Eerste hulp bij spierkrampen
Niets is zo vervelend als wanneer je lekker aan het trainen bent en je plots last krijgt van heftige spierkrampen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je eerste hulp kunt bieden bij een plotselinge spierkramp. In deze blog lees je wat je moet doen in geval van een spierkramp tijdens het trainen en hoe je het kan voorkomen in de toekomst.
Wat veroorzaakt plotse spierkrampen?
Spierkrampen kunnen plotseling opkomen en erg pijnlijk zijn. Ze kunnen optreden in elke spier in het lichaam, maar komen vaker voor in de benen, voeten, enkels, handen of in je kuiten. Spierkrampen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder uitdroging. Een gebrek aan vocht in het lichaam, kan leiden tot spierkrampen en op langere termijn ook blessures. Tijdens het sporten verlies je vocht door te zweten, daarom is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten jezelf goed te hydrateren.
Daarnaast kunnen spierkrampen ook veroorzaakt worden door een tekort aan mineralen, zoals bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen halen we uit een gezonde en gevarieerde voeding. Ook langdurige of intense spierspanning, vermoeidheid, uitputting en koude kan leiden tot spierkrampen. Een slechte algemene gezondheid of stress kunnen bovendien ook leiden tot spierkrampen omdat weinig lichaamsbeweging, stress en ongezonde voeding kunnen leiden tot verkramping van het lichaam.
Ten slotte kan bepaalde medicatie ook leiden tot spierkrampen. Als je medicijnen gebruikt en regelmatig last hebt spierkrampen, is het aan te raden om dit te bespreken met je huisarts.
Wat je kan doen bij plotse spierkampen
Als je tijdens het trainen plots last krijgt van een spierkramp, zijn er enkele dingen die je kan doen om de kramp snel te behandelen.
1. Strek de spier
Probeer de spier waar de kramp zit te strekken door de spier tegenovergestelde kant op te trekken. Als je bijvoorbeeld een kramp in je kuit hebt, kun je proberen je tenen naar je toe te trekken. Dit kan helpen om de spier te ontspannen.
2. Masseer de spier
Probeer de spier te masseren om de bloedcirculatie te verbeteren en de spier te ontspannen. Dit kan helpen om de kramp te verminderen.
3. Gebruik warmte
Plaats een warm kompres op de spier of neem een warm bad of douche om de spier te ontspannen.
4. Probeer een pijnstiller
Helpen bovenstaande tips niet om de spierkramp onder controle te krijgen? Dan kan een lichte pijnstiller verlossing bieden. Probeer altijd eerst de andere tips, voordat je een pijnstiller neemt.
Zo voorkom je spierkrampen in de toekomst
Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’, geven we je ook graag een aantal tips mee om spierkrampen in de toekomst te kunnen voorkomen.
Tip 1. Hydrateer
Drink voldoende water, zowel voor, na, als tijdens het sporten. Door voldoende vocht binnen te krijgen voorkom je uitdroging en maak je minder kans op spierkrampen en blessures tijdens het sporten.
Tip 2. Zorg voor voldoende mineralen
Kies voor voeding rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen vind je terug in een gezonde en gevarieerde voeding. Groene bladgroenten, bananen, yoghurt, melk, noten en graanproducten helpen je alvast een eind op weg.
Tip 3. Beweeg regelmatig
Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt om spierspanning te verminderen. Probeer elke dag een paar minuten te wandelen of enkele oefeningen te doen om je spieren te activeren. Een gezond en fit lichaam maakt minder kans op spierkrampen.
Tip 4. Vermijd langdurig zitten
Probeer langdurig zitten te vermijden door regelmatig op te staan en rond te lopen. Als je bijvoorbeeld voor je werk veel moet zitten, probeer dan om elke 30 minuten op te staan en een paar minuten rond te lopen.
Tip 5. Slaap voldoende
‘s Nachts krijgt ons lichaam de kans om zich te herstellen van schade opgelopen doorheen de dag. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt om je spieren te laten ontspannen. Probeer elke nacht minstens 7 tot 8 uur te slapen.
Conclusie
Spierkrampen kunnen plotseling optreden en erg pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze snel en effectief te behandelen, maar ook te voorkomen. Door voldoende water te drinken, voedingsmiddelen te eten die rijk aan mineralen zijn, regelmatig te bewegen, langdurig zitten te vermijden en genoeg te slapen, kan je spierkrampen voorkomen. Als je toch een spierkramp krijgt, probeer de spier te strekken, te masseren, warmte te gebruiken en als niets helpt een vrij verkrijgbare pijnstiller te nemen om de pijn te verminderen. Succes!