Overgang zonder extra kilo’s: zó voorkom je gewichtstoename tijdens de menopauze
De overgang, meno- of penopauze is een natuurlijke fase in het leven van iedereen. Toch kan het ook een uitdagende en zelfs onprettige periode zijn, vooral als het gaat om kwaaltjes en gewichtsbeheersing. Hormonale veranderingen die gepaard gaan met de overgang, kunnen leiden tot gewichtstoename, maar dat betekent niet dat je je erbij neer moet leggen. In deze blogpost geven we je effectieve tips om gewichtstoename tijdens de overgang te voorkomen.
Menopauze en penopauze
De menopauze is de periode in het leven van een vrouw waarin de vruchtbaarheid ten einde loopt. Dit natuurlijk proces wordt meestal in gang gezet vanaf de leeftijd van 45 tot 55 jaar. Tijdens de menopauze verandert het hormonale evenwicht in het lichaam, wat verschillende symptomen kan veroorzaken, waaronder opvliegers, humeurschommelingen, slaapproblemen en gewichtstoename. Dit laatste wordt overigens veroorzaakt door een afname in de oestrogeenlevels.
De mannelijke versie, waarbij de testosterongehaltes aanzienlijk afnemen, noemen we de penopauze. Klachten tijdens de peno- of andropauze treden geleidelijker aan op en zijn vaak ook minder uitgesproken dan bij vrouwen. Toch kunnen mannen in de penopauze ook last hebben van slaapproblemen, een verminderd libido, erectieproblemen en gewichtstoename.
Oorzaken van gewichtstoename tijdens de menopauze
Gewichtstoename tijdens de overgang wordt bij vrouwen veroorzaakt door de vermindering in de productie van oestrogeen en bij mannen door de verminderde productie van testosteron. Beide hormonen spelen een belangrijke rol in de regulatie van het lichaamsgewicht.
Ondanks dat de overgang een natuurlijk proces is dat je niet kunt tegenhouden, zijn er wél manieren om extra kilo’s tijdens de overgang tot een minimum te beperken.
Zo voorkom je extra kilo’s tijdens de overgang
1. Gezonde voeding
Een van de belangrijkste manieren om gewichtstoename tijdens de meno- en penopauze te voorkomen, is door een gezond voedingspatroon te volgen. Dit geldt overigens ook voor personen die niet in de overgang zijn. Kies voor gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan alle essentiële voedingsstoffen en laag in calorieën. Groenten, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten zijn hierbij goede keuzes. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en verzadigde vetten.
2. Regelmatige lichaamsbeweging
We kunnen het niet genoeg zeggen, maar lichaamsbeweging is super essentieel om een gezond gewicht te kunnen behouden tijdens de overgang. Het helpt niet alleen om calorieën te verbranden, maar het ook om je spiermassa te behouden, wat belangrijk is voor je stofwisseling. Wist je dat de stofwisseling aanzienlijk vertraagt op oudere leeftijd? Sporten biedt hierbij een oplossing, en dan vooral krachttraining. Lees hier het interview met vitaliteitscoach, hormoondeskundige en schrijfster Marjolein Dubbers over krachttraining tijdens de overgang.
Probeer om minstens 30 minuten per dag te bewegen, of dat nu wandelen, fietsen, zwemmen of een andere vorm van lichaamsbeweging is, dat maakt niet uit. Als je maar in beweging komt en blijft!
3. Stressmanagement
Stress veroorzaakt gewichtstoename, vooral tijdens de menopauze. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om je stressniveau te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of gewoon door tijd te nemen voor jezelf. De jeugd noemt dit laatste me-time, maar neem het van de jeugd aan, het is super belangrijk voor je.
De meno- en penopauze is al lastig genoeg op zich, laat staan dat je ook nog eens gewicht aankomt. Gelukkig kun je met bovenstaande tips je ongewenste kilo’s tijdens de overgang voorkomen en ook na de overgang een vitaal en gezond leven leiden.