E.H.B.O: eerste hulp bij overgangsklachten
Het is niet altijd een pretje om een vrouw te zijn. Ondanks dat de meeste vrouwen gezegend zijn met de mogelijkheid tot het creëren van nieuw leven, krijgen we ook te kampen met alle nadelen dat het hebben van een baarmoeder met zich meebrengt. Zo zijn we het grootste deel van ons leven – gemiddeld 35 jaar – maandelijks ongesteld en is het soms een gevecht tegen alle andere hormonale klachten. Op een bepaald moment in je leven kom je op de leeftijd waarbij de menstruatie stilletjes aan begint uit te doven. Ondanks dat het einde van je vruchtbare periode een gek gevoel kan meebrengen (ben ik nu écht oud?), moeten we ook toegeven dat het uitblijven van je menstruatie ook aangenaam is. Exit uit de pan swingende hormonen, enter stabiliteit. Ja, niet dus. Want daar is het dan, ongewenst en erg aanwezig: de overgang.
Overgang, menopauze: what’s in a name?
Tijdens de overgang of menopauze schakel je als vrouw van de vruchtbare periode in je leven naar een onvruchtbare. Je menstruatie wordt onregelmatig en blijft na een tijd volledig uit. Dankzij de sterk verminderde oestrogeenproductie tijdens de overgang kan je soms te maken krijgen met erg nare symptomen. Denk maar aan: stemmingswisselingen, concentratieproblemen, migraineaanvallen, opvliegers, slaapproblemen, depressieve gevoelens en vaginale klachten zoals droogheid of incontinentie. Om nog maar te zwijgen over de extra kilo’s en de afname van spiermassa.
Voordelen van krachttraining tijdens de overgang
Krachttraining is een heel effectief hulpmiddel om deze nare overgangsklachten tegen te gaan. Krachttraining omvat alle oefeningen waarbij je traint met extra gewicht of weerstand zoals squats, bank drukken of opdrukken. We lijsten de voordelen van krachttraining hier even op voor je!
Onderhouden spiermassa
Zoals we eerder zeiden, is één van de meest voorkomende overgangsklachten het verlies van spiermassa. Of je nu je spiermassa probeert te behouden of extra probeert op te bouwen, krachttraining kan hierbij de oplossing zijn.
Versnellen metabolisme
Ons metabolisme vertraagt naarmate dat we ouder worden. Dit wil zeggen dat ons lichaam minder snel calorieën verbrandt. Met krachttraining bouw je spiermassa op en spiermassa heeft invloed op de vetverbranding. Dus hoe meer spiermassa je hebt, des te hoger je metabolisme is en zal je dus ook meer gewicht kunnen verliezen.
Stressverlagend
De overgang brengt stress met zich mee. Krachttraining werkt stress verlagend omdat je door te sporten het gelukshormoon endorfine aanmaakt in je hersenen. Daarom voel je je na het trainen vaak stukken beter dan voorheen! Bye-bye depressieve gevoelens, stemmingswisselingen en negatieve emoties.
Minimaliseren van fysieke klachten
Je lichaam werkt niet meer mee zoals op je twintigste. Spieren zijn stijver, botten brozer en je bent sneller uitgeput. Krachttraining zorgt ervoor dat je je weer fit in je vel voelt, maakt je botten sterker en het verbetert bovendien je lichaamshouding.
Geheugen en concentratie
Vergeetachtig en snel afgeleid? Sporten heeft een zeer gunstig effect op je geheugen en concentratievermogen. Krachttraining is dus niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook je koppie zal je dankbaar zijn!
Training volledig afgestemd op jouw lichaam
Krachttraining brengt veel voordelen met zich mee, maar ook enkele gevaren. Zo kan krachttraining erg intensief zijn en moet je opletten dat je jezelf niet overschat. Luister naar je lichaam en ga niet over je eigen grenzen heen. Een vrouwelijke personal trainer kan een persoonlijk trainingsprogramma voor jou opstellen zodat je het beste uit het sporten kan halen.