Boodschappen doen? Zo zorg je dat je geld bespaart
Zo’n beetje alles is tegenwoordig duurder geworden en bij de boodschappen is dat niet anders. Voor je gevoel heb je toch niet zo gek veel dure dingen in je mandje gegooid en toch pin je bij de kassa een veel groter bedrag dan je had gehoopt. Herkenbaar? Boodschappen moesten we altijd al bewust doen. Door na te denken over wat je in je mandje gooit, is de kans groter dat je gezonde keuzes maakt. Maar nu moeten we niet alleen over de (on)gezondheid van boodschappen nadenken, maar ook nog bewuster nadenken over de prijs. Doe je dat niet, dan geef je onnodig veel geld uit. Geen idee waar je moet beginnen? Dit is hoe jij zorgt dat je geld bespaart bij het boodschappen doen.
Tip 1. Maak een weekschema
We beginnen meteen bij de belangrijkste tip: maak een weekschema. Het klinkt misschien wat saai om altijd maar voor een hele week vooruit te plannen, maar juist door die planning kan je zorgen voor leuke variatie, een gezond schema voor de hele week én nog eens geld besparen ook. Je doet dat als volgt. Op zondagavond denk je na over de komende week. Je pakt je agenda erbij, zodat je weet hoe je week eruit ziet. Op sommige dagen zal je later thuis zijn, andere dagen heb je wat meer tijd. Vervolgens begin je met plannen. Geen inspiratie? Geen probleem, de gratis bladen bij supermarkten als Albert Heijn en Jumbo bevatten vaak al veel recepten, raadpleeg vanuit huis online recepten.
Je stelt vervolgens de week samen. Een makkelijk gerecht op drukke dagen, wat uitgebreidere recepten op dagen met meer tijd. En door naar de hele week te kijken houd je overzicht en kan je schaven aan de variatie. En dan komt het leuke: door het weekschema hoef je in de supermarkt niet meer na te denken. Je streept je lijstje af en houd je daaraan. Hierdoor hoef je niet in de supermarkt te bedenken wat je gaat eten. Dat spontaan bedenken wat je eet zal in de praktijk vaak ongezonder en duurder uitpakken dan wanneer je er van tevoren over nadenkt.
Tip 2. Maak grote porties, gooi niks weg
Er zijn van die gerechten, zoals een soep of een stamppot, waar je ineens heel veel van kan maken. En dan niet zozeer om er in één keer ook heel veel zelf van te eten, maar vooral om het in te vriezen. Dat bespaart je op drukke dagen veel tijd, want je hoeft de maaltijd alleen nog maar op te warmen, maar het bespaart je ook geld. Je kan immers één dag in de week erna al afstrepen, en daar hoef je dus niet opnieuw boodschappen voor te halen.
Tip 3. Bevroren is gezond
En als we het toch over de vriezer hebben: blijf daar nog even wat langer hangen, in de supermarkt. Veel bevroren voedingswaren zijn veel goedkoper dan vers. En hoewel vers soms heus wel lekkerder is, biedt diepgevroren voedsel wel een gezond en betaalbaar alternatief. Gezond? Zeker, vers ingevroren groenten en fruit verliezen weinig voedingsstoffen, omdat ze kort na de oogst direct ingevroren worden. Ook vis is echter een prima optie vanuit de vriezer en veel goedkoper dan vers.
Tip 4. Stem je schema af op aanbiedingen
Je begint de week dus met een weekschema, dat je samenstelt op basis van hoe je week eruitziet. Maar, houd ook rekening met de aanbiedingen. Stem je schema ook enigszins af op wat er in de aanbieding is. Paprika’s deze week voor de halve prijs? Mooi, dan neem je een recept met paprika op in het schema. Hierdoor profiteer je optimaal van de producten die deze week net wat goedkoper zijn en zo bespaar je dus geld.
Tip 5. Doe de boodschappen bij meerdere supermarkten
Ok, dit is misschien niet voor iedereen realistisch, maar als het enigszins kan: doe je boodschappen slim, bij meerdere supermarkten. Alle supermarkten hebben aanbiedingen, maar de ene supermarkt heeft weer andere boodschappen in de aanbieding dan de andere. En laat jij nou net beide aanbiedingen nodig hebben. Het kost wat meer tijd, maar als 2 supermarkten vlakbij elkaar liggen, combineer ze dan eens om zo optimaal van de aanbiedingen van beide te profiteren. Hetzelfde kan je doen met de markt. Zijn de groenten, het fruit of de eitjes daar stelselmatig goedkoper? Koop ze dan daar.
Tip 6. Het huismerk is vaak net zo goed
Het voelt misschien niet zo en het ziet er ook niet altijd zo uit, maar vaak is het huismerk net zo goed als het A-merk. En het maakt qua kosten veel uit welke je kiest. Voor de A-merken die op de mooiste plek in het schap staan, in de mooiste verpakking, betaal je ook het meest. Maar zak je af naar de minder goed bereikbare delen van het schap, dan vind je daar vaak een huismerk alternatief dat (bijna) net zo goed is, maar tot wel de helft van de prijs van een A-merk heeft. Natuurlijk zijn er van die producten waar je geen waardig alternatief voor het A-merk kan vinden, maar heel vaak lukt dat wél.
Tip 7. Gebruik een handscanner
Tot slot: het hoeft lang niet altijd meer, want je kan in steeds meer supermarkten ook zonder scanners zelf afrekenen, maar als ze er zijn: gebruik ze, die handscanners. En niet zozeer om dan zelf af te kunnen rekenen, maar vooral om de kosten bij te houden. Elk product scan je voordat deze de winkelmand in gaat en zo houd je precies bij wat je straks gaat betalen. Wel zo fijn, want zo voorkom je nare verrassingen bij de kassa. Bovendien stelt het je in staat om binnen budget je boodschappen te kunnen doen.