Buikvet voorkomen tijdens de overgang
De overgang brengt een aantal vervelende kwaaltjes met zich mee en één daarvan is het krijgen van buikvet. De toename van buikvet tijdens de overgang valt te wijten aan een aantal factoren, zoals veranderingen in de hormoonhuishouding. Deze hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam vet opslaat in plaats van het te verbranden, wat kan leiden tot het krijgen van buikvet. Daarnaast zorgt de overgang ook voor een tragere stofwisseling, met als direct gevolg dat het lichaam minder calorieën verbrandt. Bovendien kan de overgang een sterk verlangen naar ongezonde voeding aanwakkeren, wat ook kan bijdragen aan het krijgen van buikvet. Daarom is het belangrijk om voor, na en tijdens de overgang een gezonde levensstijl te bewaken door voldoende te bewegen en op je voeding te letten. Wij geven je alvast een duw in de juiste richting met de 5 tips in deze blog.
De gezondheidsrisico’s van buikvet
Je kan maar beter acties ondernemen om buikvet te voorkomen. Niet alleen omdat buikvet ervoor kan zorgen dat je kleding te strak zit, maar ook omdat het geassocieerd wordt met een aantal gezondheidsrisico’s. Buikvet is vet dat zich opstapelt ter hoogte van de onderbuik en heupen. Dit type vet kan invloed hebben op hormonen en stoffen in het lichaam die betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten, zoals diabetes, hart– en vaatziekten of zelfs sommige vormen van kanker. Bovendien kan een teveel aan buikvet leiden tot een groter risico op een te hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om buikvet te vermijden door een gezonde levensstijl voor jezelf te creëren en vervolgens ook te behouden.
5 tips om buikvet te voorkomen tijdens de overgang
Een fit en gezond lichaam is niet alleen belangrijk om buikvet te kunnen bestrijden, maar het kan ook helpen om de symptomen van de overgang te verlichten. Hier zijn 5 tips om op een gezonde manier buikvet te vermijden:
1. Eet gezond
Kies voor vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Vermijd voedingsmiddelen met veel (verborgen) suikers, zout en verzadigde vetten, zoals gefrituurd eten, kant-en-klaarmaaltijden, snoep of zoute snacks.
2. Hydrateer
Drink voldoende water. Water helpt om je lichaam gehydrateerd te houden, wat helpt bij het reguleren van je hormonen. Koffie, frisdrank en alcohol hydrateren je lichaam niet. Deze dranken drogen je lichaam niet enkel uit, ze smokkelen stiekem, net zoals het paard van Troje, een groot aantal suikers en cafeïne mee in je lichaam.
3. Beweeg
Het is belangrijk om regelmatig te bewegen om je stofwisseling te verhogen en je spieren te versterken. Daarnaast heeft sporten een gunstige invloed op je hormoonbalans. Ga lekker hardlopen, fietsen of zwemmen. Of waag jezelf aan een krachttraining thuis of in de sportschool.
4. Beperk stress
Stress maakt dik – beperk stress tot een minimum, want stress maakt dik. Het stresshormoon zorgt ervoor dat je lichaam meer vetcellen aanmaakt, wat leidt tot buikvet. Bovendien kan het ook zijn dat je meer gaat snacken of drinken omwille van stress. Plan Me-time in en breng jezelf helemaal tot rust. Bye-bye stress!
5. Slaap
Slaap voldoende – een vermoeid persoon heeft door een verstoorde hormoonbalans meer de neiging om te gaan snoepen, wat kan leiden tot opname van overmatige suikers en bijgevolg dus buikvet.
Met deze 5 tips kan je buikvet tijdens de overgang voorkomen. Het is bovendien belangrijk dat je je hele leven zorg draagt voor je lichaam. Begin niet pas met buikvet te bestrijden tijdens de overgang. Een gezonde levensstijl is van groot belang voor, tijdens én na de overgang.