Zonder schuldgevoel in het restaurant: tips voor verantwoord uit eten
Kies jij een gezellige avond met vrienden in een restaurant of laat je de weegschaal de pret bederven? Voor veel mensen gaat lekker uit eten gepaard met veel en ongezond eten, alcoholische drankjes en extra kilo’s. Daarom bedanken ze vaak voor een gezellige avond in het restaurant, wat je gewicht misschien wel op peil houdt, maar je sociale leven niet. Toch is het mogelijk om naar een restaurant te gaan en te genieten zonder schuldgevoel. We noemen het ‘verantwoord uit eten’. Zin om het eens te proberen?
Genieten zonder schuldgevoel
Hé, het is oké om te genieten van het lekkers en leuks wat het leven te bieden heeft. Je hoeft je dan ook echt niet schuldig te voelen als je gezellig naar een restaurant gaat met je partner, familie of vrienden. Het gaat er immers om dat je een goede balans kunt vinden tussen fit blijven en plezier hebben. Laat dat schuldgevoel dus maar thuis en geniet van een deugddoende avond in je favoriete restaurant, met je lievelingsmensen om je heen.
Met onderstaande tips kun je overigens genieten van het beste van beide werelden, zonder je schuldig te voelen. Let’s go!
Tip 1: Kies voor een gezonde bereidingswijze
Het hoofddoel van een restaurant is om jou een zo aangenaam mogelijke ervaring te bieden en ervoor te zorgen dat je volgende keer terug komt. Dit doen ze door in een sfeervolle omgeving het lekkerste, sappigste en allerbeste eten aan te bieden. Maar vaak zitten deze gerechten boordevol verborgen suikers, vetten en calorieën. Denk maar aan gefrituurde hapjes, frietjes, gepaneerde vlees- en vis of malse in boter bereide steak. Erg lekker allemaal, maar niet zo’n goed idee voor je gezondheid.
Scan de menukaart en neem de tijd om de gerechten onder de loep te nemen. Kies voor gezonde bereidingswijzen, waar weinig vet aan te pas komt, zoals gegrilde of gestoomde gerechten of een verse maaltijdsalade of maaltijdsoep. Hoe puurder de bereiding, hoe beter voor je lichaam én schuldgevoel achteraf.
Tip 2: Weg met saus
Wat wil je wel, maar bestel je beter niet? Een heerlijke tagliatelle met roomsaus, een stukje vlees met champignonsaus of een vispannetje met de nodige room. De rode draad hier? Roomsaus. Maar ook alle andere sauzen, waaronder mayonaise of salade dressing, bevatten hoge hoeveelheden suikers en vetten die je lichaam je niet in dank zal afnemen.
Moet je eten daarom droog en saai zijn? Helemaal niet. Vervang bovenstaande sauzen simpelweg door een frisse vinaigrette, verse tomatensaus of smaakvolle olie.
Tip 3: Ga voor veggie bijgerechtjes
‘Mag daar een portie frietjes, pasta of iets anders bij?’ is een standaardvraag die je veel hoort bij het bestellen van een vlees- of visgerecht. Het standaard antwoord is dan ook een volmondige ‘ja’ op deze geraffineerde koolhydraten. Ze bevatten vaak veel calorieën en zijn weinig verzadigend, waardoor we er gemakkelijk te veel van kunnen eten. En dat kan leiden tot gewichtstoename. Bovendien krijg je er geen energieboost van, maar beland je na het eten van veel geraffineerde koolhydraten, zoals we deze vinden in witte rijst, pasta en aardappelen, vaak in een ‘after dinner dip’. Hallo, schuldgevoel.
Kies daarom voor gezonde bijgerechten, zoals een salade (evt. zonder dressing of een salade met olijfolie en azijn), verse gestoomde groenten of volkoren rijst en quinoa. Of sla het bijgerecht over en kies voor een gezond voorgerecht om de honger te stillen, zoals een rijk gevulde groentesoep.
Tip 4: Weet wat je drinkt
Drankjes, of ze nu alcoholisch zijn of niet, kunnen een flinke bron van verborgen calorieën en suikers zijn. Bestel een grote fles water voor op tafel, op die manier ben je meer geneigd om enkele glazen water te drinken, waardoor je minder cravings naar frisdrank, wijn, bier of zoete cocktails zult hebben.
Nog een andere tip om je alcoholinname te beperken is om aan te bieden om iedereen van het gezelschap veilig thuis te brengen. Zo heb jij geen risico om te zwichten onder peer pressure, want iedereen accepteert dat je nog moet rijden. En jij blijft niet met een schuldgevoel achter. Safety first!
Tip 5: Doe een portiecontrole
Restaurants staan vaak bekend om hun royale porties. Wees je dan ook bewust van deze porties en probeer om overeten te vermijden. Dit kun je doen door het voor- of nagerecht over te slaan, of bewust voor een kleinere portie te kiezen. Een simpele truc is om een voorgerecht als hoofdgerecht te bestellen of eens te kijken bij het kindermenu.
Tip 6: Let op voor zoetekauwen
Wanneer het tijd is voor het dessert, is het haast onmogelijk om niets te bestellen, zeker voor de zoetekauwen onder ons. Toch weten we uit ervaring dat nagerechten echte calorie-bommen zijn.
Wil je jezelf toch verwennen? Ga dan voor sorbet in plaats van roomijs, een zwarte koffie of een fruitig dessert dat laag in calorieën is. Of deel een toetje samen met je vriend(in)!
Zonder schuldgevoel naar huis
Heerlijk uit eten gaan moet kunnen zonder met een schuldgevoel of extra kilo’s naar huis te gaan. De gouden tip? Het vinden van een gezond evenwicht en het maken van bewuste keuzes. Onthoud dat je het ook verdient om te genieten en jezelf af en toe te trakteren op iets minder verantwoords.
Nog meer tips?
- Stil vooraf je ergste trek. Eet bijvoorbeeld thuis voordat je vertrekt eerst een klein kommetje kwark met een paar ongebrande, ongezouten noten. Zo kan het best even duren voordat jouw maaltijd daadwerkelijk op tafel staat. Met een lege maag is het lastiger om bewuste keuzes te maken.
- Kies een restaurant die aansluit op jouw wensen. Er komen steeds meer restaurants met een gezonde menukaart. Neem de tijd om verschillende menukaarten online met elkaar te vergelijken.
- Deel jouw wensen. Overleg evt. met de ober welk gerecht het beste past bij jouw wensen.
- Vol is vol. Wist je dat het gemiddeld zo’n 20 minuten duurt voordat jouw hersenen jou het seintje geven dat je vol zit? Eet dan ook niet alle schalen en borden leeg. Kauw niet te snel en en proef bewust wat je eet. Hierdoor krijgt jouw lichaam de tijd om het voedsel te verwerken waardoor je beter aanvoelt wanneer je genoeg gegeten hebt.
- Voorgerecht:
- Het witte stokbroodje met kruidenboter kun je beter laten liggen.
- Kies als voorgerecht een verse heldere soep, carpaccio (met de dressing apart), meloen met ham of een kleine verse salade (ook weer met de dressing apart).
- Hoofdgerecht:
- Kies een maaltijdsalade of een gerecht dat bestaat uit veel (gestoomde of gekookte) verse groenten.
- Bestel groenten als bijgerecht (zonder sausjes/kaas).
- Let op vette sauzen. Bestel sausjes zodat je zelf de hoeveelheid kunt bepalen (minder dus).
- Kies gegrild of gestoofd vlees.
- Voorbeelden van magere vleessoorten zijn biefstuk, rosbief, kip en kalkoen. Of ga voor vis als een verse zalm of tonijn.
- Kies bij voorkeur een gerecht met een rode saus i.p.v. witte saus. Deze zijn vaak minder vet.
- Nagerecht:
- Sla deze over.
- Bestel het nagerecht pas na de hoofdmaaltijd. Misschien heb je eigenlijk al wel voldoende gegeten?
- Neem koffie of thee als dessert. Vaak zit ook hier wel iets lekkers bij als een bonbon of een klein koekje. Of kies vers fruit als dessert!