Sport en beweging als migraine medicijn
Leven met migraine is geen pretje. Als je eerder al eens geveld werd door een migraineaanval, weet je dat het laatste waar je aan denkt tijdens een aanval een stevige work-out is. Bij de meeste migrainepatiënten worden de klachten zelfs erger bij lichamelijke inspanning. Iedere persoon ervaart migraine anders en afhankelijk van de intensiteit van de aanval, is het in uitzonderlijke gevallen wel mogelijk om met beweging de klachten te verminderen. Ook beweren zowel dokters als migrainepatiënten zelf dat lichaamsbeweging preventief helpt om toekomstige migraineaanvallen te voorkomen.
Wat is migraine?
- Migraine is een neurologische aandoening waarbij je last hebt van hevige hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en overgeven, licht- en geluidsgevoeligheid, verminderd zicht en in uitzonderlijke gevallen zelfs tijdelijke en plaatselijke verlammingsverschijnselen.
- De hoofdpijn situeert zich vaak aan één kant boven het oog en wordt verergerd door lichamelijke inspanning.
- Een aanval komt plots op en kondigt zich bij de meeste migrainepatiënten aan. De aankondigingssymptomen zijn voor iedereen verschillend. Dit kan gaan van het zien van aura’s, tot plotse vermoeidheid en stemmingswisselingen.
- Een migraineaanval kan uren tot soms zelfs dagen duren, waardoor het professionele en sociale leven van de patiënt vaak in gedrang komt. De frequentie van een aanval is persoonlijk, voor sommige mensen is dit dagelijks of wekelijks en voor anderen beperkte het zich tot één keer per jaar.
- Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en is erfelijk bepaald.
- Tijdens een migraineaanval vernauwen de bloedvaten zich eerst om daarna te verwijden. Het samentrekken en verwijden van de bloedvaten zorgt voor de gekende, helse hoofdpijn.
- Een migraineaanval wordt uitgelokt door bepaalde triggers, zoals bijvoorbeeld hormoonschommelingen, stress, slaaptekort of bepaalde voedingsmiddelen.
- Omdat sport en beweging een positieve invloed heeft op onze hormonale balans, slaapkwaliteit en de mentale gezondheid, geloven veel mensen dat sport preventief werkt bij migraine.
Preventief sporten tegen migraine? Ja!
Voor de meeste migrainepatiënten is het fysiek onmogelijk om te sporten tijdens een aanval omdat lichamelijk inspanning de klacht verergert. Volgens artsen en migrainepatiënten heeft regelmatig sporten echter wel een positieve invloed op migraine. Omdat een migraineaanval vaak uitgelokt wordt door stress, hormoonschommelingen en slaaptekort, is sport en beweging een goed medicijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat sport een positieve invloed heeft op de kwaliteit van onze slaap, mentale gezondheid en hormonale balans.
Soms is een migraineaanval minder erg, bijvoorbeeld op dag 2 of 3 van de aanval. Het kan zinvol zijn om op die momenten te gaan wandelen, fietsen of aan yoga te doen. Door te bewegen kan het zijn dat de migraine sneller je lichaam verlaat. Wanneer je gaat sporten tijdens een migraineaanval is het belangrijk om rustig te beginnen en langzaam op te bouwen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de inspanning je hoofdpijn alleen maar erger maakt.
Is sporten een migraine-medicijn?
Ondanks dat het tijdens een heftige migraineaanval onmogelijk is om te sporten, wordt sport en beweging wel gezien als een effectief medicijn tegen migraine. Lukt het niet om tijdens je aanval te sporten, beweeg dan zeker op je migrainevrije dagen.