10 tips voor een betere nachtrust
Als je om bepaalde redenen slecht slaapt, wordt het tijd om actie te ondernemen. Er zijn veel manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren, maar elke slaapprobleem is te koppelen aan een oorzaak. Het kan dus handig zijn om eerst je slaapgewoonten onder de loep te nemen zodat je weet wat de oorzaak van je slechte slaapkwaliteit nu precies is. In deze blog geven we je alvast 10 droomzoete tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Tip 1. Ga op een vast tijdstip naar bed
Kies voor jezelf een vast tijdstip waarop je naar bed gaat. Door een vaste bedtijd in te stellen, train je het lichaam om dagelijks op hetzelfde tijdstip moe te worden en in slaap te vallen. Door deze routine in stand te houden, zal je slaapkwaliteit op termijn verbeteren en zal jij je doorheen de dag energieker en meer geconcentreerd voelen!
Tip 2. Vermijd cafeïne en alcohol
Om je slaapkwaliteit te verbeteren, is het belangrijk om cafeïne en alcohol tot een minimum te beperken en liefst zelfs helemaal te vermijden. Cafeïne is een energieopwekkend stofje dat kan leiden tot slaapproblemen en ervoor zorgt dat je niet in een diepe slaap komt. Alcohol vermindert dan weer de tijd die je doorbrengt in de diepe slaap, waardoor je ’s ochtends niet goed uitgerust bent. Daarom is het verstandig om cafeïne en alcohol te vermijden, vooral vlak voordat je naar bed gaat.
Tip 3. Zorg voor een donkere, koele slaapomgeving
Een donkere en koele slaapomgeving bevordert de slaapkwaliteit. Zorg dat het voldoende donker is in de slaapkamer of kies voor een slaapmaskertje om je ogen mee te bedekken. Je zet ook best de verwarming enkele graden lager, want in een te warme omgeving kan je niet lekker slapen. Slaap bij voorkeur met het raam open, dit zorgt voor koele en frisse lucht. Maak van je slaapkamer een rustige en ontspannende omgeving, waarbij je lawaai en andere stoorzenders (ja, ook kinderen) tot een minimum beperkt.
Tip 4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging doorheen de dag
Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en heeft een directe invloed op de kwaliteit van je slaap. Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag vermindert stress en spanning, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Bovendien wordt het lichaam ook fysiek moe van lichaamsbeweging. Probeer minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Tip 5. Neem een warme douche of bad voor het slapengaan
Een warme douche of bad kan helpen om je lichaam en geest te kalmeren, waardoor je je meer ontspannen voelt. Het warme water helpt het lichaam bovendien ook met afkoelen, wat de slaap dan weer bevordert. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het warme water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden en door de verbeterde doorbloeding kan het lichaam dan weer beter afkoelen. Laat het water maar stromen!
Tip 6. Vermijd blauw licht voor het slapengaan
Om de slaapkwaliteit te verbeteren, is het aangewezen om schermgebruik voor het slapengaan tot een minimum te beperken. Dit komt omdat de blauwe lichtstralen van deze apparaten de productie van melatonine, het slaaphormoon, verminderen. Daarnaast kan het gebruik van deze apparaten leiden tot een verhoogde alertheid en stress, wat het lastiger maakt om in slaap te vallen. In plaats van te scrollen op een schermpje, kan je beter kiezen voor het lezen van een boek. Kies dan best wel voor een fysiek, papieren boek en niet voor een Kindle of tablet.
Tip 7. Geen grote maaltijden voor het slapengaan
Als je net voor het slapengaan nog een grote maaltijd verorbert, kan je ervan uitgaan dat je niet lekker zal slapen. Je lichaam zal namelijk al zijn energie en aandacht gebruiken voor het verwerken van het voedsel. Bovendien zal je door de suikers en andere energiegevers in het eten meer wakker en alert zijn. Daarom is het belangrijk om kleine maaltijden te eten gedurende de dag en grote maaltijden of snacks voor het slapengaan te vermijden.
Tip 8. Probeer te ontspannen voor het slapengaan
Een ontspannen persoon met een leeg hoofd geraakt het beste in slaap. Neem een warm bad, luister naar rustgevende muziek of doe enkele ademhalingsoefeningen. Zet je zorgen even opzij, deze zijn voor morgen. Als je toch nog last hebt van bezorgdheid of stress, probeer dan een paar minuten te mediteren of schrijf je gedachten op om ze uit je hoofd te zetten.
Tip 9. Rustgevende aroma’s
Een alternatieve manier om je slaapkwaliteit te verbeteren, is door het gebruik van kruiden, etherische oliën, aroma’s of supplementen. Er zijn verschillende kruiden die kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren, zoals valeriaan, melisse en kamille. Ze kunnen worden gebruikt als thee of als supplementen in capsules. Ook bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine B6, magnesium en calcium, kunnen helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit. Als je kruiden en supplementen gebruikt om je slaapkwaliteit te verbeteren, is het belangrijk om de juiste dosering te volgen en de aanbevelingen van je arts te volgen. Geen fan van kruiden of supplementen? Gebruik dan enkele druppeltjes van een etherische olie op je hoofdkussen en je bent klaar om zoet weg te dromen.
Tip 10. Contacteer de huisarts
Met bovenstaande tips zit de kans er zeker en vast in dat jouw slaapkwaliteit er aanzienlijk op vooruit gaat. Echter zijn slaapproblemen soms dieper geworteld dan het volgen van enkele tips. Je huisarts kan je dan het beste verder helpen. Blijf niet zitten met slapeloosheid of slechte slaap, want een goede slaapkwaliteit bevordert ook de levenskwaliteit.
En nu… lekker dromen maar!