Hoe voeding migraine kan triggeren: tips voor het vermijden van migraine-triggers
Bonzende hoofdpijn aan één kant van je hoofd, vlekken en aura’s in je gezichtsveld, een vlaag van misselijkheid bij elk scherp geluid of fel licht: migraine is meer dan hoofdpijn. Vrouwen hebben er maar liefst 3 keer meer last van dan mannen en een aanval kan tot 3 dagen duren. Een migraineaanval is geen pretje en als je er regelmatig last van hebt, dan weet je dat er bepaalde migraine-triggers bestaan, zoals bijvoorbeeld bepaalde voeding. In deze blog vertellen we je alles over de invloed van voeding op migraine.
Inhoud
Wat lokt een migraineaanval uit?
Als je dit artikel leest, hoeven we je vast niet uit te leggen wat migraine is, want we hebben een vermoeden dat je de pijn van een aanval wel kent. Soms kan het echter een heuse zoektocht zijn naar de oorzaak van migraine en in de meeste gevallen zal je er nooit een antwoord op krijgen.
We weten dat migraine een neurologische aandoening is waarbij er tijdelijke veranderingen optreden in de hersenen, zoals het verwijden van de bloedvaten. Dit laatste bezorgt de hevige, bonzende en vaak eenzijdige hoofdpijn waar de ziekte om bekend staat. Voorlopig is er geen rechtlijnige verklaring voor het ontstaan van migraine, maar er wordt aangenomen dat hormonen, genetische factoren, omgevingsfactoren en leefstijlfactoren zoals voeding, rust en stress aan de basis liggen.
Migraine en voeding
Veel mensen schuiven de schuld van een migraineaanval op een stressvolle en drukke periode, een slaaptekort of hormoonschommelingen. Echter vergeten ze vaak te kijken naar wat ze eten en drinken voor een migraineaanval. Je dieet heeft namelijk een grote invloed op je gezondheid en migraine.
Zo zijn er namelijk aanwijzingen dat bewerkte en onnatuurlijke voeding een migraineaanval kan uitlokken of kan verergeren. Ook alcohol, cafeïne en suikerrijke voedingsproducten worden door veel migrainepatiënten aangeschreven als migraine-triggers. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen die last heeft van migraine, maar bij de meeste voedingsmiddelen die migraine blijken uit te lokken, is er wel een logische verklaring voor.
Deze migraine-triggers in voeding vermijd je beter
Sommige voedingsmiddelen vermijd je dus beter als je geen migraineaanval wil uitlokken of een bestaande aanval wil verergeren.
MSG of E621
MSG, voluit mononatriumglutamaat, ook wel bekend als E-nummer E621, is een smaakversterker. Deze versterker wordt vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, snacks en soepen. Denk ook aan de gele of groene smaakversterker die onder de naam ‘Aromat’ in je kruidenrekje staat. MSG kan de bloedvaten verwijden en ontstekingen in de hersenen veroorzaken, waardoor het een mogelijke trigger kan zijn voor migraine.
Tyramine
Dit is een aminozuur dat van nature voorkomt in sommige voedingsmiddelen, waaronder in oude kaas, rode wijn, bier, ingeblikte vis en sommige vleeswaren. Ook tyramine kan de bloedvaten verwijden en de vrijlating van serotonine in de hersenen stimuleren, wat migraine kan uitlokken.
Sulfiet
Dit is een conserveermiddel (E220 t/m E228) dat wordt gebruikt om voedingswaren langer goed te houden en verkleuring te voorkomen. Je kan het terugvinden in wijn, bepaalde soorten vlees en voorgesneden of gedroogd fruit.
Kunstmatige zoetstoffen
Ook kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, saccharine en sucralose kunnen een migraineaanval uitlokken. Sommige migrainepatiënten kunnen er namelijk erg gevoelig voor zijn. Deze zoetstoffen worden vaak gebruikt in light frisdranken, kauwgom en andere suikervrije voedingsmiddelen. Let ook op met echte suikers, want een (onbewuste) suikerverslaving kan ook migraine uitlokken.
Cafeïne
In het geval van cafeïne bestaat er nog twijfel. Sommige migrainepatiënten zeggen dat cafeïne een aanval uitlokt, terwijl anderen beweren dat het stofje juist verlichtend werkt. De trigger kan te wijten zijn aan het feit dat cafeïne het lichaam uitdroogt en de verlichting kan dan weer toegeschreven worden aan het feit dat cafeïne een vaatvernauwend effect heeft, waardoor de bloedvaten, die tijdens een migraineaanval verwijd zijn, naar hun oorspronkelijke staat krimpen.
Migraine vermijden met voeding
Naast het vermijden van mogelijke triggers in voeding, is het ook hartstikke belangrijk om je lichaam op een juiste en gezonde manier te voeden. Kies voor een gezond en gevarieerd dieet, met zo veel mogelijk natuurlijke producten. In sommige gevallen kan migraine ook uitgelokt worden door een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals magnesium, omega-3 en bepaalde vitamines, zoals B en D. Zorg er daarom voor dat je dagelijkse voeding alle essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevat. Drink bovendien ook voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en uitdroging (een migraine-trigger) te voorkomen.