Alternatieve behandelingen tegen overgangsklachten: feit of fabel?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen, maar het kan gepaard gaan met ongemakkelijke symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Hierdoor zijn veel vrouwen op zoek naar remedies om de overgangsklachten te verlichten. Echter, net als bij veel gezondheidsuitdagingen, zijn er tal van feiten en fabels rondom met name alternatieve behandelingen tegen overgangsklachten. Het goede nieuws is dat er zeker alternatieve behandelingen zijn die werken, maar er zijn ook fabels rondom zogenaamde behandelingen. In dit artikel scheiden we feit van fabel voor je als het gaat om alternatieve behandelingen tegen overgangsklachten.
Feit : acupunctuur kan helpen
Acupunctuur komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en kan helpen bij het verlichten van typische overgangsklachten zoals opvliegers en slaapproblemen. Onderzoekers van een Deense universiteit hebben aangetoond dat vrouwen die gedurende 5 weken een acupunctuurbehandeling ondergingen minder last hadden van opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen en emotionele problemen. Met acupunctuurbehandelingen door een specialist kan een verstoorde hormoonhuishouding weer in balans gebracht worden, waardoor de klachten verminderen.
Fabel : vitaminesupplementen helpen klachten verminderen
Natuurlijk kunnen vitaminesupplementen een waardevolle ondersteuning bieden tijdens de overgang. Multivitamine, magnesium, calcium en vitamine D kunnen allemaal helpen om je lichaam te ondersteunen tijdens de overgang, maar ze verlichten de typische overgangsklachten niet. Wanneer je vervelende klachten zoals opvliegers wilt verminderen zul je dus niet ver komen met vitaminesupplementen.
Feit : bepaalde kruiden kunnen zinvol zijn
Kruiden worden van oudsher al door mensen gebruikt als medicijn. En hoewel van sommige kruiden inmiddels bewezen is dat ze niets uithalen of zelfs ongezond zijn, zijn er talloze kruiden die een bewezen gezondheidsvoordeel opleveren. Zo ook voor enkele overgangsklachten. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die fyto-oestrogenen bevatten, waardoor het oestrogeengebrek dat op kan treden tijdens de overgang opgevangen wordt. Salie, fenegriek en zoethout bevatten deze stof bijvoorbeeld. Citroenmelisse en valeriaan kunnen op hun beurt gevoelens van onrust wegnemen, terwijl bijvoorbeeld teunisbloem en aloë vera klachten van droogheid kunnen doen verminderen.
Ook bepaalde theesoorten bieden voordelen als het gaat om het verminderen van de overgangsklachten. Kamillethee kan bijvoorbeeld helpen om rustiger te worden, in tijden van emotionele onrust. Hopthee heeft dezelfde fyto-oestrogene werking als bijvoorbeeld salie en fenegriek. Verveine thee kan tot slot verkoelend werken tijdens opvliegers. Let er wel op dat je thee zonder theïne drinkt. Theïne en cafeïne kunnen opvliegers namelijk verergeren. Drink dus vooral thee op basis van kruiden, en bijvoorbeeld geen groene thee wanneer je erg last van opvliegers hebt.
Fabel : je moet zuivel volledig schrappen tijdens de overgang
Zuivel is al tijdenlang onderwerp van discussie: is het nou wel of niet gezond? Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen, maar wat in ieder geval niet zo lijkt te zijn is dat specifiek stoppen met zuivel tijdens de overgang voordelen oplevert (tenzij jouw lichaam hier gevoelig op reageert). Sterker nog: tijdens de overgang zorgt de afname van oestrogeen en progesteron ervoor dat de bescherming van je botten afneemt. Je botten kunnen dus juist wel wat extra hulp gebruiken om sterk te blijven. Zuivel is vaak calciumrijk en kan daar dus juist bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan kwark en geitenyoghurt. Maakte zuivel altijd al geen onderdeel uit van je dieet? Dan hoef je het ook niet ineens toe te voegen. Ook veel sojaproducten bevatten immers calcium en zijn daarmee ook een waardevol onderdeel van een dieet.
Als jouw lichaam de melksuiker lactose niet optimaal kan verteren, of als je gevoelig reageert op het melkeiwit caseïne, dan is het voor jou, of je nu in de overgang zit of niet, uiteraard niet gezond grote hoeveelheden melkproducten te consumeren.
Feit : yoga helpt
Ook yoga behoort tot de bekendere alternatieve behandelingen tegen overgangsklachten en het goede nieuws is dat dit voor jou best weleens zou kunnen werken. Yoga tijdens de overgang kan gevoelens van stress helpen verminderen door je een gevoel van kalmte en rust te geven. Maar ook een verlichting van klachten zoals opvliegers en gewrichtspijn kunnen verminderen door de yoga oefeningen, terwijl je meer energie kan krijgen, beter slaapt, je spieren versterkt en je botdichtheid verhoogt.
Feit : een speciaal overgangsdieet kan helpen
Wat jij eet en drinkt, heeft invloed op jouw hormonen. Vul je lichaam niet, maar voed het. Heb je last van overgangsklachten, dan kan het zeker helpen om gezonder te gaan eten en drinken. Hierbij een aantal voedingstips;
- Eet zoals de natuur het bedoeld heeft; bladeren, kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Mijd pakjes, bakjes en zakjes, bereid alles zoveel mogelijk vers. Eet zo puur mogelijk dus (onbewerkt) en het liefst zoveel mogelijk biologisch;
- Gebruik dagelijks kruiden en specerijen;
- Eet gevarieerd;
- Eet dagelijks minstens 300 gr groente (alle keuren van de regenboog);
- Eet dagelijks 200 gr fruit, liefst volgens het seizoen;
- Eet 1 á 2 x in de week (vette) vis;
- Eet wekelijks peulvruchten;
- Beperk de consumptie van varkensvlees en rood vlees en dan met name bewerkt vlees;
- Mijd geraffineerde suiker en zoveel mogelijk snelle koolhydraten;
- Eet dagelijks plantaardige eiwitten uit paddenstoelen, groene bladgroenten, zeegroenten, noten en zaden;
- Varieer dagelijks vitale vetten, zoals avocado, lijnzaad, zeegroenten, olijfolie, walnoot, pompoenpitten, (biologische) roomboter en kokosolie;
- Wees voorzichtig met gluten en zuivel. Zo zijn veel mensen hier overgevoelig voor zonder dat ze het weten;
- Sla voeding over waaraan veel zout, transvetten en geoxideerde vetten toegevoegd is;
- Drink niet teveel dranken met theïne en cafeïne. Deze kunnen namelijk opvliegers verergeren;
- Drink dagelijks voldoende water of verse kruidenthee en het liefst geen (of anders met mate) alcohol.
Wil je meer informatie lezen over de invloed van voeding op je hormoonbalans? Klik hier. Naast gezonde voeding is het van belang dat je tijdens de overgang voldoende beweegt, sport, goed slaapt en Me-Time inplant om stress te verminderen of voorkomen. Omring je daarnaast met liefdevolle, eerlijke mensen die jou steunen en inspireren en doe meer dingen waar je energie van krijgt!
Zorg dat je altijd goed geïnformeerd bent
Het mag duidelijk zijn dat er behoorlijk wat geschreven en gezegd wordt over wat te doen bij klachten die bij de overgang horen. En hoewel we in dit artikel ook benoemd hebben dat er alternatieve behandelingen zijn die werken, is het altijd belangrijk om niet zomaar allerlei remedies door elkaar heen uit te proberen. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die juist een negatief effect kunnen hebben en yoga is misschien toch niet helemaal voor jou als je net aan het revalideren bent. Informeer bij twijfel altijd bij je huisarts, die kan advies op maat geven.