Deze voedingsmiddelen kan je best vermijden tijdens de overgang
De overgang is een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Je voortplantingsstelsel maakt zich als het ware klaar om met pensioen te gaan en treft hier een heleboel voorbereidingen voor. Hierdoor zal je merken dat je lichaam verandert en je hormonen in de war raken. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals: stemmingswisselingen, opvliegers, slecht slapen en gewichtstoename. Deze nare kwaaltjes kan je tegengaan door bepaalde voedingsmiddelen te eten of juist te vermijden. Hieronder lees je welke voeding goed is tijdens de overgang en welke je beter vermijdt.
Wat eten tijdens de overgang?
In de overgang is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om gewichtstoename tegen te gaan en fit te blijven. Kies daarom voor onbewerkte, pure voeding, voldoende groenten en fruit, vezels, gezonde vetten, langzame koolhydraten en voldoende eiwitten. Het is van belang dat je tijdens de overgang voldoende vitaminen, mineralen, enzymen en sporenelementen binnen krijgt. Zoals bijvoorbeeld magnesium. Magnesium heb je nodig om osteoporose, ofwel botontkalking tegen te gaan. Ook calcium speelt hierbij een grote rol. Calcium vind je terug in zuivelproducten, maar deze zijn echter niet altijd even goed voor ons gewicht. Kies daarom voor bijvoorbeeld magere kwark.
Verder heb je in de overgang ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Deze vind je terug in onder andere vette vis, noten en avocado’s. Vergeet daarnaast niet om voldoende water te drinken. De aanbevolen hoeveelheid is gemiddeld 1,5 á 2 liter per dag. Water helpt je o.a. bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Dit is enorm nuttig tijdens de overgang vanwege de opvliegers. Tips, kort samengevat;
- Eet vaker plantaardig
- Ga (zoveel mogelijk) voor suikervrije voeding
- Lees etiketten, zodat je weet wat je eet
- Eet met de seizoenen mee
- Eet zo puur mogelijk, liefst biologisch
- Eet voldoende gezonde vetten (denk hierbij aan vette vis, avocado, noten, kokosolie, olijfolie en omega 3, wat je onder andere in lijnzaak, chiazaad en walnoten vindt.)
- Breng variatie in je voedingspatroon zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt
- Zorg voor vezelrijke en eiwitrijke voeding
- Vervang snelle koolhydraten voor langzame koolhydraten
- Eet voldoende groente en fruit
- Drink voldoende water over de dag verspreid
Wat vermijden tijdens de overgang?
Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je maar beter kan vermijden tijdens de overgang. Zo is het verstandig om niet teveel vlees te eten en voedingsmiddelen die conserveringsmiddelen bevatten. Maar ook suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoepgoed, gebakjes, koeken, frisdrank, energiedranken, kant en klare sappen en gistbrood, witte rijst en witte pasta kun je beter mijden. Suiker blijft aan ons lijf plakken en bijgevolg de kilo’s dus ook. Daarnaast zorgt suiker voor een energierush, wat onze slaap niet ten goede komt en het stimuleert eetbuien. Ook alcohol en koffie kan je maar beter vermijden. Beide dranken kunnen een trigger zijn voor opvliegers en stemmingswisselingen. Bovendien zit er ook een stevige dosis cafeïne in koffie, wat opnieuw het slaappatroon kan verstoren. Tips, samengevat;
- Eet minder vlees
- Mijd suiker
- Skip producten die transvetten en geoxideerde vetten bevatten (zoals koekjes, chips, frietjes, gebakjes, etc.)
- Beperk gluten en zuivel
- Sla kant en klare maaltijden, sausjes, etc. over
- Drink bij voorkeur geen alcohol en dranken die caffeïne bevatten als koffie. En laat frisdrank, kant en klare sapjes en energiedrankjes staan.
Fit door de overgang
De overgang is niet de makkelijkste periode in ons leven. Daarom is het belangrijk om tijdens deze periode goed voor jezelf te zorgen. Kies voor een gezonde en gevarieerde voeding en vermijd suikers, vetten en alcoholische of cafeïnerijke dranken zoveel mogelijk. Met de juiste gezonde voeding en de nodige dosis beweging, geraak ook jij vlot de overgang door.
En wat heeft nog meer invloed op je hormonen?
Ontspanning. Stress is (niet alleen) tijdens de overgang echt een boosdoener voor ons lichaam. Wanneer je stress ervaart, komt het hormoon cortisol in actie. Door voldoende te ontspannen breng je dus ook je hormonen tot rust.