Als de temperaturen gaan zakken en de dagen korter worden, kan ook de winterdip de hoek om komen kijken. In de winter hebben we vaak minder energie. Ook kunnen we, vaker dan in de zomer, last hebben van sombere gevoelens en negatieve gedachtes. Als deze negatieve emoties een heftige impact hebben op je dagelijkse leven, dan heb je mogelijk last van een winterdepressie en is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Maar als het alleen om een dipje gaat, zijn er gelukkig een aantal dingen die je zelf kunt doen. En één van de belangrijkste manieren om een winterdipje aan te pakken, is door middel van sport!
Waarom sporten helpt bij het voorkomen van een winterdip
Als het buiten erg koud is, heb je misschien meer zin om met een kop thee en een dekentje op de bank te kruipen dan om een halve marathon te gaan rennen. En af en toe is dat ook helemaal niet verkeerd, maar juist in de winter is het ook belangrijk om goed in beweging te blijven. Sporten helpt op verschillende manieren bij het voorkomen en bestrijden van een winterdip.
Sporten draagt bij aan een gezond immuunsysteem
Met het winterseizoen breekt ook het griepseizoen aan. Sporten helpt het immuunsysteem sterk te houden, door de bloedcirculatie te verbeteren. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat immuuncellen, die een belangrijke rol spelen in het opsporen en vernietigen van infecties, door het lichaam gecirculeerd kunnen worden. Op deze manier verklein je de kans om ziek te worden en zorg je ervoor dat je fit en vitaal de winter door kunt.
Sporten zorgt voor een betere stemming
Last van somberheid? Tien minuten hardlopen is al genoeg voor een betere stemming. Sporten zorgt ervoor dat er extra endorfines vrijkomen in je lichaam. Deze hormonen zorgen voor een positief en gelukkig gevoel. Daarom wordt ook bij zwaardere depressies aangeraden om veel en intensief te bewegen.
Sporten helpt bij vetverbranding en ontgifting
De winter is het ook het seizoen van de feestdagen, wat vaak een overvloed aan suiker, calorieën en alcohol betekent. Dit zorgt ervoor dat je minder lekker in je lichaam kunt zitten en dat je dipjes in je energie kunt ervaren. Ook kan de eventuele alcohol een last voor je lever zijn. Regelmatig sporten zorgt voor extra vetverbranding. Daarnaast helpt het om je energieniveau op peil te houden en kunnen gifstoffen makkelijker worden afgevoerd, wat weer bijdraagt aan de gezondheid van je lever.
Tips voor sporten in de winter
Het is duidelijk dat er genoeg redenen zijn om juist in de winter te gaan sporten, zeker als je last hebt van een winterdipje. Toch is het niet altijd even makkelijk om de kou in te gaan. Dus hoe zorg je ervoor dat je in de koude maanden toch genoeg beweging krijgt?
Sla het buitensporten niet over
Als je last hebt van een winterdip dan is het zeker aan te raden om, ondanks de kou, ook buiten te gaan sporten. Eén van de oorzaken van de winterdip is namelijk het gebrek aan daglicht. Als je buiten gaat sporten, sla je twee vliegen in één klap: je krijgt beweging en je vangt ook nog wat licht op. Licht is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je slaapritme. Als je overdag genoeg daglicht binnenkrijgt, dan slaap je ’s nachts beter (wat vervolgens weer bijdraagt aan je stemming en energie).
Zorg bij het buitensporten wél voor een goede voorbereiding
Als je intensief gaat sporten in de kou, zoals hardlopen of fietsen, zorg dan voor een goede voorbereiding. Het is belangrijk om kleding aan te doen die je warm houdt, maar niet zó warm dat je ervan gaat zweten. Hiervan koel je ongemerkt weer heel snel af. Als het enigszins mogelijk is, kun je het beste op het warmste moment van de dag naar buiten gaan. Vaak is dit in de middag, tussen 15 en 16 uur. Ook is het belangrijk om voor een goede warming-up te zorgen (en te zorgen dat je na het sporten gelijk toegang hebt tot een warme plek).
En vergeet ook zeker het binnensporten niet
Bij slecht winterweer is het natuurlijk ook altijd een optie om in de comfortabele omgeving van je woonkamer te sporten. Als je last hebt van een winterdip is het misschien het overwegen waard om te investeren in wat sportmaterialen die je helpen bij je work-outs. Zo kun je een goede hometrainer of een betrouwbare roeitrainer aanschaffen. Op deze apparaten kun je goed aan je spierkracht en uithoudingsvermogen werken, zonder hiervoor de vrieskou in te moeten.
Als je minder geld hebt, kun je ook wat gewichtjes of elastieken aanschaffen. Op internet zijn veel online work-outs te vinden, waarmee je gewoon vanuit je woon- of slaapkamer aan de slag kunt. Op onze website vindt je bijv. workout voor thuis of buiten trainingsschema 1, trainingsschema 2, trainingsschema 3 en trainingsschema 4.
Meest ideaal zou zijn, wanneer het budget het toelaat, om een personal trainer aan huis in te schakelen. De personal trainster komt met alle spullen naar jou toe, wanneer het jou uitkomt. Wanneer het koud en donker is, ben je allicht meer geneigd om een afspraak met je zelf te laten lopen. De trainster fungeert in die zin ook als stok achter de deur. Iedere week staat zij bij je op de stoep. Maar flexibel in dag, tijdstip en locatie. Van maandag tot zondag. Ochtend, middag of avond (06:30 – 22:00). Je werkt onder professionele begeleiding aan jouw persoonlijke doelen, in het tempo dat bij je past. Door uitdagende, afwisselende trainingen kom je de winter actiever, fitter en gezonder door.
Wist je dat de kosten voor het coachingstraject eventueel fiscaal aftrekbaar kunnen zijn voor ondernemers? Of mocht je de kosten willen drukken; een sportmaatje kan bij ons GRATIS aansluiten. Zo zouden jullie de kosten samen kunnen delen met een vriend of vriendin!
Bio gastauteur Mira Lucas: Ik schrijf al jaren met veel plezier. Ik heb een brede achtergrond: Ik heb psychologie en filosofie gestudeerd (beide cum laude afgerond). Ook heb ik een jaar creative writing gestudeerd. Tegenwoordig ben ik actief als zelfstandig schrijver, schrijfdocent en journalist. Ik vind het leuk om aan verschillende soorten teksten te werken, van filosofische essays tot productbeschrijvingen.