Sint is inmiddels in het land! Hierbij delen we dan ook graag het recept met je van een gezondere variant van de pepernoot (oftewel kruidnoten). Zo worden deze pepernoten niet gezoet met geraffineerde suikers maar met dadels. Nu is het niet zo dat deze pepernoten minder kcal bevatten, want dadels en amandelmeel bevatten toch ook aardig wat calorieën. Maar deze kruidnoten zijn wel iets voedzamer en verantwoorder omdat ze meer voedingstoffen bevatten. En daardoor is het extra genieten van deze kruidnoten.
Smaken ze anders dan de pepernoten uit de winkel? Ja, máár ze komen zeker qua vorm, textuur en smaak aardig in de buurt! Deze gezondere pepernoten zijn misschien een tikje minder zoet, maar door de speculaaskruiden en kaneel smaken ze heerlijk kruidig. Op naar het recept!
Nodig
20 min + 15 min oventijd | 62 stuks
- 150 gr speltmeel
- 75 gr amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 100 gr verse ontpitte dadels (4 grote)
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels vanille
- 75 gr roomboter
- 2 eetlepels amandelmelk
Bereiding
- Verwarm de oven op 175 graden.
- Snijd de dadels in stukjes en doe samen met de roomboter, amandelmelk en vanille in een keukenmachine. Hak fijn tot een romige massa.
- Voeg dan de kaneel, speculaaskruiden, amandelmeel, bakpoeder en speltmeel toe en mix nog even door tot een er een stevige bal ontstaat. Is het nog erg plakkerig, voeg dan een beetje meel toe en is hij erg droog een beetje amandelmelk.
- Bestrooi een werkvlak met een beetje meel en verdeel de bal in 3 of 4 stukken. Rol deze uit tot lange repen. Snijd deze in stukjes en draai ze tot een balletje en leg op de bakplaat met bakpapier. Druk deze iets plat, want ze lopen niet heel erg uit en worden tevens ook niet echt groter.
- Bak ze ca. 15 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen, dan worden ze iets harder.
- Bewaar ze in een afgesloten trommel maximaal 5 dagen.
- Tip: na het bakken wordt de buitenkant krokant, de binnenkant blijft ietsjes zacht. Als je ze in een trommel of pot doet dan zijn ze de volgende dagen iets minder knapperig maar je kunt ze dan nog een paar minuten in de oven doen en ze zijn weer heerlijk krokant.
- Geniet ervan!