluchten, en daarbij kan het herkenning en ondersteuning bieden. Houd natuurlijk in je achterhoofd dat de menopauze wel voor iedereen anders kan zijn. Dus wees niet teleurgesteld als een ander iets niet herkent, andersom werkt het namelijk ook zo.
Ontspan
Vergeet niet te ontspannen en dingen te doen die je energie geven. Heb je altijd al iets nieuws willen leren, zoals schilderen of diepzeeduiken? Dan is dit hét moment om eraan te beginnen. Vrouwen in de overgang presteren vaak het allerbeste. Daarbij geven succeservaringen een boost in je zelfvertrouwen.
Patronen
Vergeet niet dat je niet de enige bent, en dat alle klachten normaal zijn. Het gaat ook weer voorbij. Ga na wat voor jou werkt, en maak hier gebruik van. Mediteren en mindfulness kunnen je helpen om alles weer in perspectief te gaan zien, en temmen de innerlijke zeestorm tot sereniteit.
Tenslotte, negeer de signalen niet en wees lief voor jezelf. Gebruik deze fase juist als een periode van zelfreflectie, en sta open voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Verandering is nooit slecht, zo ook de verandering die je nu doorloopt. Wees flexibel en beweeg mee met de golven. Je gaat zien dat je er als een herboren godin weer uitkomt.