Waarom (crash)diëten niet werkt
Ben je op zoek naar een manier om snel en effectief gewicht te verliezen? Dan is het volgen van een dieet een voor de hand liggende manier. Toch blijkt een dieet, ondanks dat je er veel voor moet laten, vaak niet te werken. Hoewel diëten bedacht zijn om gewicht te verliezen, zijn ze vaak niet duurzaam, moeilijk vol te houden, leveren ze weinig tot geen resultaat op en zijn ze soms zelfs schadelijk voor de gezondheid. Hoog tijd dus om de (crash)diëten aan de deur te zetten en een andere weg in te slaan.
Het ontstaan van de dieetindustrie
We hebben het niet zo slecht. De overvloed aan lekkere en ongezonde voeding in het Westen maakt onze bevolking dik. Het is zo gemakkelijk om snel even iets lekkers te bestellen, waar je überhaupt zelfs je huis niet meer voor uit hoeft. Ook onze bar- en restaurantcultuur maakt ons er niet slanker op. Het gevolg hiervan is dat mensen massaal willen afvallen en daarom voor een bepaald dieet kiezen. Ondanks dat diëten, gezonde voeding en slanke lichamen enorm worden gepromoot door de dieetindustrie, blijkt het merendeel van de mensen er niet in te slagen om duurzaam gewicht te verliezen. Maar liefst 98 % van de mensen die een dieet volgden, zijn na slechts één jaar diëten terug op hun oude gewicht of zijn zelfs zwaarder.
Waarom werkt diëten niet?
Hoe komt het dan dat diëten niet werkt als het wel overal gepromoot wordt? Wel, de dieetindustrie is big business en wil gewoon zoveel mogelijk geld binnenhalen. Anderzijds zijn (crash)diëten gericht op snel gewichtsverlies door het beperken van de inname van calorieën, vaak tot zo een extreem niveau, dat je op het punt van ondervoeding komt. En wanneer je je lichaam onvoldoende voedt, gaat het aan je reserves knagen. Bovendien maak je het je lichaam gewoon dat het reserves moet opbouwen, waardoor het juist vet gaat opslaan, in plaats van het te verbranden. Is de eerste energiereserve uitgeput? Dan gaat je lichaam knagen aan je eiwitreserves en kan je vaarwel zeggen tegen je spieren.
Het kan dus wel zo zijn dat je in de eerste paar dagen of weken van je dieet gewicht verliest. Maar dat is in realiteit voornamelijk een kostbare voorraad glycogeen, vocht en spiermassa. Je bent dus geen grammetje vet verloren, maar wel andere belangrijke bouwstenen van je lichaam. Opletten geblazen dus.
Waarom diëten niet duurzaam is
Vaak zijn diëten niet lang vol te houden. Denk maar aan het soepdieet of een sapkuur. Je kan je vast wel inbeelden dat je na een tijd ook wel graag nog eens wil kauwen op vast voedsel. Ook kan het volgen van een dieet je sociale leven een stuk ingewikkelder maken, want die gezellige tapas-avond met gefrituurde hapjes past niet binnen je caloriearm dieet.
Wanneer je stopt met diëten en overschakelt naar een normaal voedingspatroon, is de kans bovendien ook groot dat je weer aankomt. Dit komt omdat je lichaam zo gewend is aan de lage calorie-inname en ondervoeding, dat het alle extra’s opslaat als reserve voor als jij je lichaam opnieuw gaat ondervoeden. Klinkt best heftig, toch?
De risico's van (crash)diëten voor je gezondheid
Deze (crash)diëten kunnen door het gebrek aan brandstof voor je lichaam leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals uitdroging, vermoeidheid, constipatie, verminderde stofwisseling, futloosheid en concentratieproblemen. Bovendien kunnen diëten leiden tot een verhoogd risico op eetstoornissen.
Een gezonde levensstijl voor duurzaam gewichtsverlies
Hoe kan je dan wel snel en effectief gewicht verliezen? Wel, in plaats van te kiezen voor snelle oplossingen zoals het volgen van een dieet, is het belangrijk om te streven naar een gezonde en duurzame levensstijl. Dit betekent het volgen van een gebalanceerd voedingsschema dat alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging en een gezond slaappatroon ook erg belangrijk. Het nastreven van deze levensstijl zal niet alleen leiden tot gewichtsverlies, maar zal ook bijdragen aan een gezondere geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Waarom het vermijden van diëten belangrijk is
Het vermijden van (crash)diëten is belangrijk omdat ze vaak niet duurzaam zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In plaats daarvan is het beter om je te richten op een gezonde en duurzame levensstijl, waarbij je je lichaam op een gezonde manier voedt, beweegt, rust en stress tot een minimum beperkt. Je zal merken dat bij het aanhouden van een gezonde levensstijl, gewichtsverlies automatisch zal volgen.