Wij staan achter de 80/20 regel; af en toe iets minder gezonds eten moet prima kunnen. Alleen niet te vaak en niet teveel.
Helemaal perfect verantwoord eten, bestaat niet. Dat is niet vol te houden, zeker niet op lange termijn. En dat is ook helemaal niet leuk, wees eerlijk. Als je zorgt voor een gezonde basis, kun je prima zo nu en dan eens lekker genieten van iets zoets. Zoals deze heerlijke zelfgemaakte appelaart! De appeltaart heeft een krokante korst en een heerlijke lichte zoete vulling van appel. Op naar het recept →
Nodig
10 personen
Deeg
Benodigdheden
Bereiding lekkerste appeltaart recept
Verwarm de oven op 180 graden hetelucht. Meng de suiker en de boter door elkaar met de keukenmachine. Voeg het halve ei toe en mix erdoor. Voeg dan de bloem toe samen met het bakpoeder en zout. Meng goed door elkaar (niet te lang). Wikkel het deeg in folie en leg een uur in de koelkast. 20 minuten in de vriezer kan ook.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de appels in een kom en voeg de suiker toe. Doe ook de kaneel, custardpoeder, noten en rozijnen erbij en schep door elkaar. Bekleed vervolgens de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet verder goed in met boter.
Haal het deeg uit de koeling. Kneed het tot het weer elastisch wordt maar het moet wel koel blijven. Rol het deeg uit met de roller, gebruik een beetje bloem om te bestuiven. Steek met de rand van de springvorm de bodem uit het deeg. Leg de ronde lap deeg vervolgens op de bodem.
Snijd brede stroken uit de rest van het deeg (bewaar ook wat voor de bovenzijde en leg dit weer in de koeling) en bekleed hier de randen mee. Druk alles goed aan elkaar. Snijd met een mesje de bovenrand een beetje bij zodat hij overal even hoog is.Kneed de amandelspijs soepel. Gebruik je kant en klaar amandelspijs dan kun je hier nog een half eitje aan toe voegen. Rol uit en steek of snijd hier ter grootte van de vorm een cirkel uit en leg dit op de bodem.
Halveer de eierkoeken horizontaal zodat je dunne plakken krijgt. Verdeel deze op de bodem tot hij bedekt is. De rest van de eierkoeken kruimel je door het appelmengsel. Dit vangt het vocht op en maakt de bodem heerlijk krokant (echt een tip!).
Doe de appelvulling in de vorm en druk lichtjes aan. De vorm mag vrij vol zitten en er mag een bergje te zien zijn aan de bovenzijde. Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier dunne stroken van. Leg deze kruislings over de appelvulling en druk de uiteinden vast aan de deegrand. Bestrijk de bovenzijde nog lichtjes met ei.
Bak de appeltaart ongeveer 80 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin is. Maar blijf opletten, ovens kunnen verschillen dus het kan zijn dan hij ietsjes korter of langer gebakken moet worden. Laat hem vervolgens goed afkoelen en verwijder dan voorzichtig de vorm. Lekker met een toef slagroom!
Tips:
1. In plaats van eierkoeken kun je ook dunne plakjes cake gebruiken. Beide vangen het vocht van de appels op als een soort spons waardoor je geen zompige vulling krijgt en wél een krokante korst.2. Voeg niet te veel suiker toe aan de appelvulling. De suiker zorgt ervoor dat het vocht zich onttrekt en de appels hebben van zichzelf ook al een zoete smaak.