Je weet dat je op regelmatige basis meer zou moeten sporten en dat een work-out overslaan niet het beste idee is, maar soms is de motivatie of tijd gewoon ver zoek. Maar als je een trainingssessie een keer overslaat kruipt het schuldgevoel je onder de huid.
Waarom voelen we ons schuldig als we een work-out overslaan?
Sporten doe je bij voorkeur op regelmatige basis. Zo blijf je lekker fit en behoud je je spiermassa. Maar soms zit ons leven een beetje in de weg en geraken we niet tot de sportschool. Dan kunnen we ons schuldig voelen omdat we in de bank liggen met een lekker drankje in plaats van dat we aan het zweten zijn op de loopband. Het schuldgevoel doet ons dan de negatief dingen denken, zoals: ‘ik zorg niet goed voor mijn lichaam’, ‘ik ben dik en lui’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Maar de waarheid is dat het oké is om af en toe eens een work-out over te slaan. Het is gewoon belangrijk dat je na je kleine pauze terug aan de slag gaat en het schuldgevoel niet toelaat om in de weg van jouw fitness doelstellingen te staan.
Hoe ga je om met het schuldgevoel?
Wij weten hoe jij je voelt. Ook wij hebben ons al eens schuldig en zelfs beschaamd gevoeld omdat we een trainingssessie skipten of ons niet hielden aan onze work-out routine. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je schuldgevoel te verminderen.
- Vergeef jezelf. Het is oké om eens een pauze te nemen. Voel je je ongemotiveerd of zit het allemaal even niet mee? Laat het dan even en kom later terug op je sportroutine. Vergeet niet dat sporten ook een heel positieve invloed heeft op je humeur, dus geef een work-out eerst de kans voor je besluit om het niet te doen. Eens je bezig bent, kan het plots goed zijn voor je.
- Sport minder lang. Kies ervoor om korter te gaan trainen. Train een half uur i.p.v. een uur. Van sporten kun je juist energie krijgen! Daarnaast maak je endorfine (geeft een euforisch gevoel), adrealine (maakt je scherp) en seretonine (is een gelukshormoon) aan tijdens de training wat zorgen voor positieve gevoelens en je ervaart voldoening na het sporten omdat je tóch gegaan bent. Ik ken weinig mensen die met spijt thuis komen van het sporten.
- Probeer realistische doelen voor jezelf op te stellen. Het is onmogelijk om elke dag van het jaar te sporten, elke week 5kg te verliezen of na twee weken al een sixpack te hebben. Wees niet zo hard voor jezelf en kies doelen die haalbaar voor je zijn.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Trainen je vrienden elke dag van de week minstens twee uur en kan jij dit niet omwille van je drukke werk-, gezins- of sociale leven? Geen probleem. Het is niet omdat je vrienden dit doen, dat jij dit ook moet doen.
- Geduld is een schone zaak. Het heeft tijd nodig om een routine op te bouwen en vol te houden. Ook de resultaten zullen niet zichtbaar zijn van vandaag op morgen. Geloof in jezelf en houd vol. Je komt er wel en gaandeweg zal je het gewenste resultaat beginnen te zien!
- Zoek een eigen manier om terug in je routine te geraken. Dit kan bijvoorbeeld door doelen te bepalen of een work-out buddy te vinden. Misschien kan een personal trainer jou wel bijstaan met raad en daad en jou motiveren als je even geen zin hebt? Wat het ook is, zoek naar een motivator die jou terug helpt om je routine op te starten.
Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen omdat je eens een trainingssessie hebt overgeslagen. We hebben allemaal onze eigen routines, prioriteiten of bezigheden en soms komt het er gewoon niet van. Het is echter wel belangrijk dat je een work-out vindt die je graag doet en effectief werkt. Op deze manier blijft je motivatie hoog en kun jij het trainen volhouden. Dan zal je vanzelf je trainingssessie niet meer overslaan.
Stok achter de deur
Kom je maar niet uit die vicieuze cirkel en kun je wel een boost en professionele begeleiding gebruiken rondom het behalen van jouw persoonlijke doelen? Een personal trainer op gewenste locatie kan jou helpen om je sportroutine vol te houden. Bovendien zal hij/zij jou naar wens ook leefstijltips geven. Hoeveel beweeg je in het dagelijks leven, hoe gezond eet je op dit moment, ervaar je veel stress, plan je genoeg ME-Time in? De trainer denkt hierin graag met je mee, zodat je stapsgewijs een gezonder leefpatroon kunt ontwikkelen.