Deze 5 fruitsoorten zijn het meest gezond
Het eten van fruit is een gezonde manier om het lichaam te voorzien van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Bovendien is het een lekker tussendoortje voor jong en oud. Er bestaan echter ontelbaar veel fruitsoorten en soms is het moeilijk kiezen. Welk fruit is nu het allerbeste en waar moeten we op letten bij het kiezen van een stukje fruit?
Inhoud
Wat is gezond?
We gaan ervan uit dat fruit gezond is. Want het is fruit, toch? Klopt, maar niet helemaal. We leggen het je uit. Je kan fruit beoordelen op verschillende manieren, afhankelijk van met welke bril je ernaar kijkt. Hoe gezond een stukje fruit werkelijk is, kan je best beoordelen aan de hand van de voedingswaarde. Welke vitaminen, mineralen en plantenstoffen bevat het fruit en hoeveel suikers en vezels zitten erin?
Plantenstoffen of fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in planten die niet gezien worden als essentiële voedingsstoffen, maar wel een positieve invloed hebben op ons lichaam. Een voorbeeld hiervan is flavonoïde. Deze plantenstof is te vinden in onder andere bessen en citrusvruchten en heeft een ontstekingsremmende werking, beschermt het lichaam tegen verschillende ziektes én bevat veel antioxidanten. Dit laatste speelt een belangrijke rol bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke stoffen of vrije radicalen. Dit zijn bijproducten van natuurlijke processen in het lichaam of stoffen van buitenaf, zoals uitlaatgassen. Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan cellen, eiwitten en DNA, en op die manier bijdragen aan veroudering en ziekten zoals kanker. Antioxidanten helpen de schadelijke effecten van vrije radicalen te neutraliseren en kunnen ons daardoor beschermen tegen de eerder genoemde nare gevolgen.
Het goede nieuws is dat alle fruitsoorten over het algemeen rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, mineralen en antioxidanten. Het addertje onder het groene gras is de hoeveelheid suikers in fruit. Suikers komen van nature voor in fruit en zijn verantwoordelijk voor de heerlijk zoete smaak. Ondanks dat deze natuurlijke suikers niet kunstmatig zijn toegevoegd, zoals bij snoep en frisdrank, wil dit niet zeggen dat de suikers in fruit daarom goed zijn voor ons. Integendeel zelfs, want ons lichaam kent het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige suikers niet. Voedingsmiddelen met hoge suikerwaarden hebben een negatieve impact op de alvleesklier en trouwens ook op je gebit. Toch maar opletten geblazen dus, met die suikers.
Variatie
Daarnaast is het belangrijk om te variëren. Zo is een kiwi gezond, maar eet je die dagelijks dan is het minder gezond voor je omdat je dan de voedingsstoffen van al die andere fruitsoorten misloopt. Dus varieer, eet alle kleuren van de regenboog zodat je lekker veel verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt!
Top 5
Een gezond stukje fruit bevat een breed scala aan essentiële voedingsstoffen, weinig suikers en veel vezels. Onderstaande fruitsoorten scoorden het best aan de hand van deze criteria.
🍊 Pompelmoes
Pompelmoes staat ook wel bekend als grapefruit en is een citrusvrucht. Met zijn uitgebreid assortiment aan mineralen, is grapefruit misschien de allergezondste citrusvrucht die er bestaat. Zo beschikt de pompelmoes over een unieke eigenschap, want deze vrucht heeft een gunstig effect op insulineresistentie in combinatie met overgewicht. Bovendien kan het eten van een stukje grapefruit voor een maaltijd helpen om een stabielere bloedsuikerspiegel te behouden. Dit maakt grapefruit een bijzonder waardevolle toevoeging aan je dieet.
🍇 Veenbes
Je zal de veenbes of cranberry voornamelijk kennen van de drink-variant, maar rond de kerstperiode vind je dit stuk fruit in de versafdeling van de supermarkt. Veenbessen bevatten veel vitaminen, mineralen en hebben een genezende werking bij een blaasontsteking. Kies wel voor de ongezoete variant, die je het hele jaar door in het vriesvak kan vinden.
🍍Ananas
Ananas bezit als enige fruitsoort een uniek enzym met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Dit enzym heeft de naam bromelaïne en kan verlichting geven bij reumatische aandoeningen. Daarnaast bevat de ananas ook veel vitamine C, wat je immuunsysteem een boost geeft.
🍎 Granaatappel
De granaatappel geeft zijn naam niet gestolen, want het stukje fruit ziet er echt uit als een bom. Gelukkig hoef je er geen schrik voor te hebben, hij zal niet in je gezicht ontploffen, alhoewel het wel een bom aan antioxidanten is. De granaatappelpitjes zijn rijk aan diverse antioxidanten. Dit laatste beschermt onze cellen en weefsels tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals luchtvervuiling en straling. Bovendien bevat de granaatappel veel andere plantaardige stoffen met een ontstekingsremmende werking.
🍒 Wilde bosbessen
Last but not least in deze top 5: de wilde bosbes. Vergis je niet, we hebben het niet over de typische blauwe bessen. Hoewel dit laatste ook zeker geen verkeerde fruitsoort is, zijn wilde bosbessen net even beter dan eender welke bessensoort. De reden hiervan is de grote hoeveelheid antioxidanten die wilde bosbessen bevatten. Daarnaast bevatten wilde bosbessen veel vitamine C, mangaan en vezels. Tip: zoek ze in het vriesvak!
En ander fruit?
Wil dit zeggen dat je best geen ander fruit meer eet, naast bovenstaande toppers? Nee, helemaal niet! Je let best wel op de suikerwaarden, maar voor de rest is een stukje fruit altijd een goed idee.